Fii prietenul copilului tău!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentimentul de apartenenţă îi face pe adolescenţi să intre în grupuri care corespund diverselor curente muzicale Punk, hip-hop, emo. Muzică şi atitudine faţă de viaţă la modă

Sentimentul de apartenenţă îi face pe adolescenţi să intre în grupuri care corespund diverselor curente muzicale

Punk, hip-hop, emo. Muzică şi atitudine faţă de viaţă la modă printre adolescenţi. În ce situaţii se pot transforma în motiv de îngrijorare pentru părinţi?

Ai un copil ajuns la perioada pubertăţii. Observi că este din zi în zi mai rebel, mai neascultător, mai independent. Pe deasupra a început să se îmbrace ciudat şi să asculte o muzică pe care nu o înţelegi.

"Comunicarea cu un tânăr aflat la vârsta adolescenţei se poate dovedi de multe ori o încercare dificilă pentru părintele nepregătit să înţeleagă stilul de viaţă al generaţiei din care face parte copilul său", spune Andrei Chiriac, psiholog la Spitalul de Psihiatrie "Constantin Gorgota" din Capitală.

Psihologii afirmă că fiecare persoană care a trecut prin etapa adolescenţei a avut la un moment dat o pasiune către un anumit curent muzical, către o formaţie sau un artist. Indiferent de generaţia din care fac parte, manifestările tinerilor sunt asemănătoare: colecţionarea posterelor, a CD-urilor, precum şi recurgerea la un stil vestimentar care îl copiază pe cel al vedetei preferate.

Căutarea unor prieteni asemănători

De cele mai multe ori, aceste înclinaţii, uneori duse la extrem, către un curent muzical sunt doar ceva pasager. Dacă adolescentul, aflat în căutarea unei identităţi proprii, se îmbracă sau vorbeşte precum idolul său, treptat, toate aceste manifestări se estompează, pentru ca la final să rămână pur şi simplu plăcerea pentru acel stil de muzică.

"Perioada pubertăţii şi a adolescenţei este una a descoperirilor, a marilor revoluţii interioare, a revoltelor. Tânărul caută grupuri în care să se poată simţi bine, să se simtă acceptat aşa cum este el şi să se simtă înţeles. De asemenea, aceste grupuri pot permite un grad de expresivitate diferit de cel <> , care este pe măsura aspiraţiilor lui. Este vorba despre ceea ce în psihologie se numeşte grup de apartenenţă", a explicat Andrei Chiriac.

Extremele, un semnal de alarmă

Totuşi, specialistul avertizează că, în această perioadă de formare, tânărul poate scăpa într-o extremă, lucru care duce la un comportament neacceptat de restul societăţii. Această situaţie, în care adolescentul începe să exagereze înclinaţia către un anumit curent muzical, este un semnal de alarmă pentru părinţi.

Tânărul şi asumarea faptelor lui

"A asculta un anumit tip de muzică nu face nimănui rău, a te îmbrăca într-un anumit fel nu este o catastrofă. Acest lucru trebuie să îl înţeleagă părinţii. Însă totul trebuie să îşi păstreze moderaţia", a spus Chiriac.

"Tânărul trebuie să înveţe ce înseamnă responsabilitatea, în special faţă de propriile fapte, în timp ce părinţii trebuie să se informeze cu referire la pasiunile copilului, pentru a putea să îl înţeleagă şi să îi fie aproape", a conchis psihologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite