Găina pesedistă, o victimă de renume mondial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea simbolică a păsărilor de curte de către activiştii PSD în scopul provocării adversarilor politici se distanţează ca o cruzime cu totul originală în campaniile electorale ale secolului 21. Abjecţia campaniei din România s-a internaţionalizat exhibând încă un atavism al celor "mandri că sunt români". Scopul nici nu mai importă.

„Luptele" cu tauri (corrida), sacrificarea ritualică a caprelor (tot în Spania) sau luptele cu cocoşi ating sensibilităţile majorităţii, unele sunt radical interzise, altele tot mai mult circumstanţiate. Ucideri simbolice care transmit mesaje rivalilor mai apar, rar, în clanurile malavitei din Italia meridională ori în idioate ritualuri satanice.

Uciderea simbolică a păsărilor de curte de către activiştii PSD în scopul provocării adversarilor politici se distanţează ca o cruzime cu totul originală în campaniile electorale ale secolului 21. Abjecţia campaniei din România s-a internaţionalizat exhibând încă un atavism al celor "mandri că sunt români". Scopul nici nu mai importă.

Organizaţia People for the Ethical Treatment of Animals - Oameni pentru Tratamentul Etic al Animalelor - PETA ne-a transmis poziţia în legătură cu tehnicile de comunicare ale PSD.

„Cu toţii, la PETA, suntem profund îngrijoraţi de uciderea cu cruzime a câtorva duzini de păsări de curte şi aruncarea lor în sediul partidului de opoziţie. Cerem autorităţilor locale să ia atitudine şi să aducă faptuitorii în faţa justiţiei."

Găinile sunt fiinţe care gândesc şi simt şi care, precum oamenii, sunt afectate de teroare ori durere şi nu doresc să moară, arată Lisa Wittmann, purtătorul de cuvânt de la PETA Europa cu sediul în Germania.

„Animalele nu au afilieri politice, iar liderii tuturor partidelor din spectrul politic trebuie să se unească în a se poziţiona împotriva unor asemenea acte criminale şi în a cere membrilor ori simpatizanţilor să arate compasiune şi înţelegere pentru toţi indivizii, umani ori animali“, spune reprezentantul PETA.

Vier Pfoten Romania, la rându-i, „face apel către toţi cei implicaţi în lupta electorală, politicieni şi cetăţeni deopotrivă, să se abţină de la orice fel de gest care implică suferinţa şi batjocorirea animalelor" pe pagina de Facebook a organizaţiei. Ea atrage atenţia şi „asupra problemelor grave de bunăstare şi protecţie a animalelor în România".

Atunci când oamenii îşi câştigă existenţa din practici care presupun "reificarea" animalelor sau îşi fac plăcere din sporturi ori alte acte ce provoacă sistematic suferinţa necuvântătoarelor sunt subiecte de dezbatere în filozofia ecologismului. Mai mult, bunăstarea animalelor naşte o serie de raporturi juridice cuprinse în legi tot mai complexe, în mod special în Uniunea Europeană. Încă din 1997 Tratatul European a fost îmbogăţit cu Protocolul nr. 33 privind bunăstarea şi protecţia animalelor.

De aici curg o serie de directive care îmbracă juridic sensibilitatea la suferinţa animalelor. Desigur, majoritatea se referă la animalele destinate hranei, la chestiuni precum creşterea, transportul, punerea pe piaţă etc., la cele destinate cercetărilor de laborator, la cele de companie, de tracţiune, animalelor din grădini zoologice şi altele. Toate legile reglementează imperativ împotriva cruzimii. 

Aceasta din urmă e o faptă al cărei pericol se îndreaptă împotriva valorilor întregii societăţi, îi tulbură valorile de compasiune şi solidaritate, atacă drepturile generaţiilor viitoare, afectează funcţiile unui ecosistem seminatural în care cu toţii trebuie să trăiască egal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite