Societate

articolul anterior articolul urmator

Găsiţi ţapul ispăşitor pentru epidemie!

16
9 Apr 2020 10:32:09
Cătălin Sturza

„Aşa s-a răspândit COVID-19 la mii de persoane: «N-am ştiut că am coronavirus, m-am îmbrăţişat cu alţi oameni şi copii»", titrează Digi Sport.

Postul de ştiri sportive citează un medic italian care spune că acesta a fost momentul care a permis virusului COVID-19 să se răspândească în toate direcţiile:

"În Bergamo, virusul s-a răspândit în toate direcţiile. E ceva incredibil. Ştim că este o zonă de tranzit, o localitate activă, dar a contat mult şi meciul Atalanta - Valencia. Conform rapoartelor, meciul de pe 19 februarie este unul dintre momentele în care virusul s-a răspândit foarte mult.”

Până în acest moment, peste 100.000 de italieni s-au infectat cu noul virus. Peste 12.000 şi-au pierdut viaţa, iar aproape 16.000 s-au vindecat. Italia, Spania şi mai de curând SUA au depăşit China în privinţa nivelului total de cazuri.

Link către articolul de pe Digi Sport aici.

Aşadar, două partide de fotbal unde au participat foarte mulţi spectatori au avut un rol crucial pentru declanşarea epidemiei. Dăm vina pe fotbal pentru ce s-a întâmplat? Căutăm să scoatem ţapi ispăşitori din jucători, din cluburile de fotbal sau din UEFA, aşa cum încearcă unii să scoată ţapi ispăşitori din biserici şi cultele religioase şi din pocalul euharistic? Nu ar fi iraţional să facem aşa ceva?

Zilnic văd articole în care diverşi jurnalişti încearcă să dea vina pe neoprotestanţi, pe penticostali, pe ortodocşi sau pe diverse alte culte religioase pentru răspândirea coronavirusului. În cele mai multe situaţii e vorba de cazuri de transmitere clasică a virsului, de la om la om, în care un număr foarte mic de persoane se infectează (de exemplu, la biserica Sf. Dumitru Colentina din Bucureşti doar şase persoane s-au infectat, pornind de la femeia de la lumânări; iar biserica a fost imediat închisă). Însă aceste cazuri „ţin titlurile” ştirilor pe multe site-uri, în timp ce ştirea de la Digi Sport a trecut aproape neobservată.

Link către un articol de pe Ştirile ProTv aici.

Nu aş vrea să dăm vina pe fotbal sau pe UEFA pentru această situaţie, aşa cum nu cred că are vreun sens să scoatem un ţap ispăşitor din cultele religioase. Cred că e cazul să rămânem lucizi şi calmi şi să nu aruncăm în mod iresponsabil vina pe unii sau pe alţii. E stupid, nu e deontologic (ca să nu zic că e direct imoral) şi nu ajută pe nimeni să facem aşa ceva.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Ujina
9.04.2020, 11:47:10

Sturza "E stupid, nu e deontologic (ca să nu zic că e direct imoral) şi nu ajută pe nimeni să facem aşa ceva." Ce inseamna deontologic ? Si de ce sa nu fie moral ? Sunt doua mari victorii recente : Virusii si colectivul ! Biblia se incheie cu urmatoarele cuvinte : Amin ! Vino Doamne ! Asta o fi deontologic ?! Virusii au venit pentru ca asa ne-am rugat de o viata aproape de om ! Ba mai mult toti crestinii cu numele se roaga : Faca-se voia Ta ! Si care e voia lui Dumnezeu ? Sa fie persecutati credinciosii Lui ?! Cine citeste aceste randuri a vazut vreodata cum sunt persecutati credinciiosii cu inima ! Hîîî ! Eu recunosc ca n-am sperat sa traiesc sa vad vreodata razbunarea acestor persecutii ! Romanii cand au fost nascuti ca popor aveau toate calitatile de crestini . Au inventat Miorita ! Ce poate fi mai mult decat Miorita ? Nimic . Doar la rusi Nebunia pentru Hristos au fost mai mare. Si in 200 ani totul s-a reantors la Lupoaica si Nero . Nu e nimeni tap ispasitor pentru asta ? Asta s-o credeti dumneavoastra !

-3 (5 voturi)
Paun Al
9.04.2020, 13:16:35

Este inca un articol pe baza de sofisme , cu care ne-a obisnuit dl Sturza Aici autorul abuzeaza de sofismul "cauzei false", combaterea unei cauze false . In trecut in cazul bolilor contagioase multi se adunau in biserici sa se roage. Iar asta contribuia si mai mult la raspandirea bolilor contagioase . Atunci cauza era pe de o parte necunoasterea , oamenii nu cunosteau, cum se transmit unele boli, pe de alta parte necunoasterea si impostura preotilor , care chemau oamenii sa se roage pretanzand ca astfel vor scapa de epidemie . Insa acum oamenii au aflat cum se transmite COVID-19, cat este de contagios. Si li s-a spus prin toate canalele media, ca adunarile de orice forma ... sportive, religioase, manifestatii... vor contribui la raspandirea in masa a virusului. Unii au inteles, altii nu. Este greu sa iesi din zona de confort . Sau cum este cazul BOR, care la inceput au sfidat autoritatile, au sfidat ceea ce se medicii au transmis despre raspandirea virusului. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu a declarat „Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, Si el este un maestru in a comunica in sofisme .. Autoritatile au cerut sa nu se mai adune enoriasii in biserici, nu au cerut sa intre in carantina "Biserica ", sau institutia BOR... Numai ca dl Banescu , asemenea autorului a mutat atentia de la enoriasi ..la "Biserica ", de la lingurita folosita in comun, la faptul ca impartasania inseamna "trupul si sangele lui Hristos " Dupa metoda din comunism .."dai in mine , dai in fabrici ci uzine ".

+4 (8 voturi)
Ujina
9.04.2020, 13:50:09

Paun Al "Atunci cauza era pe de o parte necunoasterea , oamenii nu cunosteau, cum se transmit unele boli, pe de alta parte necunoasterea si impostura preotilor , care chemau oamenii sa se roage pretanzand ca astfel vor scapa de epidemie . Insa acum oamenii au aflat cum se transmite COVID-19, cat este de contagios." Si acum au scapat de epidemie ? daca savantii atei le-au dezvaluit cum se transmite virusii ! Eu nu inteleg cum puteti veni cu astfel de vrajeli ! Adica cum arata cneva care sa creada asa vraji ? Toate pandemiile din trecut s-au vindecat numai si numai cu ajutorul rugaciunii. Puteti sa intrebati pe oricine, nu a existat in trecut niciun savant ateu care sa descopere cum se transmit pandemiile ! Deci toate absolut toate au disparut doar prin rugaciuni !

-5 (7 voturi)
Ujina
9.04.2020, 13:56:29

Paun Al "dai in mine , dai in fabrici ci uzine ". O comparatie aiuritoare ! Comunismul a fost reprezentatntul ateismului . Materialismul dialectic cum ii ziceau savantii atei . Biserica este Trupul lui Hristos iar Hristos este capul Bisericii . Deci toti credinciosii sunt una cu Biserica , care e una cu Hristos care e una cu Dumnezeu Tatal, care este Tatal crestinilor .

-4 (4 voturi)
Paun Al
9.04.2020, 14:26:35

E adevarat ca epidemiile au trecut . Numai ca...de ex. Dumnezeu cu gripa spaniolă a omorat spre 100 de milioane de oameni, cu ciuma neagră a omorat in Evul Mediu 60% din populația Europei si exemplele sunt nenumarate . Daca tu zici ca datorita rugaciunilor au disparut epindemiile ... este ca si cand mai intai Dumnezeu arunca cu pietre in omenire , si dupa ce mor cu sutele de milioane de oameni , daca te rogi intens ... El se indura si nu mai arunca cu pietre . Adica uitandu-ne la cati morti au fost , rugaciunea este ineficienta ... Dupa ce oamenii de stiinta au descoperit cauza multor boli, vaccinuri, medicamente ... speranta de viata a crescut vertiginos ... si rezultatul este ca acum mor mult mai putini oameni, fata de cati mureau inainte de acelesi boli . De asta am si ajuns la peste 7 miliarde . Adica daca ne uitam la eficienta rugaciunii, a icoanelor, a moastelor ... comparativ cu stiinta medicala, se pare ca stiinta medicala are solutii mult mai bune si mai eficiente decat rugaciuni, darul la biserica , icoane , moaste ... si restul arsenalului religios . Numai ca pentru a nu va pierde privilegiile, confortul pe seama enoriasilor sunteti in stare sa spuneti orice. Si asta este cea mai buna dovada ca nu aveti nici un Dumnezeu . Daca ati crede cu adevarat intr-un Dumnezeu , in viata de apoi , in rai ... sunt sigur ca atunci ati incerca sa fiti ..smeriti, cu inima curata, facatori de pace, buni samariteni...

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)