GALERIE FOTO Portretul-robot al lui Moş Nicolae

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca a terminat prima desenul în care îl prezintă pe Moş Nicolae, un personaj cu părul roz. FOTO: Marian Iliescu
Bianca a terminat prima desenul în care îl prezintă pe Moş Nicolae, un personaj cu părul roz. FOTO: Marian Iliescu

Am pornit în căutarea unui desen care să îl ilustreze pe Moş Nicolae cât mai aproape de realitate, aşa cum îl văd copiii din zilele noastre. La drept vorbind, câţi dintre noi ştiu exact cum arată cel care ne lasă cadouri şi beţe în ghete în fiecare an?

„Moş Nicolae este ca o mână care iese din telecomanda ta!“. Aşa şi-l imaginează Andrei pe bătrânul care aduce cadouri copiilor în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie. De-a lungul timpului, imaginea moşului care pune daruri în cizmuliţe s-a schimbat foarte mult. Iar Andrei, care are patru ani şi jumătate, poartă un tricou cu un personaj despre care noi nu ştim nimic. Este vorba despre Sonic X, aparent un motan albastru, dar de fapt faimos personaj de desene animate. Sonic X şi Moş Nicolae îşi împrumută din trăsături şi din puterile paranormale. Mai noi, moşul trece prin ziduri, prin uşi, are părul verde, iar Andrei este convins că îi va duce cadou „o maşină care se transformă în dinozaur şi o maşină cu care trage cu lumină“.

Într-o cameră plină cu prichindei de cel mult patru ani, nimeni nu îl confundă pe Moş Nicolae cu Moş Crăciun, aşa cum ne aşteptam. Din contră, pentru toată lumea este foarte clar că Moş Crăciun este un bătrân gras şi bun, îmbrăcat în roşu, în timp ce Moş Nicolae seamănă cu un supererou.

Păr roz, piele mov

Bianca are aproape patru ani şi este vedeta grădiniţei. Desenează cu mâna stângă şi stă la poză, nu are emoţii şi ştie că e posesoarea celui mai frumos zâmbet din încăpere. Pentru Bianca, Moş Nicolae este un personaj cu părul scurt şi roz care nu are nevoie să deschidă uşa pentru a intra, căci poate trece prin pereţi. Tot Bianca mai spune, cu toată seriozitatea din lume, că pielea Moşului nu poate fi altfel decât mov.

Al treilea prichindel care ne iese în cale, Matei, nu ne mai poate uimi. Şi în imaginaţia lui, moşul are părul şi barba intens colorate, de data aceasta tot verde. Trece prin uşi? Desigur! De asemenea, moşul poartă o geacă de piele. Şi dacă se face cald şi îşi dă geaca jos, în ce rămâne îmbrăcat? Într-un maiou roşu „strâns“.



Şi Robert îl cunoaşte pe Moş Nicolae. Nu l-a văzut niciodată, dar ştie foarte bine despre cine este vorba. Robert sare ca o broscuţă prin toată încăperea, apoi se întoarce să continuăm discuţia. Aşadar Moş Nicolae poartă mereu albastru, uneori are şi o pălărie. Tot Moş Nicolae are şi o fabrică de jucării, nu aceeaşi fabrică în care îşi produce Moş Crăciun darurile. Şi Steluţa susţine că este vorba de două fabrici diferite. Şi da, poartă o jachetă de piele, mai ales că, spune fetiţa, „Moş Nicolae este frumos! Seamănă cu tata! Are nasul mic, urechi mari şi are barbă“. Singura care nu este de acord cu trăsăturile de mai sus este Andreea, în vârstă de aproape ani. Verificându-şi cusăturile balerinilor, Andreea ne şopteşte, răpusă de timiditate, că Moş Nicolae se îmbracă, de fiecare dată, în galben.

Războiul cariocilor

Prichindeii rugaţi să îl deseneze pe Moşul  au început războiul cariocilor, al răcnetelor venite direct din desene animate şi, în mai puţin de zece minute, fiecare şi-a prezentat varianta personajului din visele lor. Toţi au ţinut să amintească, în şoaptă sau cu voce tare, ce cadouri îşi doresc. Pe listele lor se înghesuiau, cuminţi sau fără astâmpăr, păpuşi, iepuraşi de pluş, o şină de tren, un iepure săritor cu cheie în spate sau chiar o vrăbiuţă care nu face gălăgie.

Aşa arată Moş Nicolae

Moşul vine pe două roţi

Răducu are doi ani şi jumătate şi speră că Moş Nicolae îi va aduce cadou o maşină de pompieri. Nu una de jucărie, desigur, ci o maşină adevărată, pe care o va parca în curte, în locul automobilului la care părinţii lui vor fi nevoiţi să renunţe. Spre deosebire de alţi copii, Răducu ştie foarte bine cine este Moş Nicolae, pentru că l-a văzut nu doar o dată, ci aproape în fiecare zi a vieţii sale. Asta pentru că Moş Nicolae trece foarte des pe la el pe la poartă, conducând un scuter.

Educatoarele nu se recunosc în copiii de care au grijă în fiecare zi. Micuţii vin dintr-o lume nouă, a desenelor animate realizate parcă în viitor, acolo unde puterile supranaturale sunt cel mai normal lucru. „Copiii nu cunosc tradiţiile, nu ştiu, ca noi, că Moş Crăciun şi Moş Nicolae sunt fraţi. E vina televiziunii şi a desenelor în care sunt ancoraţi“, a explicat Florentina Corneanu , educatoare la grupa mijlocie în grădiniţa „Don Castor“ din Bucureşti.

Pentru că programul de somn al prichindeilor ne-a înterupt discuţia, am lăsat în urma noastră încăperile devastate de războiul cariocilor şi străgătele de biruinţă ale broscuţelor cu vârste de cel mult patru ani- Ne-am întors la viaţa incoloră de adulţi în care nu ne mai gândisem, până acum, ce culoare are Moş Nicolae (după toate acestea, îmi place să cred că Moşul s-ar putea să fie magenta). 

Copiii dumneavostră cum şi-l imaginează pe Moş Nicolae? Dacă şi ei l-au desenat pe Moşul, vă invităm să le faceţi o fotografie în care îşi prezintă desenul şi să trimiteţi imaginea pe adresa lavinia.balulescu@adevarul.ro. Cele mai frumoase desene vor fi publicate pe site-ul adevarul.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite