Feminismul, ruptura necesară de cultura bâtei!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţa împotriva femeilor nu este ceva excepţional în România. În munca de teren, inevitabil, un procent mare dintre femei îţi povestesc, cu nonşalanţă, obişnuite parcă, despre “măsurile corective” primite de la bărbaţi. Trebuie să ne despărţim de misoginism şi Alexandra Stan a deschis un drum prin curajul său.

Nu ştiu nimic despre muzica pe care Alexandra Stan o interpretează. Nici măcar nu sunt tentat să caut pe net vreo melodie cântată de ea, căci nu despre asta scriu. Puţin îmi pasă dacă muzica ei seamănă cu cea a lui DJ Boroş sau Freddie Mercury, în schimb nu pot să nu observ că o persoană (indiferent de statut) apare public cu urme de agresiuni fizice, aplicate (după cum spune ea şi e singura pe care o cred) de către managerul ei.

Afacerist de fel, s-a gandit sa evite scandalul public invocând un accident auto pe care solista l-ar fi avut. Strategii capitaliste de marketing! Din punctul meu de vedere, domnul “pumnii mei minte nu are” ar trebui sa fie arestat preventiv pentru multe posibile capete de acuzare (…până la tentativa de omor).

Nu este permis ca într-un stat precum România (membru al Uniunii Europene) astfel de masuri “divine” (bătaia e ruptă din rai în acest spaţiu) să fie ceva tolerabil. După ce a fost lovită, Alexandra Stan a dat dovadă de curaj şi a apărut public cu faţa tumefiată riscând să-şi “compromită” imaginea, în ciuda industriei în care lucrează (posh, stylish, plastic – prejudecăţile mele).

Întâmplător, în ultimii ani, am avut noroc să cunosc o gaşca de feministe care militează pentru combaterea violenţei domestice, pentru egalitate de gen, pentru eliminarea inechităţilor sociale. Treaba pe care o fac este excelentă, dar limitată la un numar relativ mic de beneficiari. Principalul lor obstacol este abordarea patriarhala a relaţiilor de gen a autorităţilor, a jurnaliştilor, a judecătorilor, a poliţistilor, inclusiv din partea unor femei privilegiate (într-un fel sau altul) sau care au internalizat patriarhatul etc. În nici un caz nu generalizez, doar că exemple ca Alexandra Stan sunt o mulţime (fără notorietatea şi potenţial de mediatizare) şi noi suntem responsabili de asta prin cultura pe care o propăvăduim. Eu mă declar feminist!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite