Societate

articolul anterior articolul urmator

Gay Fest 2013. Festivalul homosexualilor a început astăzi. Parada are loc sâmbătă

30
3 Jun 2013 13:27:10
Autor: Alina Brebenel
Luni începe festivalul GayFest 2013 FOTO Reuters
Luni începe festivalul GayFest 2013 FOTO Reuters

Săptămâna GayFest debutează astăzi cu inaugurarea unui raft de literatură LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la librăria Cărtureşti şi va continua cu proiecţii de film, piese de teatru şi dezbateri. Festivalul Gay Fest se va încheia sâmbătă cu un Marş al Diversităţii de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei.

Gay Fest, festivalul care luptă împotriva discriminării faţă de minorităţile sexuale, este anul acesta la cea de-a zecea ediţie.

„Tema Gay Fest este solidaritatea, organizatorii făcând un apel şi către alte asociaţii care militează împotriva discriminării de orice fel, să fie alături de ei”, a spus preşedintele Asociaţiei Accept, Iulian Stoian.

Programul Festivalului Gay Fest

Evenimentul se deschide luni, începând cu ora 18.00, la librăria Cărtureşti Verona, unde va fi inaugurat raftul cu literatură LGBT. În plus, scriitorul Kevin Sessums va face o lectură publică din volumul său „Mississippi Sissy”. Best-seller internaţional, cartea reprezintă memoriile copilăriei traumatizante a scriitorului – orfan încă de când avea 10 ani, Sessums a fost molestat când era copil. Seara va continuă cu spectacolul de teatru „Deseori neobservat”, ce se va juca la clubul Legere începând cu ora 20.00.

Marţi şi miercuri vor fi organizate dezbateri la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), pe tema provocărilor majorităţii de a accepta persoanele cu alte orientări sexuale. Marţi începând cu ora 18.00 va avea loc dezbaterea „Intersecţionalitate, solidaritate, alianţe: experienţe şi strategii ”, iar miercuri seară este programată o dezbatere despre necesitatea unui festival LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender), urmată de proiecţia unui film documentar şi o discuţie despre HIV, comunitatea bărbaţilor gay, bisexuali şi trans şi despre situaţia actuală a acestora în România şi o petrecere, în Club Control.

Joi şi vineri la cinema „Elvira Popescu” vor avea loc mai multe proiecţii de film, iar vineri, începând cu ora 17.00, românii au şansa să vadă în premieră filmul regizorului spaniol Pedro Almodovar, „Les amants Passagers”. Programul tuturor proiecţiilor este disponibil pe site-ul festivalului.

Marşul Diversităţii se va desfăşura pe traseul Arcul de Triumf – Piaţa Victoriei

Parada Gay Fest va începe la ora 17.00 la Arcul de Triumf, iar marşul se va desfăşura pe Şoseaua Kiseleff, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei.  După ce vor parcurge traseul, participanţii pot rămâne în „zona liberă de discriminare”, pe spaţiul verde de lângă Muzeul de Geologie, unde vor putea socializa şi vor fi distribuite materiale informative. De asemenea, sunt invitate să li se alăture orice alte persoane interesate, chiar dacă nu au participat la marş. 

Din 2004, Asociaţia Accept organizează anual GayFest - o săptămână de evenimente culturale şi de informare adresate publicului larg. Primul Marş al Diversităţii în România a avut loc în 2005 şi, de atunci, a devenit evenimentul emblematic al GayFest. În anii trecuţi, marşul s-a desfăşurat pe un traseu cuprins între zona Piaţa Unirii şi Parcul Izvor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Popa Japca
3.06.2013, 16:50:05

Eu chiar nu inteleg cum pot oamenii sa accepte prezenta maimutarelilor acestor accidente genetice..si sa considere circul organizat de ei drept normalitate..

+8 (12 voturi)
man dana
3.06.2013, 17:32:08

poti ignora maimutarelile, nu trebuie sa mergi sa-i vezi. Eu nu pricep tendinta lor de a face festivale separate de restul. Manifestarile artistice si culturale pot fi integrate in alte evenimente, insa ei parca tin dinadins sa promoveze valorile sexuale, mai putin cele culturale. (Valori sexuale cu ghilimelele de rigoare) Pana si ideea aceea de a face un raft cu literatura LGBT mi se pare aiurea, adica nu pot sta cartile acelea la literatura de dragoste, erotica, actiune sau de care or fi? Ei aleg sa se separe, nu sa se integreze.

+9 (9 voturi)
man dana
3.06.2013, 17:39:54

*festivaluri Acum ceva timp a fost o expozitie de arta cu tematica lgbt, Iarasi mi s-a parut o separare exagerata, doar exponatele puteau sta foarte bine printre altele.

Olteanul.com
3.06.2013, 17:20:03

Dezgustator! Chiar nu ne pot lasa in pace? Nu as vrea sa imi cresc copiii intr-un mediu cu acesti ciudati.

+5 (9 voturi)
Carmen Florea
3.06.2013, 17:25:12

Hai,sariti, 'ortodocsilor', ardeti-i pe rug, sa curga sange in numele primitivismului si idiotiei, ca asa ii place zeului,nu unor sarlatani burduhosi si pungasi, care se cred buricul pamantului sa decida ei ce-i aia 'normalitate'. Circ faci tu la usa ... bisericii,bai popo. Ca sa intelegi,trebuie sa te dai jos din copac si sa faci cumva sa-ti iubesti aproapele,sa-l ierti si sa nu-l judeci,astfel societatea sa rasufle usurata si sa aiba o existenta de normalitate fara sa comanzi cu destinele altora si fara sa cauti 'baloane' prin patul altora.

-8 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările