Florin Cîţu: Eu nu voi închide pieţele agroalimentare, nu voi închide mall-urile, nu voi închide economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Premierul Florin Cîţu dă asigurări că indiferent de evoluţia situaţiei epidemiologice din România, economia va rămâne deschisă în perioada următoare, iar eventuale noi măsuri, în cazul unei înrăutăţiri, vor fi luate numai după ce se va consulta cu specialiştii, şi nu dând curs neapărat unor propuneri, chiar dacă acestea vor veni de la Ministerul Sănătăţii.

„Trebuie să vorbim şi cu specialiştii, au venit multe propuneri de la Ministerul Sănătăţii şi data trecută, unele dintre ele le-am acceptat, altele nu. Unele erau să închidem magazinele la 15:00 în weekend, nu am mers pe acele variante, deci daţi-mi voie întâi să văd ce spun şi specialiştii şi apoi vom lua o decizie”, a spus Florin Cîţu, marţi seară, la Digi24.

„Vă pot spune clar un singur lucru: eu nu voi închide pieţele agroalimentare, nu voi închide mall-urile, nu voi închide economia. Economia va fi deschisă în perioada următoare, economia nu va fi închisă”, a declarat premierul Cîţu, făcând aluzie la măsuri care au fost luate de predecesorul său în funcţie, actualul său rival la coducerea PNL, Ludovic Orban.

Declaraţia a fost făcut în contextul în care a fost întrebat despre propunerea care a făcut-o marţi Ministerul Sănătăţii în şedinţa coaliţiei - de la care premierul a explicat că a lipsit, pentru că avea agenda încărcată - ca nevaccinaţii să aibă acces restricţionat în weekend în locurile aglomerate. 

Repet: nu vom închide pieţele agroalimentare, nu vreau să închid mallurile şi nu vom închide economia. Asta este clar şi asta le garantez oamenilor. Ele vor rămâne deschise”, a insistat Florin Cîţu.

Întrebat dacă ar putea fi puse totuşi unele restricţii, de pildă, pentru nevaccinaţi, el a spus: „M-am uitat în valul 3 când au fost deschise mallurile, nu erau aşa mulţi vaccinaţi, aveau mască, deci putem să găsim variante, să vedem întâi ce ne spun specialiştii”.

„Repet: nu vom închide pieţele agroalimentare, nu vreau să închid mallurile şi nu vom închide economia. Asta este clar şi asta le garantez oamenilor. Ele vor rămâne deschise”, a insistat Florin Cîţu.

Relaxările dispar la o incidenţă de 1 la mie

Florin Cîţu consideră că nu sunt relaxări excesive de la 1 august, în condiţiile în care există o îngrijorare că valul patru, cu varianta Delta dominantă, va fi inevitabil şi în România.

„Majoritatea măsurilor rămân aşa cum au fost şi de la 1 august, sunt câteva specifice, dar tot ce se relaxează se relaxează doar dacă nu ajungem la 1 la mie, la 2 la mie, la 3 la mie, aceste praguri rămân oricum. În condiţiile pe care le avem acum, când nu avem o rată de infectare mare, da, putem să vorbim de câteva relaxări, dar dacă ajungem la 1 la mie, automat acestea dispar. Deci, nu se întâmplă multe lucruri. Masca rămâne în continuare la interior şi în spaţiile aglomerate, nu sunt multe modificări în aceastră decizie de la 1 august şi vom vedea pe parcurs ce se întâmplă”, a comentat Florin Cîţu.

Nu putem să punem restricţii pentru vaccinaţi

Dacă se ajunge la 1 la mie, la 2 la mie, vom reveni la condiţiile pe care le aveam înainte. Unele înlesniri vor fi ridicate, altele nu. De pildă, evenimentele de familie ar putea fi cu mai puţini participanţi, a explicat Cîţu.

„Dar să nu uităm: avem un lucru foarte important, avem foarte multe persoane vaccinate. Nu putem să restricţionăm pentru persoanele vaccinate ca de obicei, va fi mai complicat. Sunt persoane vaccinate, care au înţeles mesajul şi atunci va trebui să vedem. Ce aveam atunci pragul de 1 la mie, 2 la mie, 3 la mie era pentru populaţia României care nu era vaccinată. Astăzi vorbim de o populaţie care este vaccinată şi care sper că se va vaccina în continuare, ca să nu ajungem la 1 la mie”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă revenirea restricţiilor se va întâmpla numai pentru nevaccinaţi, Cîţu a spus că nu, pentru că în cazul unor măsuri nu poţi să faci departajarea. „Unele lucruri se vor face, depinde un ajungem, unele lucruri se vor face pentru toată lumea. Circulaţia noaptea, de exemplu, dacă vom ajunge iar la restricţionare, nu putem s-o facem pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi. E un exemplu. În ceea ce priveşte restaurantele, acolo trebuie să ne gândim dacă doar pentru vaccinaţi sau şi persoane care au un test sau persoane care au trecut prin boală”, a arătat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite