Societate

articolul anterior articolul urmator

FOTO Fluturaşi antivaccinare cu informaţii false, distribuiţi în cutiile poştale. Reacţia Ministerului Sănătăţii

22
5 Sep 2018 14:41:26
Autor: Valentin Bolocan
Pliantele anti-vaccinare folosesc, în mod fraudulos, siglele Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF
Pliantele anti-vaccinare folosesc, în mod fraudulos, siglele Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF

Pliante anti-vaccinare care conţin informaţii false, de tipul „vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi", vaccinarea îţi poate distruge copilul pentru întreaga viaţă" sau „pesticide în vaccinuri", au fost distribuite în ultimele zile în cutiile poştale ale bucureştenilor, semnalează deputatul Pro România Gabriela Podaşcă. Pintea: „Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalităţi iresponsabile de dezinformare”.

UPDATE Reacţia Ministerului Sănătăţii 

Ministerul Sănătăţii anunţă că se delimitează ferm de campania de dezinformare şi manipulare referitoare la ineficientă şi riscurile vaccinării, apărută în spaţiul public pe reţelele de socializare sau prin materiale tipărite distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poştale. 

„Facem menţiunea că autorii campaniei iniţiate împotriva vaccinării utilizează fără  aprobarea Ministerului Sănătăţii sau al partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei precum însemnele oficiale ale insituţiilor partenere, iar materialele conţîn informaţii false care pot induce în eroare părinţii şi pot pune în pericol sănătatea populaţiei”, se arată într-un comunicat de presă.

„Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalităţi  iresponsabile de dezinformare, cu consecinţe grave pentru sănătatea populaţiei. Am însă convingerea că populaţia nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri şi voi  continuă să fac tot ce îmi stă în putere  pentru  că părinţii să fie informaţi corect  astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-şi vaccina copiii şi de a le asigura astfel o viaţă sănătoasă. Vom face demersurile legale necesare pentru că cei reponsabili să răspundă pentru faptele lor ce pun în pericol sănătatea publică. Vom face plângere penală, pentru că lucrurile au luat-o razna. Eu ştiu ce se întâmplă. Este campania noastră provaccinare care deranjează. Noi continuăm, însă, să milităm pentru ca părinţii să fie bine informaţi, să afle ce e mai bine pentru copiii lor", a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, aflată miercuri într-o vizită la Craiova.

Mai mult, materialele folosesc, în mod fraudulos, siglele Ministerului Sănătăţii, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF. În România a fost declarată, în septembrie 2016, epidemie de rujeolă, fiind înregistrate până acum 15.109 cazuri. De asemenea, proiectul legii vaccinării stă blocat de un an în Parlament, în plină epidemie de rujeolă soldată cu 59 de morţi (cea mai gravă din Europa), arată hotnews.ro.

Pliantele primite în cutiile poştale direcţionează către site-ul pro-decizii-informate.ro, pe a cărui pagină de deschidere scrie că "Asociaţia Pro Decizii Informate doreşte ca toţi copiii să crească liberi şi sănătoşi, fără riscuri de îmbolnăvire gravă din cauza vaccinării în masă pe baza unor decizii neinformate. Ne preocupă problematica vaccinării, pentru sănătatea şi viitorul mai bun al copiilor noştri. Autorităţile medicale se află într-un conflict de interese datorită legăturilor cu industria farmaceutică, acest site pune sub semnul întrebării informaţiile oferite de autorităţi şi îndeamnă părinţii la informare individuală, independentă."
 
 
 
FOTO Ioana Manoiu Facebook
 
"În ciuda a ceea ce ne este prezentat ca şi “consens” ştiinţific, vaccinurile sunt una din cele mai controversate teme în domeniul medical. Propaganda pro vaccinare, sponsorizată cu miliarde de dolari de către industria farmaceutică şi susţinuta acerb de o mass media care a uitat să facă jurnalism independent, nu oboseşte să ne inoculeze zi de zi cu porţia de frică faţă de tot felul de ameninţări de tip “drob de sare”, încercând astfel să apeleze manipulativ la emoţiile cu vibraţia cea mai joasă, care să îi determine pe oameni să ia decizii impulsive, din frică, uitând să-şi activeze raţiunea şi discernământul. Ţelul nostru este să contribuim la crearea unui sistem de sănătate care să servească în mod real individului şi societăţii, care să-şi merite numele de sistem de sănătate, nu un sistem de boală, promovat şi întreţinut pentru interesele comerciale ale anumitor grupe", mai scrie pe prima pagină a site-ului pro-decizii-informate.ro.
 
 
Deputatul Pro România Gabriela Podaşcă, cea care a semnalat cazul, solicită de urgenţă ca Ministerul Sănătăţii "să iasă public şi să infirme asocierea cu această campanie şi în acelaşi timp să facă demersurile necesare pentru aplicarea sancţiunilor legale împotriva celor care se fac vinovaţi de răspândirea acestor materiale". Gabriela Podaşcă reclamă şi "inerţia autorităţilor şi lipsa de soluţii în combaterea rujeolei, care continuă să facă victime în România".

UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sunt îngrijorate de distribuirea unor materiale de dezinformare despre imunizare, care folosesc în mod neautorizat siglele aparţinând OMS, Ministerului Sănătăţii şi UNICEF.

„Vaccinurile sunt sigure, cost-eficiente şi salvează vieţile a milioane de copii. De exemplu, vaccinul ROR este utilizat de mai mult de 45 de ani şi peste 500 de milioane de doze au fost administrate în peste 100 de ţări din întreaga lume.
 
Asigurarea accesului universal la imunizare în România este mai importantă ca niciodată, din cauza epidemiei de rujeolă în desfăşurare. Peste 2.400 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă anul trecut în România şi alte 735 s-au îmbolnăvit în primele şapte luni din 2018. Până acum au murit 59 de oameni, majoritatea copii.

Este inacceptabil că, în prezent, copiii mor din cauza rujeolei, în condiţiile în care este disponibil un vaccin eficient şi sigur.
 
UNICEF şi OMS sunt îngrijorate că în România rata de vaccinare împotriva rujeolei este cu mult sub pragul de 95% care asigură protecţie pentru fiecare membru al comunităţii.
 
UNICEF şi OMS recomandă tuturor părinţilor să îşi protejeze copiii, asigurându-se că beneficiază de vaccinarea de rutină. Alegând imunizarea, părinţii protejează sănătatea copiilor şi contribuie la protejarea sănătăţii celor din jur“, se arată în comunicatul UNICEF. 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

New Age Caragiale
5.09.2018, 14:57:53

In romania este in primul rand o epidemie de analfabetism si prostie. Inmultirea anti-vaxxerilor, campaniile astea stupide antivaccin in timp ce zeci de copii mor din boli care nu ar trebui sa mai existe sunt un efect direct al acestei prostii. Culmea prostiei este sa militezi impotriva vaccinului de rujeola in timp copii nevaccinati de rujeola mor pe capete. Parinti incapabili...

+4 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
5.09.2018, 16:08:55

Comentariu considerat abuziv.

marius cristian
5.09.2018, 16:10:01

Doamne Fereste sa fie afectate in vreun fel interesele financiare ale corpocratiilor pharmaceutice .... Bagati vaccinuri la greucean in bebelusi , minori si chiar adulti - pai de ce sa nu instituim si vaccinarea obligatorie pentru toata lumea indiferent de varsta?!

-3 (7 voturi)
Carmen Florea
5.09.2018, 16:36:38

... te doare sufletu' de 'corporatii', nu de cei 60 bebelusi morti ... si asa 'corporatia' in cazul dat trece la ... biserica..., de ce sa ia banul altul? nu mai bine sa ramana in 'famele'?.. ... iar niste imbroboditi cu ochii pustii si zambetul tamp si nu-s putini, 42 % analfabeti functionali, se dau de 'academisti' pe net ...

+2 (6 voturi)
Carmen Florea
5.09.2018, 16:28:24

Initiatorii mizeriei sunt desigur popalaii, ca de obicei: 'mnezeu te vrea milog, analfabet, bleg si ...in carucior, asa poti alerga, ca parinte, de la un 'facator' de minuni la altul, de la cioca-boca la Parascheva cu drama ta, lasand saci de bani pe vrajeli si balarii... ... asta faceau si cu 'famelea' traditioanala, o actiune 'spontana': cutia postala mereu ticsita cu rhturi tot 'spontane' , 'maicutelor' (fara 2 gemene), tot 'spontan', le falfaiau poalele la deal si la vale, rupand balele oricui, bagand pe gat hartii cu 'informatii sfintite' ... ... sunt in stare de orice marsavie numai sa tarlaiasca pe ultimul leu al saracilor ... Prostia , neghiobia, necazul romanilor sunt la mana sarlatanilor cu ochii peste cap de evlavie, l-au facut 'vrednic' pe puscariasul Dragnea, ca hot la hot trage, toapa de Bucuresti le rastoarna vagoane cu bani, cand mii de copii n-au un loc macar, nu scoala, unde sa invete, ... stat laic, dar cotcarii astia-si baga nasul peste tot cu parangheliile lor putregaioase, ei insa putrezi de bogati fara munca, iar beizadelele nu invata in grajd, ci peste hotare ...

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările