Societate

articolul anterior articolul urmator

FOTOGALERIE Baconschi, un alt profitor al luxului de protocol

0
9 Sep 2011 06:57:00
Autor: adevarul
Una dintre acţiunile fundaţiei conduse de Baconschi, în curtea vilei primite de la RAAPS: „Fundaţia Creştin-Democrată şi societatea civilă“
Una dintre acţiunile fundaţiei conduse de Baconschi, în curtea vilei primite de la RAAPS: „Fundaţia Creştin-Democrată şi societatea civilă“

Deşi are un apartament în Primăverii şi încă unul „de cartier“, ministrul Afacerilor Externe a cerut şi casă de protocol şi a obţinut şi un loc pe listele ANL pentru o vilă. Teodor Baconschi s-a mutat în casă de protocol ca să încaseze chirie pe apartamentul său din Primăverii. Tot în Primăverii a obţinut şi o vilă cochetă pentru ONG-ul său.

„Totul de la protocol", pare a fi deviza actualului ministru de Externe, Teodor Aleodor Baconschi (48 de ani). El are proprietate privată în cartierul Primăverii, dar a cerut şi casă de protocol de la stat. Asta în condiţiile în care mai deţine încă un apartament, tot în Bucureşti.
Nu a fost suficient. Tot de când a devenit ministru de Externe, Baconschi a vrut şi fundaţie. Imediat a primit sediu de la RAAPPS vizavi de casa preşedintelui ei, Teodor Baconschi.

Un palat pentru fundaţia mea!

În toamna anului trecut, ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi a lansat cu mult fast „Fundaţia Creştin-Democrată" (FCD).
ONG-ul îşi propunea de la înfiinţare să militeze pentru „protejarea patrimoniului naţional". Prima grijă a preşedintelui fundaţiei, Teodor Baconschi, a fost însă legată de propriul patrimoniu al ONG-ului său. El a obţinut, tot de la RAAPPS sediu într-un palat, proprietate a statului, chiar într-o zonă de lux a Bucureştiului, după ce a luat în prealabil o aprobare  de la colegii săi de partid (PDL), de la Secretariatul General al Guvernului. 

FOTOGALERIE - da click pe imagini pentru a vedea fotografia mărită


Chiria, un fleac

Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, sediul organizaţiei figurează într-un imobil din cartierul Primăverii, de pe strada Amiral Bălescu, la numărul 19. Conform Hotărârii de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat", vila din  str. Amiral C. Bălescu nr. 19, parter, sector 1, Bucureşti este unul dintre imobilele din domeniul privat al statului, aflate în administrarea RA-APPS şi are o suprafaţă de palat: 500 de metri pătraţi. Fundaţia plăteşte o chirie cu mult sub preţul pieţei- 800 de euro pe lună. Pe site-urile de anunţuri  imobiliare, chiria într-o vilă cu o suprafaţă similară, în acelaşi cartier, ajunge şi la 12.000 de euro lunar. Asta înseamnă că, prin cadoul făcut lui Baconschi, statul pierde anual  peste o sută de mii de euro cât ar fi obţinut dacă ar fi închiriat la preţul pieţei.

Vila fundaţiei FDC (1) este vizavi de apartamentul ministrului (2)

Blocul din Primăverii, unde ministrul deţine un apartament cu o suprafaţă de 97 de metri pătraţi  Foto: adevărul

Blocul de pe Şoseaua Kiseleff, în care Baconschi are apartamentul de protocol, cu o suprafaţă de 240 de metri pătraţi

Apartamentul său din cartierul Primăverii are o suprafaţă de 97 de metri pătraţi. În momentul în care a obţinut locuinţa de protocol de pe Kiseleff, Baconschi avea încă din 1997 un apartament de 97 de metri pătraţi în cartierul select Primăverii. În lista imobilelor de protocol ale RA-APPS există locuinţe de protocol mai mici decât apartamentul deţinut de ministru. Dar, Baconschi a profitat de faptul că statul i-a oferit un spaţiu locativ lui şi familiei sale şi şi-a închiriat anul  trecut locuinţa personală, lucru ce îi asigură şi astăzi un venit suplimentar anual de 12.000 de euro. Vara trecută,  Baconschi şi-a mai cumpărat un apartament, de 60 de metri pătraţi. Dar nici după noua achiziţie nu s-a mutat în proprietatea sa, ci şi-a mutat acolo soacra.

Reprezentanţii RA-APPS au dat un răspuns sec când au fost întrebaţi de ce ministrul a primit o locuinţă, deşi acesta are deja în Bucureşti două apartamente: „Considerăm că domnul Teodor Anatol Baconschi îndeplineşte condiţiile ocupării unei locuinţe de protocol din fondul locativ administrat de către regie".

12.000 de euro câştigă anual Teodor Baconschi din închirierea apartamentului său din cartierul Primăverii.

Vilă şi de la ANL

În 2007, Teodor Baconschi (48 de ani), proprietar în acel moment al unui apartament de 97 de metri pătraţi în Capitală,  a reuşit să ocupe un loc de frunte pe lista solicitanţilor pentru o vilă ANL. El a accesat, potrivit declaraţiei sale de avere, un credit prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Avantajul acestui tip de credit, spre deosebire de unul obişnuit, este acela că statul facilitează gratuitatea terenului pe care se ridică imobilul. Pentru a putea beneficia de acest ajutor de la ANL, Baconschi trebuia să se îndeplinescă mai multe criterii, avantajaţi fiind tinerii de sub 35 de ani, cei care au fost evacuaţi din case naţionalizate sau cei care sufereau de un handicap.

Potrivit baremului de punctare a solicitaţilor unui astfel de credit, prezent pe site-ul agenţiei, lui Baconschi i-ar fi fost greu să obţină un scor care să-l plaseze în fruntea listei. Printre puţinele criterii pe care le îndeplinea era acela al familiei: căsătorit, cu doi copii. În schimb, ar fi pierdut la toate celelalte opt condiţii suplimentare. De pildă, ar fi fost penalizat din start cu 50 de puncte pentru că deţinea deja o locuinţă pe care o mai şi închiriase. Baconschi ar mai fi pierdut puncte şi pentru că a depăşit vârsta de 35 de ani. Cu toate astea, el s-a instalat în fruntea listei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările