Societate

articolul anterior articolul urmator

Generaţia mea – stigmatul unei societăţi ratate

87
31 Jul 2016 10:54:35
Vasile Ernu

În ultima perioadă mă tot întîlnesc cu oameni din generaţia mea cu care discut. Sînt cei născuţi în anii 70. Este ultima generaţie de copii educaţi în comunism, dar care în afară de educaţie nu au avut alt avantaj al regimului.

Căderea regimului i-a prins în liceu sau la facultate. Ei erau priviţi ca o generaţie a speranţei: optimişti şi energici. Erau foarte convinşi că vor schimba lumea şi mai ales ţara din temelii. A fost o generaţie foarte optimistă.

Acum, ajunşi spre 40-45 de ani, pe ochii lor citesc doar atît: disperare, depresie, cinism. Ce s-a întîmplat? Unde au dispărut optimismul şi speranţa? Ce s-a întîmplat în ultimii 25 de ani cu ei?

În anii 90 s-au aventurat în 1001 afaceri din care s-a ales praful. Şi-au abandonat profesiile crezînd în tot soiul de mituri. Meseriile praf, familiile la limita depresiei sau a exploziei, în caz că le mai au. Energiile epuizate. Ochii trişti spălaţi în pastile şi alcool. Joburi? NET.

Şi greul abia acum începe să vină: fără meserii, fără joburi, fără asigurări, fără pensii, fără familii stabile, doar cu ficaţii şi creierii praf.

Cine a reuşit? Escrocii, băieţii fără scrupule, şarlatanii, bandiţii şi cei cu chiag bun de familie asigurată. Atît, nu foarte mulţi, dar foarte obraznici, moralişti şi gălăgioşi. Şi foarte insensibili la castele inferioare. Restul carne de tun. Majoritatea. Mai sînt şi excepţiile. Şi toată această tragedie am trăit-o ca pe un mare chef de izbîndă. Pînă acum am citit istoria anilor 90-2000 într-o notă optimistă, victorioasă. Abia acum începem să recitim istoria noastră într-o cheie tragică şi realistă.

Dar nu disperaţi: se poate şi mai rău.

Mulţi îmi spun că vor să o ia de la capăt. Eu cred că nu se mai poate. Şi greul abia acum începe să vină: fără meserii, fără joburi, fără asigurări, fără pensii, fără familii stabile, doar cu ficaţii şi creierii praf. Adică fără viitor. Să ne sinucidem în masă? Să nu ne grăbim că mai avem treabă.

Ce-i de făcut? Cred că ar fi corect pentru generaţia noastră să ducem lucrurile pînă la capăt. În sus nu mai putem dar în jos putem încă mult. Datoria generaţiei noastre e să facem rana cît mai vizibilă: pînă la fiere, pînă la os, purulentă şi sîngerîndă. Cred că e de datoria noastră să devenim stigmatul unei societăţi ratate. Poate cei mai mici vor învăţa ceva din rănile şi tragedia noastră.

Pace. E un mesaj foarte pozitiv...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

87 Comentarii

Nirolf
31.07.2016, 12:15:05

Ceea ce faceti dv stimate domnule Vasile Ernu se numeste "exercitiu de pesimism" . Este cu atat mai nociva aceasta traire cu cat va aflati in varful curbei fortei vitale curba ce se aplatizeaza dupa care incepe un usor coboras ce se accentuiaza dupa varsta de 65 de ani . Pai daca aceasta generatie in plentitudinea fortei este dezamagita ca dupa un razboi pierdut , cum se simt generatiile anterioare ?

+10 (14 voturi)
Bănăţanu v.2
31.07.2016, 12:17:56

Aoleu, domnule Ernu! Pe cine vreți să păcăliți? „Generația noastră” (ultima generație de copii educați în comunism, vorba dumneavoastră) ar trebui să tragă un șut în fund celor ca matale...

+3 (17 voturi)
Nikola
31.07.2016, 13:42:11

Domnule Ernu,ar trebui sa multumiti ca a-ti prins 'tranzitia',unii au tras anvataminte,unii au dormit si asteptat minuni.Dca va simtiti un 'esuat' ar trebui sa va amintiti ca aveti timona culturii an maini.Anca!Ar fi timpul sa va uitati an urma si sa gasiti scopul pentru care merita mers anainte.Mult Noroc!

+4 (8 voturi)
Ilim
31.07.2016, 13:57:44

"Datoria generaţiei noastre e să facem rana cît mai vizibilă: pînă la fiere, pînă la os, purulentă şi sîngerîndă." Nu serios, chiar asta sa fie datoria generatiei anilor '70 ? Dar de un Silicon Valley romanesc ce ziceti? Unii prin lume, cam fac referire in momentul asta la asa ceva.. Sau de niste tineri liberi , neinfricati , capabili si greu de dus cu zaharelu' , cu vointa si incredere in ei , in fortele proprii care sa se inhame la treaba si chiar sa si reuseasca, nu ziceti nimic? Dar de libertatea de miscare si de neingradirea dreptului de a incerca orice varianta posibila, ce ziceti? Romania e pe crestere economica iar somajul e mai mic decat in unele tari europene. Salariul mediu in valuta este mai mare ca in multe state de la rasarit..Toti au automobile,majoritatea au vizitat cel putin o tara straina..Oare pe cine deranjeaza chestia asta ? Aaa !! am inteles..trebuie sa producem nemultumire, razmerite, asteptam sa vina revolutia mondiala sa ne rezolve problemele..iar noi doar sa spunem tatukului : Am inteles , sa traiti ! cu speranta ca dupa lingusire o sa ne puna musai sefi, apoi o sa aducem la noi , la sefie si neamurile, rudele de-a 10-a spita si tot asa...apoi vom invarti placute pe stadioane, injurand in gand un dictator si rugandu-ne sa vina alta revolutie ..si tot asa.. Nu, multumesc !

+7 (15 voturi)
catalin toader
31.07.2016, 16:24:22

Domnule Ernu, parca n-as crede ca o intreaga generatie are "creierii si ficatii facuti praf". Mai ales ca nu vorbim de anii '90 cand cei care aveau atunci 45-50 de ani vedeau cu groaza cum se privatizeaza si dispar fabricile de la care - de bine, de rau - isi castigasera painea. Vad ca apartinem aceleasi generatii, eu nu am senzatia ca este una pierduta. Poate ca n-a resusit sa faca tot ce si-a propus acum doua decenii si mai bine, dar, in definitiv, nu sunt multi fericitii care si-au indeplinit visele de la douazeci de ani. Unde va dau dreptate, este ca alegerile gresite incep sa fie vizibile cam de la aceasta varsta. Nu cred ca exista generatii care au reusit si generatii ratate. Pur si simplu, ratarea sau succesul li se aplica indivizilor, nu grupurilor.

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (87)