Societate

articolul anterior articolul urmator

Femeile pot ieşi prin altar din biserica incendiată

44
18 Apr 2016 17:04:26
Eugen Tănăsescu
Hristos nu vrea pe nimeni pe rug.
Hristos nu vrea pe nimeni pe rug.

„Femeile n-au voie să iasă prin altar nici dacă arde biserica“ este titlul unei ştiri care prezintă câteva precizări ale Patriarhiei în legătură cu respectarea normelor ISU pentru slujba de Înviere. Doar că lucrurile nu stau chiar aşa. În caz de urgenţă, femeile pot ieşi din biserica incendiată şi prin spaţiul Altarului.

Titlul de la care am plecat este doar o interpretare personală a publicaţiei respective. În realitate, preotul Bogdan Teleanu, care a fost intervievat despre subiectul cu pricina, precizează că este vorba despre o particularizare a Planului de Evacuare, în caz de incendiu, de la biserica unde este paroh („Sf. Pantelimon”, care a şi suferit un incendiu în 2012).

„Fiecare parohie îşi stabileşte ieşirea enoriaşilor în caz de urgenţă aşa cum crede de cuviinţă, în consiliere cu Consiliul Parohial. Eu doar am exemplificat cum ar putea fi stabilit acest plan, aşa cum se întâmplă la parohia noastră. Nu este vorba despre o generalizare a situaţiei particulare de la noi sau de o interdicţie a Patriarhiei” spune părintele Teleanu.

Ceea ce este şi firesc. Să ne reamintim doar că, deşi regula este ca femeile să nu intre în Sf. Altar (am şi explicat de ce), există şi situaţii excepţionale. Iar o situaţie de urgenţă, care pune în pericol viaţa urmaşelor Evei, poate constitui o astfel de excepţie.

Nu-mi pot închipui un Dumnezeu care, în situaţia blocării ieşirii principale în momente limită, ar pretinde femeilor să rămână şi să ardă în biserică doar pentru că, de regulă, nu pot trece prin Sf. Altar.

Hristos nu vrea pe nimeni pe rug.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Petre Bolovan
18.04.2016, 17:32:16

Hai ca esti generos parinte, asa da! Bine, ar fi nasol sa te prinda, ca femeie, vreun cutremur sau vreo viitura, sau sa te urmareasca vreun obsedat care intra pe usa principala si tu sa n-ai decat altarul unde sa te adapostesti. ISU n-a pus problema decat de securitate la incendii, acum nu putem, chiar asa, sa ne dezmatam cu ideea si sa facem din altar un du-te-vino imaginar de enoriase. Va dati seama ce ar deveni altarul ala, Doamne pazeste! Si chiar si la foc, dace e posibil enoriasa s-o ia cum spune la carte, prin fatza, nu prin dos, ca e mare pacat!

+1 (9 voturi)
Adrian Foangă
18.04.2016, 17:51:09

Macar sa arda bisericile ca vedem noi pe urma cum facem cu femeile. Poate se vor sacrifica de bunavoie...

+1 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
18.04.2016, 18:01:28

”Ceea ce este şi firesc. Să ne reamintim doar că, deşi regula este ca femeile să nu intre în Sf. Altar (am şi explicat de ce), există şi situaţii excepţionale. Iar o situaţie de urgenţă, care pune în pericol viaţa urmaşelor Evei, poate constitui o astfel de excepţie.” Cu alte cuvinte numai daca exista riscul ca o femeie sa indure cahinurile unei morti intr-un incediu,are si ea aceleasi drepturi ca barbatii..! Mda..E un pas inanite, avand cate femei ati ars pe ruguri in numele Dumnezeului vostru misogin, acuzandu-le de vrajitorie sau de alte bazaconii..! Domnilor imbracati in..rochii, sa va intre bine in cap..Traiti in mileniul al 3-lea iar silozururile voastre cu..altare, icoane, lumanari, aghiasma si alte chestii aducatoare de cascaval nefiscalizat, se afla pe teritoriul Romaniei si se supun legilor statului roman. Legile statului roman garanteaza egalitatea in drepturi pentru toti cetatenii sai, indiferent daca-s femei sau barbati..! Cu alte cuvinte, sa va fereasca Dumnezeul vostru, daca in caz ca va mai ia foc vreun siloz nu lasati femeile sa iasa afara pe unde vor, pe unde pot scapa cu viata..! Si sa aveti grija sa iasa PRIMELE...! Tineti minte asta..! Sa nu uitati nicio clipa, ca femeile sunt mult mai utile societatii decat niste paraziti ca voi, care huzuriti si va imbuibati si pe banii lor - taxe si impozite platite statului si de catre ele.

+9 (17 voturi)
Vanatorul/d.c.
18.04.2016, 18:02:44

”..sa indure chinurile”, ”..un pas inainte”.

-3 (3 voturi)
Paun Al
18.04.2016, 19:06:42

Pana la urma aceste Biserici ,aceste "case ale Domnului " , aceste parti ale "trupului la lui Hristos" care sunt acum prevazute cu iesiri de urgenta , anti-incendiu , care sunt prevazute cu paratrasnete , cu camere video de supraveghere , cu alarme .... care sunt construite din betoane , armate cu fierbeton , care sa reziste la cutremure de peste 8,5 grade , precum Catedrala Mantuirii ... nu sunt o dovada de necredinta ?. Impotriva cui , atatea masuri asiguratorii pentru " Casa Domnului"? De cine protejati "Casa Domnului " ,trasnetele , incendiile , cutremurile nu se fac cu voia Sa ? nu are El grija de "Casa Lui "? Asta este tare ...in caz de incendiu , femeile au voie sa iasa prin altar .... Cand a trasmis Dumnezeu exceptia aceasta pentru femei , de unde stiti sigur ? Cand a transmis Dumnezeu personal interdictia ca femeile , care sunt tot fiice ale Lui sa intre in altar ? Sau doar credeti ? Iar il "interpretati" pe Dumnezeu ?

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările