Societate

articolul urmator

Folosirea sexismului pentru a vinde democraţia?

6
14 May 2015 17:40:57
Monica Stancu
Imagine postată de comunitatea de activişti „Nişte cetăţeni” pe pagina de Facebook
Imagine postată de comunitatea de activişti „Nişte cetăţeni” pe pagina de Facebook

„Nişte Cetăţeni”, o comunitate de activişti care doreşte să contribuie la crearea unei societăţi româneşti mai democratice, a promovat o petiţie prin care cerea partidelor parlamentare să continue să permită alegerea primarilor în doua tururi.

 

Conform petiţiei, acest sistem este în avantajul cetăţenilor pentru că oferă: reprezentativitate şi legitimitate, şanse egale pentru partide noi şi independenţi şi un spaţiu pentru crearea consensului.

Deşi aceasta este o cauză bună, campania online este problematică. Link-ul pentru petiţie postat pe Facebook este însoţit de o poză care arată sânii voluptoşi ai unei femei al cărui nume nu este dezvăluit. Nu este precizat dacă femeia din fotografie şi-a dat sau nu acordul pentru ca această comunitate să îi folosească corpul şi imaginea pentru a-şi promova mesajul. Sânii sunt marcaţi cu: Runda I şi Runda II. Imaginea este însoţită de mesajul: „Turul unu, atac la democraţie. Nu mai bine rămânem cu două?” Fotografia nu include întregul corp al femeii şi nici faţa ei. Astfel, ea este „dezmembrată“ vizual, dezumanizată, şi redusă la organele ei sexuale.

Când ştim că România este una din cele mai mari exportatoare de victime ale traficului de persoane din UE, când 30% din femeile românce de peste 15 ani au fost abuzate fizic şi sexual, şi când România nu a avut niciodată un preşedinte sau prim-ministru femeie, înseamnă că femeile, care reprezintă jumătate din populaţia României, nu sunt incluse cu adevărat sau bine-venite în această democraţie tânără. Fotografia postată de „Nişte Cetăţeni” pentru a-şi vinde propria idee privind democraţia reiterează acest mesaj.

Folosirea imaginilor sexualizate pentru a atrage atenţia asupra unei cauze nu este o idee originală. De exemplu, pentru a-şi exprima nemulţumirea privind reformele propuse de Ministerul Sănătăţii din Franţa, un spital din Clermont-Ferrand a pictat un perete care arată cum Wonder Woman este violată de alţi super eroi. Şi campaniile PETA au folosit femeile ca bucăţi de carne pentru a-şi promova mesajul.

Mai recent, pentru a promova o nouă rută, o companie de autobuze din Marea Britanie a folosit imagini ale unor femei şi bărbaţi pe jumătate goi. În urma criticilor de pe reţelele de socializare, compania şi-a cerut scuze şi a înlăturat posterele respective. 

Spre deosebire de compania britanică, „Nişte Cetăţeni nu numai că nu şi-au cerut scuze pentru că au prezentat femeile prin imagini sexualizate, ci câteva zile mai târziu, argumentând că vor să prezinte şi „reversul medaliei,” au postat o imagine cu un bărbat cu pantalonii lăsaţi. Cele două imagini sunt diferite totuşi. Femeia din imagine este una dezirabilă, pe când cealaltă imagine prezintă un bărbat neidealizat şi needitat digital, al cărui limbaj corporal nu sugerează dorinţa de a fi atrăgător sexual. Mai mult, în România precum şi în alte ţări,  femeile, nu bărbaţii sunt folosite în principal ca obiecte sexuale. 

Există metode mai bune de a atrage atenţia către o cauză bună fără a folosi corpurile femeilor. Transformarea femeii în obiect sexual are numeroase consecinţe negative: duce la depresie,  tulburări alimentare, disfuncţii sexuale, diminuarea stimei de sine, legitimarea şi exacerbarea violenţei împotriva femeilor etc. Din moment ce transformarea femeilor într-un obiect sexual degradează femeile şi le afectează sănătatea fizică şi mentală, sexismul şi democraţia nu sunt compatibile şi se exclud reciproc. Nu poţi să construieşti o democraţie sănătoasă şi sustenabilă în detrimentul unei jumătăţi din populaţia ei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stef Ros
14.05.2015, 23:21:15

> Fotografia nu include întregul corp al femeii şi nici faţa ei. Astfel, ea este „dezmembrată“ vizual, dezumanizată, şi redusă la organele ei sexuale. Avand in vedere ca persoana in cauza a probat sa aiba cele doua semne scrise pe sanii ei (partile cu conotatie sexuala puternica la femei) EXACT cu motivul de a atrage atentie asupra acelor parti si e a da contor "glumei" este perfect acceptabil. Toata gluma este direct legata de cei doi sani/ cele doua fese nu de totalitatea fiintei propriu-zise. Tu nu ai dreptul stalinist de a ordona in ce mod poate fi folosit/ sau a nu fi folosit corpul unei femei sau al unui barbat. De asemenea, te-ai gandit ca cei doi protagonisti nu isi arata fetele cu scopul de a ramane anonimi?! pentru ca...vezi tu...isi arata tatele si fundu :)) Stiu ca ai mesaj fascisto-feminist pe care trebuie sa-l introduci cu orice pret in articolele tale dar ai putea cel putin sa folosesti un pic ratiunea aia "patriarhala" tanti.

-2 (4 voturi)
Stef Ros
14.05.2015, 23:40:17

>30% din femeile românce de peste 15 ani au fost abuzate fizic şi sexual Serios?! Statisticile sunt luate din http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-main-results-apr14_en.pdf: Intrebarile puse au fost: Violence: Pushed you or shoved you? • Slapped you? • Thrown a hard object at you? • Grabbed you or pulled your hair? • Beaten you with a fist or a hard object, or kicked you? • Burned you? • Tried to suffocate you or strangle you? • Cut or stabbed you, or shot at you? • Beaten your head against something? Sexual violence Since you were 15  years old until now/in the past 12 months, how often has someone: • Forced you into sexual intercourse by holding you down or hurting you in some way? [IF NEEDED: By sexual intercourse we mean here forced oral sex, forced anal or vaginal penetration.] • Apart from this, attempted to force you into sexual intercourse by holding you down or hurting you in some way? [IF NEEDED: By sexual intercourse we mean here forced oral sex, forced anal or vaginal penetration.] • Apart from this, made you take part in any form of sexual activity when you did not want to or you were unable to refuse? • Or have you consented to sexual activity because you were afraid of what might happen if you refused? Statistic vorbind Romania se afla la coada clasamentului in termeni de violenta si statistica aceasta rotunjeste numerele indeferent de "gravitatea" faptelor in cauza, rezultatul fiind un numar mai mare per total. Nu sunt prezentate de loc statisticile privind violenta inversa intre sexe. Barbatii sunt complet ignorati in aceasta statistica. Astept si eu "Violence against men: an EU-wide survey", dar presupun ca mai trebuie sa astept un pic pana o sa vad acesta statistica.

-1 (3 voturi)
marius cristian
15.05.2015, 11:00:54

Mai lasati-ne oameni buni cu carcotelile astea corect politice , in virtutea careia o sa ajungem sa nu mai avem voie sa glumim cu nimic...Voi chiar nu aveti ce face? Da' cand CURcubeii fuck "Gay Pride Parade" in vazul lumii cu nerusinare alea-s lucruri tare bune nu-i asa? Chiar nu mai aveti nici un pic de rusine sau de limita?

-1 (5 voturi)
helene
15.05.2015, 11:10:09

Dar tu nu ai pic de rușine? Dacă pentru tine degradarea imaginii femeilor este o "cîrcoteală", atunci ar trebui să te oprești din a mai debita atîtea prostii și să încerci să-ți mai temperezi puțin atitudinea asta de cioban ignar.

+1 (5 voturi)
marius cristian
15.05.2015, 13:10:42

Multumesc pt raspunsul tau injurios "Helene" , nici nu ma asteptam la altceva din partea unei postace platite / feministe corect politica , asta-i lucrul la care va pricepeti cel mai bine. De aceea campania voastra de protejare / emancipare a femeilor , teoretic absolut corecta (politic sau nu) , are efecte practice pseudo-nule , pt ca la orice critica nu reactionati decat cu insulte plus amenintarea cu teroarea corectitudinii politice.

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările