Fie pâinea cât de rea, tot mai scumpă-n ţara mea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

La o simplă căutare pe net, trecere în revistă a ştirilor din ziare şi televiziuni despre ieftinirea reală a pâinii, la aproape o lună de la scăderea TVA de la 24% la 9%, constatăm că românii nu resimt o scădere pe măsură a preţului alimentului lor de bază.

Dimpotrivă, mulţi dintre ei nu au constatat nicio ieftinire la raft, ci chiar o mică scumpire la unii comercianţi, iar la alţii o stagnare a preţului, menţinut la fel ca înainte de reducerea TVA-ului.

Mai mult, la fel cum am văzut şi eu, alţi consumatori au constatat o scumpire a pâinii înainte de „ieftinire”.

Efectele intrării în vigoare a măsurii guvernamentale privind acest produs, după câteva săptămâni, nu par să fie prea vizibile, în beneficiul consumatorilor. Poate doar al producătorilor şi comercianţilor, fie ei mici sau mari producători, fie fabricanţi şi comercianţi din domeniul panificaţiei, legali sau la negru.

Nici Guvernul nu este prea convins de faptul că până în prezent s-a produs o reducere reală a preţului pânii. Premierul Victor Ponta declara, cu puţin timp în urmă, că 75%-80% dintre companiile de panificaţie au redus preţul, iar 15% reprezentând micii producători l-au menţinut la acelaşi nivel ca înainte de reducerea TVA, iar 10 firme au crescut preţurile.

Şi în teritoriu autorităţile, dar mai ales populaţia se plâng că preţul pâinii nu a scăzut, iar producătorii nu respectă noua legislaţie, afişând ce tarife doresc.

Unii reprezentanţi ai Guvernului, cum ar fi prefectul de Botoşani, Costică Macaleţ, s-au implicat şi au cerut companiilor din domeniu ieftinirea reală a pâinii. Alţii nu au zis nimic.

Între timp, instituţiile cu atribuţii de control, cum ar fi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Garda Financiară, au efectuat inspecţii constatând multe nereguli şi nerespectări voite ale legii de către sute de agenţi economici din domeniul panificaţiei.

Au dat amenzi şi avertismente, solicitându-le să intre în legalitate. Altceva, ce să le facă? Sunt unele unităţi economice care nu se sfiesc să sfideze legea, autorităţile şi mai ales consumatorii.

În Bucureşti, am văzut pe geamul unei brutării un afiş: „Unitate neplătitoare de TVA”

image

Evident, preţul pâinii este la fel ca înainte de adoptarea măsurii reducerii TVA-ului de Guvern. Nu ştiu şi nu am văzut nicăieri vreo reglementare specială care să menţioneze explicit, punctual ce agent economic nu plăteşte TVA.

Şeful Executivului spune că trebuie să aşteptăm mai multe luni pentru a vedea efectele acestei legi, atât în ceea ce priveşte consumatorii, producătorii, comercianţii, bugetul statului şi, nu în ultimul rând, evazioniştii din domeniu.

Mulţi simpli cetăţeni constată şi cred că aparenta scădere a preţului pânii s-ar datora producţiei mare de grâu din acest an şi ieftinirii de la 1,3-1,4 lei pe kilogram la 0, 5-0, 6 lei pe kilogram, preţ cu care se comercializează această materie primă în prezent.

Alţi comentatori mai acizi spun pe diverse canale media că „ieftinirea” pâinii este 6% circ pentru fraieri şi 9% pentru şmecheri. Până la alegeri, preţul pânii va fi cu 2% mai puţin pentru fraieri şi restul pentru şmecheri.

Cât despre calitatea alimentului de bază al românilor şi cantitatea de după scăderea costului pânii, ce să mai vorbim? Toţi vedem, cumpărăm şi mâncăm un produs mai bun sau mai prost, mai mare sau mai mic. Depinde de producător.

De asemenea, în majoritatea teritoriului rural, dar şi urban al României, pâinea se comercializează la fel ca şi înainte, neînregistrată fiscal şi în condiţii de depozitare şi păstrare precare, la limita pericolului de îmbolnăvire a consumatorilor.

Rezultatele controalelor au descoperit aceste nereguli, însă sunt convins că şi peste o lună sau un an, agenţii economici mari sau mici, înregistraţi legal sau nu, plătitori ori nu de TVA, vor prezenta aceleaşi neconformităţi cu legea.

Dacă noi, cei care trăim în România, suntem obligaţi să ne adaptăm acestei realităţi, neavând multe alternative, românilor de peste hotare care duc dorul pâinii de acasă, vorba cântecului, să le transmitem  chiar dacă unii ştiu şi singuri:  în multe cazuri este mult mai bună pâinea din străini decât cea pe care ne-o vând tot felul de escroci din ţară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite