Societate

articolul anterior articolul urmator

Fondurile europene – oglinda neputinţei noastre

6
5 Jun 2018 13:36:57
Horia Blidaru
Autostrada - un vis imposibil pentru români?
Autostrada - un vis imposibil pentru români?

Propunerea Comisiei Europene de suplimentare cu 2,2 miliarde de euro a fondurilor de coeziune alocate României - 8% în plus faţă de actualul buget - este o veste bună doar dacă întoarcem spatele realităţii pe care o reflectă. România a primit şi în 2014 o creştere de 18%, dar a absorbit până acum doar o zecime din fondurile alocate. UE ne pune la dispoziţie bani mai mulţi pentru că suntem săraci, însă nu vrem ori nu ne pricepem să-i folosim.

România este una din beneficiarele proiectului de buget european pentru perioada 2021-2027, la capitolul fonduri de coeziune, care sunt destinate reducerii diferenţelor de dezvoltare între statele membre. Acest important pilon bugetar, al doilea ca pondere după Politica Agricolă Comună, reprezintă peste o treime din cheltuielile la nivel european şi urmează să fie amputat cu 10%. Chiar şi în aceste condiţii, Comisia Europeană propune o majorare pentru România de la 25 miliarde euro, cât ne revine în exerciţiul financiar 2014-2020, la 27,2 miliarde euro. Şi Bulgaria şi Grecia primesc în plus cu 8%, Italia cu 6,4% şi Spania cu 5%. Principalele perdante sunt ţările Grupului de la Vişegrad: descreşterea în cazul Cehiei şi Ungariei este de 24%, pentru Polonia de 23%, iar pentru Slovacia de 22%.

Se confirmă, aşadar, tendinţa redirecţionării fondurilor dinspre estul Europei spre zona sudică, mai afectată de criza economică. S-a speculat că ar fi vorba de o sancţionare de către Bruxelles a euroscepticilor de la Vişegrad pentru atacurile la adresa statului de drept şi pentru lipsa lor de solidaritate în criza refugiaţilor. Discuţia persistă, chiar dacă Günther Oettinger, comisarul german pentru bugetul european, a explicat în Parlamentul European că aceste ţări figurează cu mai puţini bani în propunerea de buget pentru că „au devenit mai competitive şi au crescut economic”.

E probabil, însă, ca respectiva condiţionalitate, a regresului democratic, să conteze în balanţa negocierilor ce urmează pentru adoptarea bugetului de către Parlamentul European şi Consiliu. Mai ales că există guverne occidentale în continuare nemulţumite de împărţirea bugetului. Ar trebui să fie un avertisment pentru cei care s-au felicitat la Bucureşti, zilele acestea, pentru ceea ce au prezentat a fi o reuşită românească.

Fondurile de coeziune alocate României în 2014-2027 echivalează cu costurile construirii a 1000 km de autostradă.

Ar fi aşa, dacă am valorifica situaţia. Ne amintim cât de trâmbiţată a fost în 2013 vestea creşterii fondurilor alocate României cu peste 5 miliarde de euro – o majorare cu 18% – pentru exerciţiul financiar 2014-2020. După patru ani şi jumătate din acest interval, ţara noastră s-a învrednicit să atragă doar circa 10-16% din banii alocaţi (procentul diferă în funcţie de sursă, iar varianta oficială, 16%, e contestată).

Riscăm, aşadar, să repetăm pierderea suferită în precedentul buget, primul post-aderare. Atunci, din suma alocată pentru 2007-2013, România a pierdut 1,6 miliarde de euro, bani neluaţi la timp. Până la finalul acestui an, România trebuie să cheltuie 4,8 miliarde de euro, prevăzute pentru proiecte de infrastructură de transport şi construcţia de spitale regionale. Există riscul ca o parte din aceşti bani să se piardă.

Specialiştii estimează că fondurile alocate României în perioada 2014-2027 echivalează cu costurile construirii a aproximativ 1000 km de autostradă. UE ne pune la dispoziţie aceşti bani, dar nu ni-i bagă în buzunar. Iar capacitatea de absorbţie a României a rămas alarmant de scăzută. Lipsă de interes sau incompetenţă? După 11 ani în UE, încă nu avem o analiză serioasă în acest sens.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

ovidiu preda
5.06.2018, 16:36:27

uie se face ca ne da, de fapt blocheaza orice proiect mai rasarit, pe motiv de lilieci, ursi, tot felul de chichite, o mirsavie, vin in controale dupa 5 ani de la finalizarea proiectului si pentru niste hirtoage nenorocite dau penalitati si cer banii indarat, fondurile europene sint o rusine !!!!

-2 (2 voturi)
gerula
5.06.2018, 17:54:07

Comentariu considerat abuziv.

cib
6.06.2018, 07:01:23

Daca intr-un proiect cu fonduri UE nu e bagata si o firma occidentala, proiectul n-are nici o sansa. Altfel, cum s-ar intoarce banii la baietii mari?

-1 (1 vot)
Iulian Arion
5.06.2018, 17:35:24

Horia, Formeyi pluralul cu actualii politicieni. Daca ai forma pluralul cu intreprinzătorii din agricultură, ai fi putut constata că ei îi absorb foarte repede. Sunt foarte multe proiecte agricole care sunt eligibile, dar raman fara finantare UE pentru ca fondurile alocate sun absorbite rapid. Cereti date de la PNDR, AFIR pentru a va convinge. Neputinta guvernamentala are un nume.

+1 (3 voturi)
Remus Octavian Mocanu
6.06.2018, 08:00:37

Ce poate sa fie mai rusinos si damnabil decat asta: sa fi un cersetor care esti miluit, dar care nici macar sa intinzi mana dupa pomana nu esti in stare! Romania imi aduce aminte de unii saraci din Canada, caruia statul le acorda ptr nimic in schimb bani de mancare si locuinta si medicamente, dar care totusi esueaza sa traiasca decent, ajungand din neputintza sa traiasca - si sa moara - pe strada. Nu condamn acesti oameni saraci, ptr ca nu e vina lor, practic au probleme de sanatate mintala si TREBUIE sa fie ajutati, insa tocmai despre asta este vorba aici: in masura in care Romania nu e in stare nici macar sa foloseasca banii cu care este miluita, asta denota maladia severa de care sufera romanii. Daca ii intrebi, toti iti vor zice ca-s grozavi, cand colo si pomana e mai mult decat sunt in stare. Pana la urma guvernantii romani, alesi liberi de romani, nu sunt in stare nici macar de "performantza" tziganilor care cersesc pe strazi in Occident....

Vezi toate comentariile (6)