Societate

articolul anterior articolul urmator

Gabriela Firea: Sub nicio formă nu aş fi de acord cu reînceperea cursurilor! Va fi o nenorocire! Vor fi mii de îmbolnăviri

11
23 Apr 2020 09:34:52
Autor: News.ro
Gabriela Firea, primarul Capitalei
Gabriela Firea, primarul Capitalei

Primarul Capitalei Gabriela Firea nu este de acord cu reînceperea cursurilor, considerând că se pot găsi soluţii pentru încheierea anului şcolar, inclusiv pentru clasele terminale. Copiii nu vor putea respecta regulile de distanţare socială, se vor contamina, vor face forme uşoare, dar vor transmite coronavirusul cadrelor didactice şi părinţilor, bunicilor, avertizează Firea.

”Sub nicio formă nu aş fi de acord cu reînceperea cursurilor! Dar cu toată tăria cred că ne trebuie urgent un plan serios pentru relansarea treptată a economiei. Nu vom mai putea rezista mult timp cu motoarele economiei încetinite. Aici să ne concentrăm mai bine şi să privim cu respect spre ţările civilizate, de unde putem prelua modele de bune practici”, afirmă joi Gabriela Firea, care îşi prezintă şi argumentele. 
  
 Ea afirmă că elevii nu vor putea respecta cu stricteţe măsurile sanitare şi de distanţare socială şi că există riscul ca aceştia să transmită virusul cadrelor didactice şi părinţilor, bunicilor. 
  
 ”Copii cu mască de protecţie mi se pare o imagine dureroasă. Sfâşietoare. Iar pentru elevii din clasele mici, aproape imposibil. Sunt foarte activi, nerăbdători, aleargă, se mişcă...e normal! De aceea sunt copii!  Am spus şi ieri, şi aseară, la TV, că nu văd ca pe o soluţie bună redeschiderea grădiniţelor şi a şcolilor după 15 mai. Este, încă, foarte periculos! Virusul e printre noi! Din ce în ce mai agresiv!  Copiii, prin natura lor, nu vor putea respecta cu strictele măsurile sanitare şi de distanţare socială. Se vor contamina, vor face forme uşoare (Slavă Domnului!) dar vor transmite coronavirusul cadrelor didactice şi părinţilor, bunicilor. Va fi o nenorocire! Vor fi mii de îmbolnăviri!”, avertizează primarul general. 
  
Ea susţine că ar putea apărea astfel o criză majoră, greu de gestionat. 
  
”Haideţi să nu stricăm tot ce am obţinut cu eforturi imense până acum. Să protejăm în continuare copiii, seniorii, bolnavii cronici! Se pot găsi soluţii pentru încheierea anului şcolar, inclusiv pentru clasele terminale. Avem atâţia profesori buni care pot contribui cu idei valoroase!”, declară Gabriela Firea. 
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţă că autorităţile vor lua o decizie privind reluarea cursurilor în şcoli, grădiniţe şi universităţi numai după o consultare cu specialiştii din domeniul sanitar şi spune că aceasta va avea la bază în primul rând grija pentru sănătatea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor. Anisie afirmă că există două scenarii: unul conform căruia anul şcolar ar urma să se termine aşa cum a fost programat iniţial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o săptămână a anului şcolar 2019-2020.
 
Ea a precizat că decizia privind modul în care ar urma să se facă reluarea cursurilor va fi comunicată "în curând”, menţionând că a discutat cu ministrul Sănătăţii pe acest subiect, întrucât este nevoie să se facă o dezinfecţie de către Direcţiile de Sănătate Publică în fiecare şcoală, astfel încât copiii să nu fie supuşi riscului de contractare a virusului.
 
"Aşteptăm să vedem care este vârful, aşteptăm să vedem ce ne spun specialiştii din domeniul medical. (..) Am considerat că deocamdată este bine să nu-i alarmăm sub nicio formă nici pe părinţi, nici pe elevi şi să construim lucruri în aşa fel încât să ne gândim la sănătatea şi siguranţa copiilor”, a declarat ministrul.
 
Anisie a spus că a fost contactată de părinţi care i-au spus că au copii cu diverse boli şi pe care nu vor să îi trimită, deocamdată, la şcoală, de teama că s-ar putea îmbolnăvi.
 
"Lucrurile se schimbă de la o zi la alta şi nu putem avea certitudini ce se întâmplă în scurt timp”, a spus Anisie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Un cititor
23.04.2020, 09:45:54

"Să nu stricăm ce am obţinut cu eforturi imense" Ma bucur ca recunoaste eforturile acestui guvern. Sa-i multumim Domnului ca nu ne-a prins vremea cu toanta Veorica cu toata hoarda ei de prostalani si ticalosi. Unde-s testele de la chinezi ?! Sunt pe drum, se fabrica pe vapor ca multe alte chinezisme vandute prin Romania ?!

+4 (6 voturi)
Radius
23.04.2020, 10:06:56

Oare de ce in tara asta orice politician simte nevoia sa-si depaseasca atributiile? Nu e medic, nu stie nimic despre sistemul de invatamant dar se pronunta intr-o problema sanitara si in legatura cu sistemul de educatie. De unde atatea calificari?

0 (6 voturi)
elfu
23.04.2020, 10:07:35

ar trebui ca primarul sa se ocupe de oras si nu de campania electorala sau de imagine. acum nu mai poate de dragul copiilor... hai sa fim seriosi ... daca ai fi vrut ai fi schimbat in bine orasul asta ( si sunt multe lucruri pe care le puteai face cu bani putini si fara galagie mediatica )

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
23.04.2020, 10:42:38

Comentariu considerat abuziv.

L. L.
23.04.2020, 10:44:59

Poate acum e momentul sa se refaca programa scolara care este foarte incarcata la toate nivelurile. Sunt sigur ca instructiunea privind lectiile online emisa recent de minister are legatura cu justificarea platii salariilor. Dar se pot gasi solutii inclusiv pentru profesorii de sport! In contextul nereluarii cursurilor scolare cea mai dificila problema va fi pentru anii terminali. Este clar ca fara un examen scris (evaluare nationala/bacalaureat) nu ai cum merge mai departe.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările