Gala Persoanelor cu Dizabilităţi i-a premiat pe curajoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Norzeatic şi Chriss de Gal FOTO:Cătălin şi Sorin Grădinariu
Norzeatic şi Chriss de Gal FOTO:Cătălin şi Sorin Grădinariu

ActiveWatch şi Fundaţia Motivation România au organizat marţi, 27 noiembrie 2012, în Studioul 3 al TVR, cea de-a treia ediţie a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi „Accesibilizaţi libertatea“. Gala poate fi urmărită la TVR 1, duminică, 2 decembrie, începând cu ora 14:30.

În cadrul evenimentului, produs în colaborare cu TVR şi moderat de Cătălin Ştefănescu, au fost prezentaţi câştigătorii din acest an ai cursei pentru transformarea României într-o societate deschisă.

„România accesibilă este o ţară extrem de mică. Are dimensiunile unui lagăr. Bucureştiul accesibil este de o mie de ori mai mic decât cel pe care îl cunoaşte majoritatea oamenilor. În ţara noastră există oameni cărora le este interzis să se mişte acolo unde şi-ar dori. Îi ţinem proptiţi într-un ţarc, zidiţi între borduri. Iubiţi libertatea? Atunci puneţi umărul să deschidem zidurile care îi izolează pe semenii noştri“, explică Mircea Toma, Preşedintele ActiveWatch.

La Gală au participat peste 200 de invitaţi – printre care ambasadori, angajatori publici şi privaţi, jurnalişti, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai organizaţiilor neguvernamentale au fost prezenţi la evenimet. Pe scenă au urcat, pro-bono: Alexandru Tomescu şi Alexandru Marcăş, Lucia, Vali Răcilă, No LIMIT, NorZeatic şi Chriss de Gal.

Premiile Galei persoanelor cu dizabilităţi „accesibilizaţi libertatea“

Categoria Oameni cu desăvârşire

Premiul juriului: Geanina Bolba   

 „Cameleonul – curajul de expresie” este numele unei colecţii vestimentare lansate anul acesta la Timişoara. Însă ceea ce pentru noi înseamnă curaj, pentru autoarea colecţiei a devenit rutină, iar curaj înseamnă libertatea creaţiei. Pentru că a absolvit secţia de design vestimentar a Facultăţii de Arte deşi asta a însemnat urcarea a 52 de trepte zilnic. Pentru că tetrapareza o împiedică nu doar să meargă, ci şi să deseneze. Pentru că ea îşi scrie modelele proiectate, pe care un desenator o ajută apoi să le transpună în imagine.

Premiul publicului: Claudiu Daniel Biţă

E de profesie optimist. Şi asta nu numai pentru sine. A contaminat, pentru început, Zimnicea. Toţi concitadinii lui îl cunosc şi ştiu azi că o persoană paralizată de la piept în jos este o persoană care poate să râdă de la piept în sus. Dar de acolo, din cel mai sudic punct al ţării, Claudiu transmite veşti pozitive în tot restul teritoriului – cu site-ul lui care se şi numeşte „preţmic“.

Categoria Porţi deschise:  Asociaţia Lumina – Hospice Casa Albert

Imaginea României a fost asociată la începutul anilor ’90 cu cea a copiilor ţinuţi în condiţii subumane în instituţii care-şi trădaseră menirea. Câştigătoarea este o organizaţie care a schimbat destinul unora dintre acei copii. Ei au primit afecţiune, respect şi apoi casă şi condiţii de viaţă pentru oameni. Cu resurse puţine şi mult efort, accesibilizarea de care au beneficiat înseamnă acum: transport adaptat, rampă, săli de baie adaptate pentru beneficiari şi asistenţă zilnică. Asociaţia Lumina-Hospice Casa Albert a accesibilizat drumul către suflet.

Categoria Promovează abilitatea: Sujeet Desai

Americanul Sujeet DESAI are 30 de ani, este absolvent de Conservator, cântă la şapte instrumente, dar e şi campion la karate. E ambasador internaţional al persoanelor cu Sindrom Down şi a susţinut în România un concert la Sala Radio. Concertul a fost motorul unei ample campanii, botezate „Muzica dorinţelor împlinite”. Cu o strategie coerentă şi o comunicare inovatoare, cu o excelentă prezenţă în presă, magia a reuşit: cu ajutorul lui Sujeet a fost spart gheţarul prejudecăţilor despre Sindromul Down. Victoria a fost pregătită de Centrul European pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi.

Categoria Angajatorii abilităţii: Asociaţia Phoenix Speranţa

Întâlnirea dintre abilităţile unei persoane cu dizabilităţi cu un loc de muncă cere o mai bună cunoaştere reciprocă.  Cu un sistem profesionist de evaluare, utilaje accesibilizate, formare profesională şi o puternică determinare pentru dezvoltare, o organizaţie a reuşit să pună pe picioare o linie de produse cosmetice vegetale la care lucrează 12 persoane cu dizabilităţi. Alte 10 persoane muncesc în croitorie, ergoterapie, bucătărie, curăţenie, tâmplărie. Angajatorul care şi-a găsit menirea de a deschide piaţa muncii pentru cei în care prea mulţi patroni nu cred încă este Asociaţia Phoenix Speranţa.

Categoria Şcoala tuturor abilităţilor: Universitatea „Valahia“ din Târgovişte

Campionul din acest an a reuşit să asiste accesul în învăţământul universitar pentru 130 de studenţi – ceea ce a presupus dotarea cu echipamente electronice specializate, tutoriat, adaptarea cursurilor, construirea unei platforme de e-learning, sprijin financiar, cazare gratuită şi încă altele. Beneficiară a unei finanţări europene alături de alte două universităţi, Universitatea „Valahia“ din Târgovişte este campioana anului la această categorie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite