Societate

articolul anterior articolul urmator

Foarte mici, mici, mititei

57
27 May 2013 07:16:10
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu

Uniunea Europeană are mari probleme - spun euroscepticii, tot mai bucuroşi să aibă dreptate. Nu e uşor să-i contrazici. Mie însă mi se pare mult mai spectaculos faptul că Uniunea Europeană are şi foarte multe mici probleme.

Cu alte cuvinte că are timp să se dedice unor mărunţişuri, unei puzderii de ţînţari în care funcţionarii „de la centru” percep, cu o perspicacitate care lipseşte europenilor de rînd, cohorte de armăsari primejdioşi. Iată, de pildă, mica (pentru neştiutori) problemă a micilor. Adică a tradiţionalilor mititei. Cît p-aici să ne fie interzişi. De ce? Sunt otrăvitori. Conţin bicarbonat de sodiu, substanţa aceea trivială, pe care bunicii noştri o înghiţeau de cîte ori aveau arsuri. Dar la Bruxelles s-a hotărît să fim condamnaţi la sănătate! Trebuie să recunoaştem că situaţiunea e cu totul specială. Să ai probleme cu supravieţuirea monedei unice, cu politica şi legislaţia fiscală, cu falimentul cîtorva state membre, cu băncile, cu migraţia, cu petrolul şi să găseşti totuşi timpul necesar ca să înfigi scobitoarea în mititei! Dacă nici asta nu înseamnă profesionalism, atenţie la detalii, solidaritate continentală, grijă pentru om, atunci ce sens mai pot avea aceste cuvinte?

M-am întrebat, totuşi, pe ce căi ajunge o asemenea temă pe agenda administraţiei europene. Cum de s-au gîndit, brusc, la mititei? Să fi trecut prin Bucureşti vreun „expert” bruxellez care, neglijent, a mîncat un mic şi s-a intoxicat? Să ne fi turnat Băsescu la cabinetul Angelei Merkel în dorinţa de a mai şicana niţel ţărişoara şi USL-ul? Sau avem de a face cu o diversiune şmecheră a cuplului Băsescu-Ponta, aşa încît, în final, să se laude cu o nouă victorie a coabitării: aceea de a ne fi salvat de meschina interdicţie. (Crin Antonescu a fost şi el de faţă, dar n-a participat, cufundat fiind în cercetarea, pe Google, a vieţii şi faptelor cruciatului Godefroy de Bouillon). N-ar fi exclus ca toată tărăşenia să fie rezultatul activităţii subversive a cîtorva trădători de ţară, plătiţi de ICR-ul lui Patapievici, pentru a ne discredita strămoşii. Din fericire, tragedia suspendării mititeilor a putut fi evitată, în ultima clipă, prin eforturile reunite ale unor patrioţi demascatori, de la „Cotidianul” şi „Antena 3”. Slavă Domnului! Ce ne-am fi făcut? Ce mai ofeream pe tarabele electorale? Ce mai puneam pe grătar, la „Cocoşatu`”, sau prin sărăcăcioasele noastre poieniţe, lîngă cort, sau lîngă modestul nostru automobil de teren?

Oricum, se dovedeşte încă o dată că UE vrea să ne îngenuncheze şi că ne ignoră istoria. (Ştiu ei oare că Bucureştiul a fost scutit de grave bombardamente în timpul războiului, pentru că aviatorii inamici nu vedeau ţinta din cauza fumului gros emanat de grătarele cu mititei?!).

Dar am învins şi de data aceasta. Am fost demni. Am evitat, abil şi eroic, transformarea micului nostru mititel într-un mare martir! Am reuşit să dăm o bine-meritată lovitură cotropitorului nutriţionism liberal, tot astfel cum, după lupte seculare, am învins materialismul dietetic din timpul comuniştilor. Am rezistat, am mai spus-o, nu doar prin cultură, ci şi prin mîncare!

Din păcate, nu ştim ce ne mai aşteaptă. Aud că, la Bruxelles, se lucrează la un regulament care va interzice tuturor restaurantelor comunitare să pună, ca pînă acum, uleiul şi oţetul în sticluţele de la mijlocul mesei. Se vor introduce mici recipiente de plastic de unică folosinţă. Dar dacă ne iau sarmalele? Şi, ah, dacă ne iau şpriţul (eventual la propunerea unor fundamentalişti francezi, pe care îi exasperează modul cum distrugem noi vinul cu barbare sifoane şi ape minerale)? Nu ne vom lăsa! Vom trece, de dragul interesului naţional, peste orice barieră de partid. Vom coabita nemilos, mîndru, haiduceşte! În rest… Bucuroşi le-om duce toate, de e şpriţ, de-s mititei!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Popescu Ion
27.05.2013, 09:09:05

Excelent articol! Se remarcă în mod deosebit actualitatea temei, finețea analizei, valabilitatea universală a concluziilor! Imparțialitatea punctului de vedere auctorial este accentuată de verticalitatea ei! Vastitatea orizontului problematic este sporită de claritatea atmosferei în care evoluează problemele! Poftă bună!

+3 (17 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.05.2013, 09:16:46

Exceptional..! Numai geniul d-lui Plesu putea folosi pretextul "bataliei pentru mici" pentru a persifla birocratia de la Bruxelles si obsesiva ei preocupare pentru tot felul de nimicuri, pe fondul unor probleme de o gravitate deosebita. Insa ironia dumnealui atinge paroxismul in materie de ridiculizare a politicii dambovitene, atunci cand face "presupuneri" in legatura cu modul in care problema micilor a ajuns pe agenda europeana, caricaturizand pur si simplu atitudinea paranoica si antieuropena a unui USL si Crin Antonescu mai mereu pusi pe demascarea unor conspiratii "antinationale",din care nu lipsesc niciodata Basescu si Merkel, cei doi care au creat si diversiunea coabitarii sprijiniti si de cativa "tradatori de neam si tara", fostii agenti '"basisti" ai ICR-ului aflati sub influenta nefasta a colportorului antistramosesc, Patapievici..! Totusi, asa cum sta bine unui fin analist, dl. Plesu ne informeaza ca intreaga problematica a micilor, care era cat pe ce sa stirbeasca din suveranitatea tarii si a papilelor noastre gustative, s-a rezolvat iar principala contributie au avut-o eroii nationali de la Cotidianul si Antena 3, cei care aprind de obicei primii focurile de pe dealurile agitatiei, patrioti adevarati a caror vigilenta nu doarme niciodata. In tot acest context, cireasa de pe tortul satirei nu putea fi decat gluma cu aviatorii, care nu vedeau Bucurestiul din cauza fumului emanat de gratarele antiaeriene ale romanilor, pline cu micii nostri traditionalai. Asta s-a intors insa impotriva noastra la revolutie, atunci cand am devenit si noi niste aviatori, care nu vedeau nimic datorita unor emanati si emanatii criminal de fumigene.

+4 (18 voturi)
misaila bogdan
27.05.2013, 10:38:31

Dar despre relatia dintre teoria despicarii firului in patru, Bruxelles si restul lumii ne puteti spune cate ceva? Nu va grabiti cu raspunsul pentru ca ma duc afara sa ma bucur de vremea buna si niscaiva mititei. O zi buna...

+7 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.05.2013, 11:02:56

misaila bogdan. Amice, imi pare rau dar nu te pot ajuta. Si asta pentru ca tu faci o confuzie. Pentru cei de-alde tine firul se despica doar in ..3. De Antena, ziceam. Incearca totusi si baga gratarul cu mici in casa. Nu poate fi atat de greu pentru tine. Apoi deschide televizorul..Te lamuresc aia de-acolo..Si, nu te grabi..

0 (14 voturi)
gogu58
27.05.2013, 10:11:49

Ar fii fost un articol bun daca autorul nu ar fi cotit-o catre politica interna. Intrebarea firesca care ar fi trebuit sa incheie articolul era de ce trebuie sa platim niste europarlamentari care nu au alceva mai bun de facut decat sa se ocupe de micii ?

+4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările