Femeia care s-a întors din moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loredana Jalbă, o femeie în vârstă de 30 de ani care şi-a revenit din moarte clinică, a povestit experienţa celor 13 zile de comă. Primele cuvinte ale tinerei care, cu ajutorul medicilor, şi-a revenit în mod miraculos au fost acelea că-şi doreşte să urmeze Facultatea de Medicină.

Loredana Jalbă, gălăţeanca de 30 de ani, victimă a unui groaznic accident petrecut înainte de Crăciun, când o bucată din faţada unei clădiri publice s-a desprins şi i-a căzut în cap, şi-a revenit miraculos şi ne-a povestit, în exclusivitate, clipele prin care a trecut.

După o excursie în lumea morţilor, Loredana Jalbă vrea să pună Primăria Galaţi la plată

Femeia a stat 13 zile în comă profundă, fiind conectată la aparate care au menţinut-o artificial în viaţă, iar alte opt zile a fost într-o stare de semiconştienţă care dădea medicilor unele speranţe.

Mărturiile femeii care a înviat după 13 zile: "Era întuneric total"

Miracol/O gălăţeancă s-a trezit din comă după două săptămâni, deşi medicii nu-i dădeau nicio şansă de supravieţuire

„Era întuneric"

La un moment dat, după primele cinci zile de comă, chiar s-a pus problema deconectării Loredanei de la aparate, dar medicii de la Terapie Intensivă au amânat momentul declarării morţii femeii tocmai că încă mai sperau într-o minune. Minune care s-a şi produs! Slăbită atât fizic şi psihic, cu lacrimi în ochi, Loredana Jalbă ne-a povestit în şoaptă, pentru că nu are încă suficientă vlagă, experienţa terifiantă prin care a trecut.

Citiţi şi: Cine ne conduce pe ultimul drum

Cuvintele acestei tinere care a demonstrat că există cale de întoarcere din moarte sunt copleşitoare chiar şi pentru personalul din secţia Terapie Intensivă obişnuit cu suferinţa, cu graniţa fragilă dintre viaţă şi moarte. „Era întuneric. Îmi era frică. Nu am auzit nimic şi nu am văzut nimic în toată această perioadă. Ţin însă minte momentul accidentului. Ştiu că mi-a căzut o cărămidă în cap. Însă doar atât. Momentul acela mi s-a părut că a durat o veşnicie. Parcă se întâmpla cu încetinitorul", povesteşte femeia.

Cele 13 zile de comă profundă conţin, surprinzător, amintiri, deşi medicii spun că nu au detectat activitate cerebrală! „La un moment dat i-am visat pe soţul meu, pe medici şi pe colegii de serviciu. Am retrăit foarte multe amintiri din cursul vieţii, ca într-un film. Era întuneric, nu auzeam şi nu simţeam nimic, dar aveam tot timpul senzaţia că în jurul meu sunt oameni, că dorm şi visez. Nu conştientizam dacă sunt vie sau sunt moartă. Nici nu conta asta", mai spune Loredana.

Femeia este acum perfect conştientă şi nu are pierderi de memorie, lucru surprinzător dacă ţinem cont prin ce a trecut. „Sunt extrem de bucuroasă şi de fericită că m-am întors. Acum mă doare capul, sunt obosită, dar sunt sigură că o să-mi revin. Simt că m-am născut a doua oară", ne-a mărturisit Loredana.

Curajul de a înfrunta moartea

În majoritatea timpului în care s-a putut sta de vorbă cu ea, atât cât i-a permis starea de sănătate, Loredana a ţinut să le mulţumească medicilor care au făcut tot posibilul s-o salveze. „Le mulţumesc din suflet medicilor şi Facultăţii de Medicină. Dacă aş putea, aş urma şi eu Medicina. Trăiesc datorită acestor oameni", a mai spus Loredana Jalbă.

De altfel, la un moment dat, limita dintre viaţă şi moarte a fost extrem de subţire pentru Loredana Jalbă. După a cincea zi de comă, după ce femeia tot nu dădea niciun semn de activitate cerebrală, s-a pus problema deconectării ei de la aparate. Însă medicii de la Terapie Intensivă s-au opus.

„Lupta ei pentru viaţă a contat cel mai mult în succesul acestui caz. Toată Reanimarea a luptat emoţional pentru ea şi alături de ea. E foarte greu să vorbim de miracole, dar cred că Dumnezeu face în fiecare zi miracole pentru pacienţi şi pentru medici", spune dr Nicoleta Lupu, medic în cadrul Secţiei de Reanimare de la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, cea care a susţinut ca Loredana să nu fie deconectată de la aparate.

Se pregăteau de înmormântare

Familia tinerei mărturiseşte că nu şi-a pierdut niciodată speranţa, dar că au fost momente în care s-a pus problema să se pregătească pentru înmormântare.

„Suntem foarte bucuroşi că şi-a revenit fetiţa noastră. Nu mai contează cât am cheltuit şi cât costă tratamentul, ci doar că s-a trezit din comă. Ne descurcăm extrem de greu. Dăm câte 200 de lei pe zi. Merită să sacrifici orice pentru viaţa unui om drag. Mă trec fiori acum, că e bine, când mă gândesc că în urmă cu două săptămâni se punea problema să pregătim înmormântarea. Au fost momente groaznice", spune Viorica Mocănaşu, mama tinerei.

„Nu credeam că mai scapă, deşi mă rugam să o lase Dumnezeu în viaţă. Dar, cu speranţă şi credinţă, iată că nu avem o înmormântare, ci un om viu, care se înzdrăveneşte pe zi ce trece", a spus şi Sorin Jalbă, soţul Loredanei.

„Nu respira absolut deloc"

Medicul Nicolae Bacalbaşa, şeful ATI şi purtătorul de cuvânt al spitalului, spune că în cariera sa a întâlnit extrem de puţine cazuri de persoane care să-şi revină după o comă atât de îndelungată şi după un traumatism atât de grav.

„Cred că am mai avut doar un caz asemănător acum şapte-opt ani. În rest, cei care nu-şi reveneau în cinici-şase zile nu-şi mai reveneau niciodată. Şansele erau aproape zero la un moment dat. Nu respira absolut deloc, traumatismul era cumplit. Pe o scară a gravităţii cazului, vorbim despre treapta maximă. A existat tentaţia de a o declara moartă, dar mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat puterea să sperăm şi să luptăm pentru viaţa ei", a declarat dr Bacalbaşa.

Medicii sunt şi ei uimiţi de puterea organismului tinerei care şi-a putut reveni după un astfel de accident. „Colectivul medical a avut o compasiune activă şi un devotament aproape câinesc faţă de această tânără. Această fiinţă, care era la un moment dat o bucată de carne ventilată, şi-a revenit şi le-a dat dreptate medicilor care au crezut în ea", a mai spus Bacalbaşa. 

"Şansele erau aproape zero la un moment dat. A existat tentaţia de a o declara moartă."
Nicolae Bacalbaşa
medic

Sub povara sărăciei

Loredana Jalbă are 30 de ani şi este orfană de tată de mică. Avea doar câteva luni când tatăl ei a pierit într-un accident, iar mama i-a fost singurul ajutor. S-a căsătorit cu Sorin în urmă cu trei ani şi nu au, deocamdată, copii. Cu ochii umbriţi de lacrimi, femeia spune că viaţa ei a fost marcată de lipsuri. Lucrează ca vânzătoare într-un complex comercial, dar din salariul de mizerie nu poate nici măcar să închirieze o casă decentă. Nici pomeneală să cumpere una.

„Locuim într-o garsonieră socială în căminul de unde a căzut acea bucată de zid în capul meu. Atâta ne putem permite din salariile noastre", spune Loredana. „Ea este imaginea României care se prăbuşeşte şi care îşi zdrobeşte locuitorii sub greutatea sa", a surprins metaforic situaţia dr. Bacalbaşa.

"Mă trec fiori acum, că e bine, când mă gândesc că în urmă cu două săptămâni se punea problema să pregătim înmormântarea. Au fost momente groaznice."
Viorica Mocănaşu
mama victimei

Nu s-au găsit vinovaţii pentru tragedie!

image

Căminul de pe faţada căruia s-a desprins tencuiala Foto: Bogdan Dimofte



Tragedia s-a întâmplat în după-amiaza de 21 decembrie, în timp ce femeia se afla în faţa clădirii unde locuia. Bucata de tencuială a căzut de pe căminul Liceului Metalurgic, clădire transformată în bloc de locuinţe sociale. Impactul a fost atât de puternic încât victima a intrat pe loc în stop cardio-respirator.

Căminul aparţine Liceului Metalurgic, însă în el locuiesc oameni care sunt aduşi acolo la recomandarea Biroului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi. Conducerea liceului menţionează că a trimis în repetate rânduri cereri către primărie pentru reparare şi consolidare, în vreme ce primăria spune că nu era obligaţia liceului să repare clădirea, căci banii din chirii ajung în bugetul instituţiei şcolare.

Practic, se pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta, în vreme ce procurorii încă ezită să facă declaraţii publice cu privire la mersul anchetei.

În acelaşi timp, familia spune că nu are bani pentru a deschide un proces împotriva vinovaţilor. „Nu avem bani să dăm pe cineva în judecată. Dintr-un salariu de 550 de lei pe care-l primesc ce să fac? Pe cine să dau în judecată? Nu avem nicio putere să ne luptăm cu autorităţile. Nu puteam decât să sperăm că se va face bine. Chiar trebuie să moară un om să se poată repara un perete. Pe nimeni nu interesează", mai spune revoltată Viorica Mocănaşu, mama victimei.

"Lupta ei pentru viaţă a contat cel mai mult în succesul acestui caz. Toată Reanimarea a luptat emoţional pentru ea şi alături de ea. "
Nicoleta Lupu
medic

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite