FOTOGALERIE Baconschi, un alt profitor al luxului de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre acţiunile fundaţiei conduse de Baconschi, în curtea vilei primite de la RAAPS: „Fundaţia Creştin-Democrată şi societatea civilă“
Una dintre acţiunile fundaţiei conduse de Baconschi, în curtea vilei primite de la RAAPS: „Fundaţia Creştin-Democrată şi societatea civilă“

Deşi are un apartament în Primăverii şi încă unul „de cartier“, ministrul Afacerilor Externe a cerut şi casă de protocol şi a obţinut şi un loc pe listele ANL pentru o vilă. Teodor Baconschi s-a mutat în casă de protocol ca să încaseze chirie pe apartamentul său din Primăverii. Tot în Primăverii a obţinut şi o vilă cochetă pentru ONG-ul său.

„Totul de la protocol", pare a fi deviza actualului ministru de Externe, Teodor Aleodor Baconschi (48 de ani). El are proprietate privată în cartierul Primăverii, dar a cerut şi casă de protocol de la stat. Asta în condiţiile în care mai deţine încă un apartament, tot în Bucureşti.
Nu a fost suficient. Tot de când a devenit ministru de Externe, Baconschi a vrut şi fundaţie. Imediat a primit sediu de la RAAPPS vizavi de casa preşedintelui ei, Teodor Baconschi.

Un palat pentru fundaţia mea!

În toamna anului trecut, ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi a lansat cu mult fast „Fundaţia Creştin-Democrată" (FCD).
ONG-ul îşi propunea de la înfiinţare să militeze pentru „protejarea patrimoniului naţional". Prima grijă a preşedintelui fundaţiei, Teodor Baconschi, a fost însă legată de propriul patrimoniu al ONG-ului său. El a obţinut, tot de la RAAPPS sediu într-un palat, proprietate a statului, chiar într-o zonă de lux a Bucureştiului, după ce a luat în prealabil o aprobare  de la colegii săi de partid (PDL), de la Secretariatul General al Guvernului. 

FOTOGALERIE - da click pe imagini pentru a vedea fotografia mărită

Case baconschi Case baconschi
image

Chiria, un fleac

Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, sediul organizaţiei figurează într-un imobil din cartierul Primăverii, de pe strada Amiral Bălescu, la numărul 19. Conform Hotărârii de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat", vila din  str. Amiral C. Bălescu nr. 19, parter, sector 1, Bucureşti este unul dintre imobilele din domeniul privat al statului, aflate în administrarea RA-APPS şi are o suprafaţă de palat: 500 de metri pătraţi. Fundaţia plăteşte o chirie cu mult sub preţul pieţei- 800 de euro pe lună. Pe site-urile de anunţuri  imobiliare, chiria într-o vilă cu o suprafaţă similară, în acelaşi cartier, ajunge şi la 12.000 de euro lunar. Asta înseamnă că, prin cadoul făcut lui Baconschi, statul pierde anual  peste o sută de mii de euro cât ar fi obţinut dacă ar fi închiriat la preţul pieţei.

Vila fundaţiei FDC (1) este vizavi de apartamentul ministrului (2)

Preşedintele de fundaţie, şi, totodată, ministrul de Externe, s-a asigurat că  are un sediu cât mai apropiat de casa sa. Astfel că vila se află fix peste drum de una dintre locuinţele lui Baconschi - apartamentul închiriat cu o mie de euro pe lună. Reprezentanţii Regiei spun că atribuirea acelui sediu către fundaţia ministrului s-a făcut respectând litera legii. Potrivit prevederilor în vigoare, atribuirea unui spaţiu administrat de RA-APPS către o oarecare fundaţie se poate face doar cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului.

Reprezentanţii fundaţiei spun că au primit sediul de la regia de stat "asemenea altor fundaţii". Susţin că plătesc lunar o chirie la preţul pieţei, fără a preciza şi care este această sumă, adică 800 de euro.  Nu orice fundaţie primeşte încă de la înfiinţare un sediu de lux de la RAASPPS. Conform prevederilor legale, în această situaţie, orice fundaţie trebuie să aibă statut de utilitate publică, definit printr-o hotărâre de Guvern. Abia după aceea, în funcţie de spaţiile locative libere, fundaţia respectivă poate primi la un moment dat un sediu din fondul de protocol al statului.

Vila fundaţiei FDC (1) este vizavi de apartamentul ministrului (2)

„Dacă ONG-ul este declarat de utilitate publică prin Hotărâre de Guvern are prioritate pentru RAPPS. Secretariatul General al Guvernului (SGG) îşi dă avizul doar dacă este cazul şi dacă există spaţiu. În perioada mea, prioritate aveau instituţiile publice", a explicat, pentru "Adevărul", fotul şef al SGG, Gabriel Berca. Fundaţia lui Baconschi nu este de utilitate publică, dar a primit pe loc vilă de la RAAPPS, în cartierul Primăverii, vizavi de casa ministrului.

O vilă de protocol pentru ce?

Din vila din Primăverii, membrii fundaţiei lucrează de zor la „promovarea valorilor fundamentale care au construit Europa: demnitatea şi libertatea persoanei, binele comun, educaţia şi familia, patriotismul constituţional şi responsabilitatea civică", iar activităţile lor se concentrează „în principal"  pe "conferinţe şi manifestări pe teme de cultură civică". Reprezentanţii fundaţiei susţin că anul trecut au avut şi acţiuni de sprijinire a copiilor defavorizaţi la o şcoală din Ferentari şi la un centru de plasament din Bucureşti, dar au organizat sau "co-organizat" şcoli de vară şi ateliere pentru tineri.

"Dacă ONG-ul este declarat de utilitate publică prin Hotărâre de Guvern, are prioritate pentru RAPPS.''
Gabriel Berca fost şef al SGG

Diplomaţia „locativă" a lui Baconschi

info

Blocul din Primăverii, unde ministrul deţine un apartament cu o suprafaţă de 97 de metri pătraţi  Foto: adevărul

Teodor Baconschi a declarat pentru Agerpres că nu ocupă "o locuinţă de protocol", ci un "apartament de reprezentare la care au dreptul toţi miniştrii de Externe". În realitate, ministrul minte întrucât în decizia de atribuire a locuinţei publicată în „Monitorul Oficial" scrie negru pe alb că ministrului i s-a dat o "locuinţă de protocol" în baza Legii Locuinţei şi în condiţiile exprese stipulate în acest act legislativ. Termenul de "locuinţă de reprezentare" nici măcar nu apare în lege.  Ministrul mai spune că nu putea să locuiască în casele sale: „În ce priveşte «numeroasele» mele proprietăţi, vă precizez că nu am cine ştie ce case, terenuri sau averi. Apartamentul nostru de trei camere este inadecvat ca spaţiu de reprezentare, în condiţiile în care am doi copii adolescenţi - abia încăpem noi acolo, darămite să primesc demnitari străini", a mai spus ministrul.

„Apartamentul inadecvat", la care face referire ministrul se află în cartierul select Primăverii şi măsoară 97 de metri pătraţi. Apartamentul de la RAAPPS unde s-a mutat cu soţia şi cei doi copii adolescenţi pentru a-şi închiria propriul apartament are, ce-i drept, o suprafaţă dublă: 240 mp pentru care plăteşte o chirie sub preţul pieţei. Achită 1.970 de lei (460 de euro), în condiţiile în care un imobil cu o suprafaţă similară în aceeaşi zonă se închiriază cu 3.000 de euro.

Decât acasă-n Primăverii, mai bine la protocol pe Kiseleff

În ianuarie 2010, printr-o decizie semnată de Emil Boc, Teodor Baconschi, proaspăt investit în funcţia de ministru de Externe, a primit o locuinţă de protocol pe Şoseaua Kiseleff, numărul 24. Un apartament cu o suprafaţă de 240 de metri pătraţi, în blocul în care stau alţi potentaţi sau foşti potentaţi ai diferitelor regimuri politice de după decembrie 1989, cum ar fi Adrian Severin.

Afacerile imobiliare

Repartiţia pentru Baconschi s-a făcut chiar dacă, potrivit legii, pot beneficia de locuinţă de protocol doar demnitarii care „nu deţin, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, o altă locuinţă" sau care deţin o locuinţă care nu corespunde criteriilor stabilite pentru o locuinţă de protocol. „Criteriile" unei locuinţe de protocol se referă, în acelaşi act legislativ, doar la suprafaţă: trebuie să aibă minimum 70 de metri pătraţi. Prin urmare, potrivit legii, dacă ministrul deţine în proprietate o locuinţă mai mare de această suprafaţă, nu mai poate deveni chiriaş la RA-APPS. Şi Baconschi deţine o astfel de proprietate.

Blocul din Primăverii, unde ministrul deţine un apartament  cu o suprafaţă de 97 de metri pătraţi p Foto: adevărul

Blocul de pe Şoseaua Kiseleff, în care Baconschi are apartamentul de protocol, cu o suprafaţă de 240 de metri pătraţi

Blocul de pe Şoseaua Kiseleff, în care Baconschi are apartamentul de protocol, cu o suprafaţă de 240 de metri pătraţi

Apartamentul său din cartierul Primăverii are o suprafaţă de 97 de metri pătraţi. În momentul în care a obţinut locuinţa de protocol de pe Kiseleff, Baconschi avea încă din 1997 un apartament de 97 de metri pătraţi în cartierul select Primăverii. În lista imobilelor de protocol ale RA-APPS există locuinţe de protocol mai mici decât apartamentul deţinut de ministru. Dar, Baconschi a profitat de faptul că statul i-a oferit un spaţiu locativ lui şi familiei sale şi şi-a închiriat anul  trecut locuinţa personală, lucru ce îi asigură şi astăzi un venit suplimentar anual de 12.000 de euro. Vara trecută,  Baconschi şi-a mai cumpărat un apartament, de 60 de metri pătraţi. Dar nici după noua achiziţie nu s-a mutat în proprietatea sa, ci şi-a mutat acolo soacra.

Reprezentanţii RA-APPS au dat un răspuns sec când au fost întrebaţi de ce ministrul a primit o locuinţă, deşi acesta are deja în Bucureşti două apartamente: „Considerăm că domnul Teodor Anatol Baconschi îndeplineşte condiţiile ocupării unei locuinţe de protocol din fondul locativ administrat de către regie".

12.000 de euro câştigă anual Teodor Baconschi din închirierea apartamentului său din cartierul Primăverii.

Vilă şi de la ANL

În 2007, Teodor Baconschi (48 de ani), proprietar în acel moment al unui apartament de 97 de metri pătraţi în Capitală,  a reuşit să ocupe un loc de frunte pe lista solicitanţilor pentru o vilă ANL. El a accesat, potrivit declaraţiei sale de avere, un credit prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Avantajul acestui tip de credit, spre deosebire de unul obişnuit, este acela că statul facilitează gratuitatea terenului pe care se ridică imobilul. Pentru a putea beneficia de acest ajutor de la ANL, Baconschi trebuia să se îndeplinescă mai multe criterii, avantajaţi fiind tinerii de sub 35 de ani, cei care au fost evacuaţi din case naţionalizate sau cei care sufereau de un handicap.

Potrivit baremului de punctare a solicitaţilor unui astfel de credit, prezent pe site-ul agenţiei, lui Baconschi i-ar fi fost greu să obţină un scor care să-l plaseze în fruntea listei. Printre puţinele criterii pe care le îndeplinea era acela al familiei: căsătorit, cu doi copii. În schimb, ar fi pierdut la toate celelalte opt condiţii suplimentare. De pildă, ar fi fost penalizat din start cu 50 de puncte pentru că deţinea deja o locuinţă pe care o mai şi închiriase. Baconschi ar mai fi pierdut puncte şi pentru că a depăşit vârsta de 35 de ani. Cu toate astea, el s-a instalat în fruntea listei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite