Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, îl va da în judecată pe Ponta: acţiunile lui sunt demne de un procuror stalinist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate, Lucian Duţă, salută decizia de implementare a proiectului cardurilor de sănătate pentru pacienţii români, mai ales că, susţine acesta, implementarea se face după proiectul convenit în timpul mandatului său. Duţă a anunţat însă că îl va acţiona în instanţă pe premier pentru declaraţiile sale defăimătoare la adresa lui şi a muncii depuse la CNAS.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de Corpul de Control al Premierului, Duţă consideră că acestea sunt atacuri pur politice, care nu au nicio legătură cu situaţia de fapt şi cu proiectul de implementare a cardurilor de sănătate.

„Primul proiect de implementare al cardurilor de sănătate, gândit de Nicolăescu în 2006, avea termen de implementare până în 2008. Noi am venit cu viziunea integrată a cardurilor – care să includă toate informaţiile şi cheltuielie din Sănătate, astfel că era firesc ca termenul să fie prelungit”, a explicat Duţă.

Termenul de implementare a fost prelungit

Mai mult, deşi Memorandumul încheiat de Guvernul Boc avea termen de implementare a proiectului 11 iunie 2011, Duţă a explicat că s-au dat nişte acte normative suplimentare prin care termenul a fost extins. Motivul, potrivit fostului şef al CNAS, este acela că Guvernul Boc a revenit asupra modului de finanţare a cardurilor (la început se discuta ca acestea să fie plătite de pacienţi, ulterior hotărând că acestea vor fi plătite din bugetul de stat).

În ceea ce priveşte caietul de sarcini, a cărei întocmire, spun  reprezentanţii Corpului de Control al premierului, ar fi întârziat, Duţă susţine că întârzierea a ţinut de partea informatică, întrucât realizarea unui sistem cât mai puţin găunos a luat mai mult timp decât preconizase.

Întârzierea întocmirii caietului de sarcini a ţinut de partea tehnică a proiectului

„Nu e vorba de niciun fel de întârziere intenţionată, ci doar de faptul că mecanismele prin care urmau să se finanţeze cardurile de sănătate – iniţial s-a spus că ar trebui plătite de cetăţeni şi apoi Guvernul Boc a revenit şi a zis să fie plătite din bugetul de stat, astfel încât CNAS să poată intra într-o relaţie contractuală fezabilă cu Imprimeria Naţională şi deci să demarăm procesul implementării proiectului”, a mai spus Lucian Duţă.

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a afirmat că îl va acţiona în justiţie pe premierul Victor Ponta pentru calomnie. „Îl voi da în judecată pentru calomnie pentru că minciuna, prostia şi incompetenţa nu sunt pedepsite de Codul Penal. Îi cer, de asemenea, să înceteze cu comenzile către procurorii anticorupţie, care sunt demne de un procuror stalinist”, a mai spus Duţă. 

Acordul CNAS-Imprimeria Naţională a fost semnat de succesorul lui Duţă

Scandalul legat de cardul de sănătate continuă. Dacă duminică fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, declara că nu a semnat niciun contract cu Imprimeria Naţională în perioada în care a ocupat funcţia de şef al Casei, luni, reprezentanţii Imprimeriei Naţionale au confirmat că nu a fost încheiat vreun acord cu CNAS pentru producerea cardurilor de sănătate, documentul fiind semnat abia în septembrie 2012, de succesorul lui Duţă, Doru Bădescu.

„Acordul-cadru privind executarea de către compania noastră a 20 milioane carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate a fost semnat la data de 28.09.2012. Cardurile vor fi produse până la data de 31.12.2015, urmând a fi încheiate contracte subsecvente anuale”, a declarat pentru adevarul.ro Corina Ozon, purtătorul de cuvânt al Imprimeriei Naţionale.

Ce informaţii vor conţine cardurile de sănătate şi când va începe distribuţia lor

Arădenii vor fi primii beneficiari ai cardurilor de sănătate. Mai precis, cele 200.000 de documente electronice, pe care vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul şi boala majoră de care suferă asiguratul, vor ajunge în Arad la sfârşitul acestei luni. Anunţul a fost făcut de Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a adăugat că se doreşte ca distribuţia cardurilor să se facă prin medicii de familie.

„Nu e obligatoriu, dar vrem să-i convingem că este foarte important pentru transparenţă şi pentru a vedea corect utilizarea banilor. Este important pentru instituţii, dar şi pentru pacienţi”, a spus Cristian Buşoi, potrivit căruia introducerea cardului de sănătate reprezintă o prioritate.

Gâlceavă politică pe cardurile de sănătate

Un raport elaborat de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta, referitor la întârzierile implementării cardului naţional de sănătate, a pus pe jar lumea politică.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite