Societate

articolul anterior articolul urmator

Generaţia de cetăţeni ai Ungariei, născuţi şi crescuţi în România

82
29 Jul 2013 17:57:56
Lacrima Andreica

Peste 280.000 de cetăţeni români de etnie maghiară, trăitori în România, şi nu numai au solicitat obţinerea cetăţeniei ungare din 2010 încoace, potrivit Ziare.com. Ceea ce nu spun nici oficialii maghiari, iar cei români nu cred că-i duce mintea să spună e că fii şi fiicele acestor oameni sunt automat cetăţeni maghiari. Născuţi şi crescuţi în România, dar cu cetăţenie maghiară. De ce să devii cetăţean maghiar? Unde duce această politică de fapt?

În aceste ultime luni mi-a fost dat să aud fără voia mea felurite conversaţii pe tema cetăţeniei maghiare. Oameni paşnici, născuţi şi crescuţi în România, cu rost în Transilvania, rost clădit de generaţii, familii mixte ori ba. Argumentaţii pornind de la avantajele acestei ”derogări de la cetăţenia (nedorită) română” şi până la discuţii aprinse, fanatice pe tema unei Românii în care nu existau oameni până la descălecatul maghiar. Pasămite, în toată lumea exista pe ici pe colo câte un picior de om, doar aici nu, Transilvania aşteptând goală ca o fecioară bătrână şi disperată descălecatul hunului Attila şi al cohortelor sale. Am asistat cu uimire şi la presiunile pe care le fac cei care au obţinut cetăţenia maghiară asupra membrilor din familiile lor mai puţin doritori ori decişi.

„Nu vreau să-mi pocească numele cum i l-au schimbat surorii mele”, spune o tânără domnişoară de etnie maghiară. Dar nu poate nega că cetăţenia maghiară ar rezolva pentru ea două lucruri esenţiale: i-ar permite să nu mai trebuiască să spună nicăieri în lume că e româncă şi să suporte oprobiul public şi, deloc de neglijat, ar putea pleca oricând în Statele Unite. Nu-i deloc puţin pentru un tânăr care în România celor 7,4 milioane, sau a mămăligii neexpandate nu are rost şi nici nu poate spera la unul pentru că ştie că asta construiesc pentru noi generaţii de moguli şi guvernanţi lacomi şi iresponsabili. 

Între timp, copii cu cetăţenie română ai etnicilor maghiari, devin cetăţeni maghiar născuţi şi crescuţi în România. Căci marea majoritate a acestor oameni nu-şi doresc să plece de aici. Cei mai mulţi îşi caută un rost, o identitate şi nu se pot împăca nici cu trecutul şi nici cu prezentul, dincolo de declaraţiile sforăitoare ale unor politicieni maghiari, la fel de lipsiţi de credibilitate în rândurile etniei lor ca şi politicienii români în rândurile românilor. În 20-50 de ani această politică de a cultiva cetăţeni maghiari, născuţi şi crescuţi în România va duce mai exact unde, domnilor guvernanţi ai României? 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

82 Comentarii

basarab neagoe
29.07.2013, 19:46:33

ce va mirati tovarasi, este acelasi fenomen pe care-l practica romanii cind merg in Basarabia sa cind vin moldovenii in Romnia, cu nimic mai altfel, probabil numai intra in sbloanele de masluire a istorei.

-3 (9 voturi)
Zoltán Szilágyi
29.07.2013, 19:51:52

Doamna Andreica, generatiile de etnie romana, nascuti si crescuti in Basarabia, Serbia, Ucraina, Bulgaria, de ce au nevoe de cetatenie romana? Nu vi se pare o intrebare scuzati-ma, tampita? Nu puteti fi chiar atat de hungarofob, sa nu va ganditi la acest aspect. Eu inteleg ca va-au tulburat unele declaratii ale unori politicieni, dar va rog, informativa, documentativa inainte sa va acuzam cu dezinformare si incitare la ura. Presupun, la fel va tulbura migratia masiva a romanilor in occident, dar subiectul nu va aduce raitingul dorit, cum "pericolul maghiar". cu stima

-1 (13 voturi)
Francisco Goya
29.07.2013, 21:43:01

Daca romanii din Bulgaria ar avea privilegiile de care se bucura ungurii in romania m-ar mira sa mai doreasca si cetatenia romana.Ungurii din Romania traiesc intr-o tara membra UE (ca si Ungaria) si au drepturi mult peste drepturile minoritarilor romani din tarile vecine. In aceste conditii faptul ca o parte din minoritarii unguri doresc in plus si cetatenia maghiara (ceea ce reprezinta dreptul lor, pana la urma) insemna ca loialitatea lor se indreapta catre Ungaria si Nu catre Romania. In aceste conditii cel mai corect ar fi sa paraseasca aceste plaiuri pentru care nu au vreun atasament. De ce sa ne mai amestecam unii cu altii daca minoritatea maghiara se considera oprimata? hai sa ne despartim in buna pace ungurii sa locuiasca in mijlocul propriului popor, la Budapesta, Debretin, pe malurile frumosului Balaton, daca asta ii face fericiti.

0 (10 voturi)
GD Toma
29.07.2013, 20:48:05

... "copii cu cetăţenie română ai etnicilor maghiari, devin cetăţeni maghiar născuţi şi crescuţi în România"? - vă înşelaţi, stimată doamnă. Acei copii vor fi, ca şi părinţii lor, născuţi şi crescuţi pe pământul lor. Pământul este şi trebuie să fie al acelora cel muncesc. Nu al acelora ce vin cu poveşti de adormit copiii, prin care să pretindă că ar avea drept de stăpâni asupra muncii şi Resurselor altora. Nu faceţi decât să vă arătaţi răutatea, cu astfel de texte. Părerea de rău pentru un bine care s-a întâmplat altora. Că şi eu aş prefera să fiu cetăţean al Ungariei. Din păcate, nu pot fi. A se înţelege, aşadar, că a fi român înseamnă o povară. Ca să vă convingeţi, duceţi-vă în oricare ţară străină, şi apelaţi la serviciile vreunei ambasade şi sau consulat. Veniţi, apoi, să mai stăm de vorbă despre marea scofală numită cetăţenie română. Aţi omis a spune că mai există o chestie pentru care n-ar fi rău ca unul din România să aibă şi cetăţenie ungară. Ştiţi la ce mă refer? Cu siguranţă, nu ştiţi, că sunteţi mare patrioată şi iubitoare de neam deosebit. Cum merg lucrurile sub talpa claselor parazitare şi-a structurilor mafiote din România, este foarte mare probabilitatea că România va fi dată afară din UE. Ce înseamnă, de fapt, asta? Înseamnă că bieţii iobagi aşazişi români, în realitate: moldoveni, munteni/valahi, transilvani, vor fi legaţi de pământul acesta pustiit de voi ăştia care nu mai conteniţi cu îngrijorări făţarnice. A nu mai fi cetăţean al UE presupunând, în acelaşi timp, şi mari riscuri pentru milioanele de oameni alungaţi, care, printre străini, au găsit ceea ce în propria lor ţară nu e decât vrăjeală a ocupanţilor amărâtelor populaţii din România. Dar, cunoscându-vă răutatea, este previzibil că voi sunteţi invidioşi pentru cei ce au ajuns bine pe meleaguri străine.

+2 (10 voturi)
Mihail AD
29.07.2013, 22:25:11

Iertat sa-mi fie daca mi se pare ca despusesc in postarea Dvs. o atitudine defensiva. Unii sunt amenintati de cutremure, altii de uragane, iar romanii se plang ca sunt dati afara dintr-o alianta, din cauza inerentei coruptii? Cam multe lamentari, parca. As vrea sa fiu cetatean ungar, dar nu sunt; as vrea sa nu fie coruptie, dar este; traiesc printre iobagi, ma sicaneaza ambasadorii, am fost alungat de lipsuri, imi atarna de glezna numele de roman. In privinta cetateniei maghiare, imi inchipui ca nu aceasta o tulbura pe d-ra Lacrima, cat mai degraba faptul ca poate fi folosita in alte scopuri, mult mai destructive decat bunastarea celor care au obtinut-o.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (82)