Societate

articolul anterior articolul urmator

George Butunoiu ne-a respins la interviu pe Mark Zuckerberg, pe Steve Jobs, pe Ţiriac şi pe mine...

7
24 Oct 2020 15:33:03
George Butunoiu

În fiecare articol pe care îl scriu îi îndemn pe oameni să se îmbrace frumos şi cu haine curate când merg la un interviu, să se spele pe cap şi să-şi curăţe unghiile, să îşi taie părul din nas, să îşi facă CV-ul cu grijă, să se pregătească bine dinainte, să înveţe bine la şcoală şi apoi să mai pună tot timpul mâna pe câte o carte, să înveţe nişte limbi străine şi ce mai ştiu eu că e spre binele lor.

Şi, evident, de fiecare dată primesc câte o avalanşă de ironii care să mă facă să-mi dau seama, după părerea lor, cât de puţine am învăţat eu în viaţă: Dar dacă ar fi venit Mark Zuckerberg în papuci la interviu l-ai fi recomandat? Dacă ţi-ar fi trimis Steve Jobs un CV scris pe un colţ de hârtie l-ai fi pus pe short list? Ion Ţiriac nu a făcut o facultate, şi se pare că nici liceul nu l-a terminat; pe el l-ai recomanda ca director general la o multinaţională?

Eu le spun că nu, nu i-aş recomanda, iar ei se prăpădesc de râs, crezând că glumesc ca să-mi ascund stinghereala în faţa unui asemenea decisiv argument. Nu, pe Mark Zuckerberg nu l-aş recomanda ca manager într-o companie, fie ea foarte mare sau foarte mică. Nu are nimeni exemple de mari antreprenori, şi cu atât mai puţin dintre cei cu succes vulcanic, peste noapte, care să ne arate cum ar fi fost ei în postura de angajaţi. Şi chiar dacă ar arăta câteva cazuri, tot nu înseamnă că poţi înmulţi exemplul acela cât vrei tu.

Poate că unii ar fi buni, dar nimeni nu poate face o predicţie cu un argument cât de cât credibil, e o loterie! Or, eu nu-mi permit asemenea risc atunci când fac o recrutare, sunt obligat să fac nişte calcule şi să urmez nişte proceduri, nu pe ghicite. Nici pe Steve Jobs nu l-aş recomanda unei corporaţii aşezate, care are grijă de banii ei şi ai acţionarilor. Iar pe Ion Ţiriac niciodată ca angajat, nicăieri şi pe niciun job, oricare ar fi el. Never ever, în niciun caz, sub nicio formă, nici dacă ar spune că nu cere salariu! Consultanţi sau pe proiecte, da, poate că i-aş recomanda, însă nu ca angajaţi. Pe Bill Gates l-aş recomanda, totuşi, oriunde. Cu ce am citit despre el, cred că ar conduce exact la fel şi compania lui şi pe ale altora. Dar pe mulţi alţii nu.

O uşurare şi o consolare, aşadar, pentru toţi cei care nu trec de mine la recrutările noastre: uite, George Butunoiu i-a respins pe Mark Zuckerberg, pe Steve Jobs şi pe Ion Ţiriac! Şi acum şi pe mine...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

C C
24.10.2020, 16:11:09

Super articolul și aveți deplină dreptate. Se aplică și în alte domenii: rar un mare fotbalist este și un mare antrenor, un mare actor este un mare regizor, etc.

+4 (6 voturi)
Alfa Omega
24.10.2020, 16:53:08

Eu le-as recomanda sa vada mai intai daca parlitii aia la care isi pune CV ii platesc salariul , ii respecta munca si calificarea si este o firma care nu isi dau oamenii afara ca se imbolnavesc si stau in concediul medical o saptamana sau au nevoie de o zi libera si nu gasesc nici o intalegere ! Deci intai te interesezi daca chiar platesc salariul pe care il promit si dupa aceia te agiti cu CV-urii interviu si imbracaminte , igiena , pregatore psihologica pentru unii foarte capabili care totusi nu fac fata la un interviu ! Asta ca sa nu fi luat prin surprindere si sa o dai in balarii asa cum fac chiar uni din angajatori !

+3 (7 voturi)
Omul UnOm
25.10.2020, 02:48:33

Depinde mult de domeniul de activitate. In general imaginea unei persoane conteaza mai mult doar daca este in legatura directa cu clientii.Si chiar si atunci este relativ. Eticheta in privinta imbracarii "la patru ace" este o trasatura specific europeana. In America nu este nimic iesit din comun sa il vezi pe CEO imbracat cat se poate de lejer la servici (bine nu chiar in orice domeniu). Sunt cateva domenii in care eticheta este diferita - cum ar parea de exemplu seful unei ferme agricole sa apara in fata unui client in costum si cravata ?

+2 (2 voturi)
George Butunoiu
25.10.2020, 08:28:22

Da, asa este, insa eu vorbeam despre cum te imbraci cand te duci la interviu, nu dupa aceea, o data jobul obtinut. Atunci esti pus la curent cu regulile din firma si le respecti. GB

+1 (3 voturi)
Sandu Anghel
25.10.2020, 09:25:03

O excelenta luare de pozitie! Fara sa fiu un antreprenor nu pot decat sa fiu intru totul de acord cu autorul articolului!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările