Florin Mihălţan: „14% din persoanele trecute de 40 de ani suferă de astm”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 15% din persoanele trecute de 40 de ani suferă de astm sau boala obstructivă cronică, susţine profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

„În zona bolilor obstructive ştim că, la ora actuală, avem în România 14% din persoanele peste 40 de ani care au această boală. Este o boală în creştere, unde trebuie folosite două tipuri de acţiuni: una de depistare prin campanii de spirometrie şi a doua este de bugetare şi de compensare 100% a medicaţiei pentru care am pledat, întrucât acest lucru asigură un tratament precoce şi de lungă durată. BPOC este o boală care în 2020 va fi pe locul 3 în rândul tuturor afecţiunilor în lume şi asta va veni şi în România pentru că este cuplată inerţial cu prevalenţa tabagismului”, a declarat Mihălţan.

Medicul a precizat că, în prezent, în România există 27% fumători, cancerul pulmonar fiind pe primul loc la sexul masculin.

„Avem 27% fumători care la ora actuală sunt cei care fac legea din nefericire pentru că nu există o lege corectată la nivel de 2015 şi monitorizată ca aplicare. Avem o patologie neoplazică — cancerul pulmonar este pe primul loc la sexul masculin şi vine puternic din urmă, aproape în curs de a depăşi cancerul genital, la sexul feminin”, a completat şeful SRP.

La ora actuală, numărul de programe care sunt bugetate sunt foarte puţine, s-a plâns Mihălţan.

„Avem doar pe tuberculoză, avem Programul 'Stop Fumat!' şi avem cel pentru hipertensiunea pulmonară. În noianul acesta de boli multiple organice-cronice se impun alte deschideri, spre exemplu un registru naţional de BPOC şi astm, că este o boală prevalentă, spre un registru naţional şi un program de asistare a pacienţilor la domiciliu şi precoce al pacienţilor cu probleme respiratorii în timpul somnului”, a conchis pneumologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite