Feriţi-vă de Moş Crăciun! De politicianul Moş Crăciun...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leszek Balcerowicz este un personaj legendar, a cărui viziune a influenţat pozitiv evoluţia Poloniei post-comuniste.

„Cea mai importantă apărare în faţa unei crize fiscale este să aveţi tot mai mulţi votanţi care nu mai cred în Moş Crăciunii din politică şi care vor vota contra politicienilor obişnuiţi să facă promisiuni populiste. Vă trebuie o societate civilă puternică" - Leszek Balcerowicz, 5 noiembrie 2012. Reţineţi acest nume şi aceste vorbe aparent profetice. În realitate, nu e nimic profetic în cuvintele lui Balcerowicz: e doar o combinaţie de pricepere, onestitate, realism şi bune practice politice.

Leszek Balcerowicz este un personaj legendar, a cărui viziune a influenţat pozitiv evoluţia Poloniei post-comuniste. Balcerowicz este autorul reformelor care, iniţiate în 1989, au transformat o economie etatizată, anchilozată, într-una performantă, de tip capitalist. Nu întâmplător, Polonia este singura ţară europeană pe care criza n-a aruncat-o în recesiune. Pusă corect pe şinele capitalismului şi administrată în spiritul impus de Balcerowicz, fosta ţară comunistă, care în anii '80 cunoscuse şi tragica experienţă a Legii marţiale, a parcurs fără mari convulsii cele două decenii de la cumpăna mileniilor.

În calitate de viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor în cadrul primului guvern necomunist polonez de după cel de-al Doilea Război Mondial, Balcerowicz a conceput şi realizat un plan radical de stabilizare şi transformare a economiei după căderea comunismului. A continuat reformele şi în perioada 1997-2000, când a fost din nou viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor, ca şi, ulterior, în calitate de guvernator al Băncii Naţionale a Poloniei (2001-2007).

Deşi e cam târziu, nu strică nici acum să ascultăm ce spune Balcerowicz. De exemplu: Întâi ne trebuie bariere fiscale pentru a limita spaţiul de manevră al acestor politicieni de tip Moş Crăciun. Unele ţări au introdus asta, România a introdus şi altfel de reglementări. În Polonia, în 1997, am introdus o prevedere foarte importantă în Constituţie, cum că datoria publică nu trebuie să depăşească 60% din PIB, iar asta ne-a ajutat foarte mult să evităm o criză precum în Grecia".

Un asemenea personaj merită ascultat ca un Dumnezeu al economiei şi al finanţelor. Păcat că, în aceşti 23 de ani pierduţi în labirintul tranziţiei, niciun guvern român n-a găsit de cuviinţă să implementeze modelul Balcerowicz... De exemplu, am fi putut trimite în Polonia câţiva economişti şi finanţişti, pentru a învăţa de la un maestru al reformei. După cum am fi putut cere asistenţă din partea unei ţări care a găsit drumul spre capitalismul luminat şi, mai încoace, spre fondurile europene. N-am făcut-o, suntem fie prea mândri, fie prea proşti, fie prea hoţi pentru a face un asemenea pas.

Cât adevăr este cuprins în această expresie, politicianul Moş Crăciun"! Şi cât bun-simţ se ascunde în îndemnul adresat oamenilor de a nu-i vota pe populiştii care promit enorm, iar uneori chiar mai şi dau, destabilizând bugetele şi aruncând în aer propriile ţări!

În fond, binele public stă la îndemâna cetăţenilor. Vreţi să vă hrăniţi cu iluzii şi apoi să vă blestemaţi zilele? Atunci votaţi-i pe cei care vor să vă cumpere cu câteva kile de merinde şi cu nesfârşite ajutoare sociale! Vreţi să trăiţi mai bine şi să le daţi o şansă şi copiilor voştri? Atunci evitaţi să puneţi ştampila pe populişti!

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite