Femeia-preot care slujeşte alături de soţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vincze Judit practică o meserie rar întâlnită la femei. Ea ţine slujbe, în fiecare săptămână,  ca preot, la o biserică reformată din Oradea.

O femeie în altar este un lucru aproape imposibil. Nu şi pentru Vincze Judit, din Oradea. Are 41 de ani şi, dinainte să împlinească 18 ani, a ştiut că vrea să fie preot. S-a născut într-o familie reformată, unde biserica permite ca femeia să fie preot.

Nimic nu este întâmplător, spune o vorbă din popor, care pare să se adeverească în cazului lui Judith. Înainte ca ea să vină pe lume, părinţii stăteau cu chirie într-o casă parohială dintr-o localitate bihoreană. Judit s-a născut în acea casă, în timp ce preotul slujea în biserică. De mică a fost dusă la biserică şi educată în spiritul creştin. „Când mergeam la biserică şi vedeam preotul, mă gândeam că şi eu trebuie să ajung într-o zi să-i călăuzesc pe oameni spre calea dreaptă a lui Dumnezeu", îşi aminteşte femeia.

Enoriaşii îi sunt alături

După ce a împlinit 18 ani, a dat admitere la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca. Au urmat cinci ani de studii, iar în ultimul an a fost trimisă în misiune, în satul Boiu din judeţul Bihor. „A fost o experienţă care mi-a întărit convingerea că am ales calea cea bună", spune Judit. S-a căsătorit şi împreună cu soţul ei slujeşte, de 12 ani, la biserica reformată Steaua din Oradea.

Din fericire, la parohia unde slujeşe Judith, oamenii i-au fost alături şi nu au făcut diferenţă între ea şi soţul ei. „Slujba este o foarte mare responsabilitate. Fiecare zi o încep cu vorbele lui Dumnezeu. Toate provocările le iau ca pe încercări", spune Judit. Credincioşii care vin la slujbă au numai vorbe de bine despre femeia care slujeşte duminică de duminică. „La noi este Paştele acum. Ea ţine slujba pe înţelesul tuturor. Nu găsesc nicio deosebire între un preot bărbat şi ea", ne-a spus Molnar Rozalia, 59 de ani.

Sute de credincioşi vin la biserica Steaua



Cum biserica în care soţii Vincze slujesc este în construcţie, Judit îşi doreşte ca în următorii doi ani să finalizeze lucrările, să înfiinţeze o fundaţie pentru îngrijirea celor suferinzi şi un centru de zi pentru vârstnici. Judit Vincze nu s-a mulţumit să fie doar preot. Din 2007, este consilier eparhial la Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, filiala Oradea. „Mă ocup de mai multe programe sociale pentru copii, femei şi pentru tineri din şase judeţe", ne-a spus preoteasa.

Familie cu tradiţie

Soţii Vincze au trei copii, Zoltan (18 ani), Zeatia (16 ani) şi Balazs (12 ani). Până acum, spune preoteasa, niciunul dintre cei trei copii nu şi-a manifestat dorinţa că ar vrea să urmeze calea părinţilor.  Zoltan Vincze, soţul lui Judit, este şi el preot. În familia bărbatului, începând din anul 1600, în fiecare generaţie, un bărbat  a fost preot sau cantor.

„Mama şi-a dorit ca unul dintre copiii ei să-L slujească pe Dumnezeu. Am ajuns amândoi să facem acest lucru. Mama ne-a crescut în spiritul creştin, şi-a dedicat o bună parte din viaţă ca să ne educe şi niciodată nu voi putea să-i mulţumesc pentru ce a făcut", spune Judit.

"Ţine slujba pe înţelesul tuturor. Nu găsesc nicio deosebire între un preot bărbat şi ea. ''
Molnar Rozalia credincioasă

Ritualuri de Paşte

Zilele acestea, creştinii reformaţi sărbătoresc Paştele. Ca şi la ortodocşi, de pe masa de Sărbători nu lipsesc mielul, ouăle roşii şi cozonacii. Un obicei specific reformaţilor este cel al stropitului. În a doua zi de Paşte, bărbaţii îşi iau câte un parfum şi se duc la stropit fetele. În timp ce le stropesc, le recită versuri, urându-le să rămână mereu tinere, frumoase, şi să nu se ofilească tot anul.  În urma recensământului de anul trecut, în Bihor au fost înregistraţi aproximativ 100.000 de creştini reformaţi.

Sute de credincioşi vin la biserica Steaua
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite