Funky Citizens cere Avocatului Poporului să analizeze modul în care este respectat dreptul bucureştenilor de a participa la şedintele CGMB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti / Foto INQUAM PHOTOS
Şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti / Foto INQUAM PHOTOS

Asociaţia Funky Citizens a cerut Avocatului Poporului să dispună analiza modului în care este respectat dreptul legitim de participare a cetăţenilor bucureşteni la şedinţele Consiliului local, demersul fiind făcut după ce mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai societăţii civile nu au fost primiţi la şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

"Asociaţia Funky Citizens observă cu îngrijorare cum, de la preluarea mandatului de primar general al Capitalei de către Gabriela Firea, PMB pare a încălca repetat dreptul înscris în legislaţia naţională privind accesul cetăţenilor la şedinţele autorităţilor publice locale. Considerăm că articolul 42 (1) din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, potrivit căruia „şedinţele consiliului local sunt publice”, este încălcat atunci când cetăţeni ai Bucureştiului solicită participarea la şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar accesul li se refuză, deşi cetăţenii respectă toţi paşii procedurali necesari", notează asociaţia.

Invocând faptul că instituţia Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în raporturile acestora cu autorităţile publice, art. 1, alin. 1 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea acestei instituţii, Funky Citizens solicită Avocatului Poporului, "în conformitate cu prevederile art. 59 din Constituţia României privitor la exercitarea atribuţiilor sale, să dispună analiza modului în care este respectat dreptul legitim de participare a cetăţenilor bucureşteni la şedinţele Consiliului local".

"Considerăm că Avocatul Poporului este instituţia în măsură să rezolve de îndată o situaţie care trenează deja de foarte mult timp", precizează Funky Citizens, încurajându-i pe toţi cetăţenii bucureşteni cărora le-a fost lezat acest drept să transmită petiţii Avocatului Poporului (prin email către avp@avp.ro), adăugând la acest text datele lor de identificare şi circumstanţele exacte în care nu au fost lăsaţi să participe la şedinţele de Consiliu General al Municipiului Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite