Fota: Şedinţele CSAT sunt secrete, nu trebui să se afle cum am votat fiecare la propunerea de demitere a şefului STS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Fota, consilierul preşedintelui pe probleme de apărare.
Iulian Fota, consilierul preşedintelui pe probleme de apărare.

Consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că opţiunea sa în cazul propunerii de demitere a şefului STS nu ar fi trebuit să fie făcută publică de preşedintele interimar, Crin Antonescu, şedinţele CSAT fiind secrete.

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a declarat într-o emisiune că preşedintele interimar, Crin Antonescu, nu ar fi trebuit să facă publică opţiunea sa în CSAT în cazul votului pentru demiterea şefului STS, Marcel Opriş.

Lui Fota i s-a spus că opţiunea sa a fost făcută deja publică în acest caz.

"Nu ar fi trebuit să se întâmple. (...) Sunt într-o situaţie foarte complicată, pentru că şedinţele CSAT, conform legii, sunt secrete, deci nu ar trebui să se cunoască bucătăria, nici măcar cum am votat fiecare dintre noi", a spus consilierul prezidenţial.

Totodată, el a fost întrebat dacă a fost singurul care s-a pronunţat împotriva demiterii şefului STS, Marcel Opriş, însă a refuzat să răspundă.

"Trebuia să sancţionăm un om, respectiv pe generalul Marcel Opriş prin demitere, şi vreau să spun că în cariera unui militar demiterea este o chestiune foarte gravă. (...) Faptele pe care le-am avut noi la dispoziţie pentru a judeca cazul respectiv nu justificau o asemenea măsură", a susţinut Fota.

"Nu a fost un nebun care s-a opus preşedintelui interimar"

El a mai precizat că nu a fost "un nebun care s-a dus în CSAT dintr-o abordare politică să se opună preşedintelui interimar".

"Chestiunea asta cu telefoanele după părerea mea a fost şi neelegantă, pentru că tot dânsul, tot domnul Crin Antonescu a spus cu o zi sau două înainte că i s-a părut o chestie normală, de civilitate, ca în discuţia cu preşedintele Traian Băsescu să lase telefoanele alea acolo", a mai explicat Fota.

În plus, consilierul prezidenţial a susţinut că telefoanele ar fi fost necesare atât pentru protecţia preşedintelui suspendat, cât şi pentru un caz în care ar fi apărut o situaţie la nivel internaţional, iar Crin Antonescu ar fi trebuit să se sfătuiască cu Traian Băsescu, fără a exista riscul interceptării.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, joi, că a propus în CSAT eliberarea din funcţie a directorului STS, Marcel Opriş, însă consilierul prezidenţial Iulian Fota s-a opus, o hotărâre neputând fi luată în condiţiile în care deciziile Consiliului se iau prin consens.

Pe de altă parte, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională a spus că încrederea statelor occidentale în România a fost construită inclusiv pe sacrificiile umane ale militarilor români, motiv pentru care nimeni nu are voie să se "joace" cu aceasta.

"Încrederea de care România a beneficiat pe relaţia cu ţările occidentale să ştiţi că e construită pe mult efort, inclusiv pe sacrificii umane. Deci, nu are voie nimeni, atâta vreme cât pentru încrederea aia au murit militari în misiuni internaţionale, să se joace cu încrederea", a afirmat Iulian Fota.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite