Spitalul Colentina, în vârtejul unui scandal de birocraţie mortală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Adevărul
Gabriela Firea FOTO Adevărul

Spitalul Colentina din Capitală se află în mijlocul unui nou scandal după ce  neurochirurgul Ionuţ Gobej s-a plâns, într-o scrisoare publică, de faptul că nu-şi poate desfăşura activitatea iar pacienţii cu tumori cerebrale grave nu pot fi operaţi la timp. Motivul: personalul din Terapie Intensivă este insuficient, deficit la baza căruia ar sta o decizie a noului manager Silvi Ifrim, de a reduce personalul.

El prezintă cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care trebuie supuşi unor operaţii de peste 12 ore şi susţine că i-a expus managerului această situaţie, despre care a spus că binele bolnavilor „reprezintă o lozincă” şi ”nu este interesat de ei”. Medicul neurochirurg Ionuţ Gobej de la Spitalul Colentina vorbeşte, într-un mesaj adresat pacienţilor, prietenilor, ”oamenilor de bine” şi autorităţilor statului, despre situaţia de la unitatea medicală.

După ce prezintă o parte din dotările spitalului - în Secţia de Neurochirurgie se operează ”folosind tehnici minim invazive, fiind astfel prima secţie de stat ce oferă pacienţilor accesul la astfel de terapii”, s-au realizat intervenţii în premieră în sistemul public, spre exemplu ”awake craniotomy” -  medicul cere sprijin ”pentru ca toate cele existente să nu fie distruse”, în condiţiile în care, începând din ianuarie 2017, ”personalul ATI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite”.

Despre cei doi pacienţi ”cu patologie tumorală benignă, însă cu o situaţie clinică deosebit de gravă, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o lună în lipsa operaţiilor” medicul spune că „dacă operaţiile s-ar face cu succes, ar avea (n.r. - pacienţii) o speranţă de viaţă egală cu a populaţiei generale. Cei doi pacienţi au fost programaţi pentru intervenţii în a doua parte a lunii februarie, în prezent realizându-se bilanţul şi planul preoperator. Este de ştiut că cei doi pacienţi au văzut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucureşti, aceştia declinându-şi competenţa. Problema a apărut pentru că timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputându-se efectua intervenţiile până la ora 15.00 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacienţii fiind condamnaţi la moarte”, arată neurochirurgul.

El precizează că până în ianuarie 2017 au fost realizate multiple astfel de intervenţii, administraţia trecută ”găsind resursele materiale pentru a rezolva situaţii similare”, motiv pentru care a apelat ”cu toată buna credinţă” la ajutorul noului manager al spitalului, Silvia Ifrim, la care am fost în audienţă vineri.

De ce nu a plătit orele suplimentare ale angajaţilor

Reacţia actualului manager Silvi Ifrim nu a întârziat să apară, arătând într-o conferinţă de presă susţinută ieri, că orele suplimentare nu pot fi plătite ci doar compensate cu zile libere. „Faptul că ele au fost plătite, cât domnul Bogdan Andreescu a fost manager, a născut semne de întrebare cum de s-a putut până acum şi acum nu se mai pot plăti. Sigur dânsul va da explicaţii. Eu ştiind legislaţia nu am putut continua plata orelor suplimentare. Plata nu a fost făcută pentru toţi salariaţii ci îndeosebi pentru ATI - 44% şi 16% pentru blocul de neurochirurgie”, a declarat actualul manager de la Spitalul Colentina. Acuzată că ar fi spus că nu îi pasă de pacienţi, Ifrim a subliniat că i se aduc acuzaţii care nu pot fi dovedite. „Aveţi cuvântul lui împotriva cuvântului meu. Eu nu am pronunţat aceste cuvinte”, a spus aceasta.

Firea: „Nu e o numire pe prietenii politice”

Tot ieri, primarul general Gabriela Firea a dorit să pună punct speculaţiilor care au apărut în spaţiul public, potrivit cărora Ifrim ar fi fost numită pe criterii de prietenie politică. „Sunt convinsă că doamna doctor Silvi Ifrim, pe care am numit-o manager interimar la Spitalul Colentina nu ca urmare a unei prietenii politice, inexistentă de altfel, ci în urma recomandărilor mai multor medici din cadrul spitalului, va găsi soluţiile necesare şi mai ales legale pentru dezamorsarea acestui conflict”, a arătat edilul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite