Federaţia „Solidaritatea Sanitară“: Guvernul joacă rolul lui Grinch pentru  salariaţi. Sanitas suspendă negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” susţine că măsurile fiscale anunţate de către ministrul de Finanţe, Eugen Teorodovici, afectează situaţia sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, interzicând creşterea cuantumului acestora pe termen nelimitat, începând cu 01 ianuarie 2019.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” constată ”intenţia Guvernului de a juca rolul lui Grinch, furând Crăciunul pentru circa 90% din salariaţii sectorului public de sănătate” şi anunţă că, dacă nu se va renunţa la aceste modificări, se pregăteşte de proteste.

„Având în vedere proiectul de OUG publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, prin care Guvernul intenţionează să precarizeze situaţia sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar interzicând creşterea cuantumului acestora pe termen nelimitat începând cu 01 ianuarie 2019 şi generând condiţiile scăderii  lor, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» constată intenţia Guvernului de a juca rolul lui Grinch, furând Crăciunul pentru cca. 90% din salariaţii sectorului public de sănătate”, au transmis reprezentanţii Federaţiei, miercuri, într-un comunicat de presă.

Farmaciştii, biologii şi biochimiştii, afectaţi

Aceştia afirmă că, deşi Guvernul a anunţat că va asigura majorarea salariilor de la 01 ianuarie 2019 cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază din 2022 şi cel actual, ”prin modalitatea în care este formulat proiectul de act normativ personalul care beneficiază de creşterea salariului de bază la 1 ianuarie 2019 (respectiv salariaţii care nu au beneficiat de creşterea salarială aplicată în luna martie 2018)  nu va beneficia şi de creşterea sporurilor”.

”Măsura de precarizare a drepturilor salariale adiacente salariului de bază va afecta aproximativ 90% din salariaţii din sănătate”, anunţă Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”.

Potrivit acestora, vor fi afectaţi farmacişti, biologi, chimişti, fizicieni, fizicieni, biochimişti, kinetoterapeuţi, personalul TESA,  infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori. Aceştia vor fi privaţi de sporul pentru condiţii de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii.

De asemenea, asistentele medicale vor fi private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează.

Se cere aplicarea succesivă a creşterilor salariale

În plus, medicii vor fi lipsiţi de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază.

”Este evidentă intenţia Guvernului de a ne întoarce la perioada 2009- 2016 prin ruperea legăturii fireşti şi legale dintre salariul de bază şi sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual. În discuţie este o altă măsură prin Guvernul ciunteşte veniturile salariaţilor utilizând mecanismul devenit tradiţional al mutării banului dintr-un buzunar în altul: creşterea salariilor de bază nu este urmată de creşterea veniturilor, din cauza scăderii altor drepturi salariale”, au mai transmis reprezentanţii Federaţiei.

Aceştia solicită Guvernului anularea precarizării situaţiei sporurilor, aplicarea succesivă a creşterilor salariale, aplicarea calculului drepturilor salariale pornind de la salariul de bază aferent gradaţiei 0 şi aplicarea creşterilor salariale aferente anului 2022 pentru toate categoriile de salariaţi, cel puţin începând cu anul 2020, punându-i în aceeaşi situaţie cu salariaţii din educaţie.

”Federaţia „Solidaritatea Sanitară” va propune şi va înainta în regim de urgenţă Guvernului modificările la proiectul OUG. Totodată, pentru eventualitatea în care Guvernul nu asumă solicitările noastre legitime, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” declanşează consultarea publică a salariaţilor având ca temă demararea protestelor”, au mai transmis reprezentanţii Federaţiei.

Sanitas a suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă

Federaţia Sanitas anunţă că, miercuri, a suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă până la clarificarea situaţiei create de proiectul de OUG anunţat de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. „Nu vom mai permite ca buna noastră credinţă să fie răsplătită cu aroganţă, desconsiderare şi dezinteres”, au transmis sindicaliştii care anunţă că vor face toate demersurile legale pentru a proteja interesele lucrătorilor pe care-i reprezintă.

„Proiectul de O.U.G. aflat astăzi pe masa Consiliului Economic şi Social blochează evoluţia legală a veniturilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Astfel, art. 34 al proiectului de act normativ aduce o nouă discriminare pentru colegii care deja au fost nedreptăţiţi prin neacordarea creşterilor salariale la nivelul anului 2022. Blocarea cuantumului sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 înseamnă o nouă amăgire, mai ales pentru salariaţii care vor beneficia de creşterea cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază actual şi cel din 2022, începând cu 1 ianuarie 2019”, au transmis, miercuri, reărezentanţii Federaţiei Sanitas.

Potrivit acestora, pentru lucrătorii din unităţile de asistenţă socială cărora nu li s-au putut acorda sporurile în 2018, dar care aveau speranţe justificate pentru acordarea acestora începând cu 1 ianuarie 2019, „acest act normativ desfiinţează orice posibilitate legală de intrare în normalitate”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite