Gerul muşcă România în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codurile de vreme rea, care au izolat sute de localităţi şi au închis drumurile şi şcolile din sud-estul ţării, sunt înlocuite cu gerul. Potrivit meteorologilor, în weekend se vor înregistra şi temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

După o săptămână cu viscol şi ninsori abundente, frigul pune stăpânire pe estul, pe sudul şi, local, pe centrul României, în special vineri, când va fi cea mai geroasă zi a acestei perioade, avertizează meteorologii. 

„Vineri dimineaţă au existat temperaturi mai mici de minus 20 de grade Celsius în Moldova şi în estul Transilvaniei, iar în Bucureşti minus17 grade. În cursul zilei, temperaturile din ţară vor fi între 5 grade, în vestul ţării, şi minus 16 grade, în Moldova”, a declarat meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Temperaturile cresc uşor ulterior. Sâmbătă dimineaţă, temperaturile vor fi cuprinse între minus 19 grade, în depresiuni, şi minus 1 grad, în dealurile Banatului, Crişanei şi pe litoral. Peste zi, temperaturile vor fi de cuprinse între minus 10 grade, în Moldova, şi 6 grade, în dealurile de vest. Duminică vom avea între minus 13 şi minus 7 grade Celsius în nordul Moldovei, Maramureş, Banat şi Crişana.

Desantul armatei în satele izolate

Mii de localnici au rămas izolaţi în nămeţi şi a fost nevoie de intervenţia Armatei Române, în special în satele din Buzău, judeţul cel mai afectat de viscol şi de ninsori. Convoaie întregi de militari înarmaţi cu lopeţi şi însoţiţi de camioane, transportoare şi utilaje de deszăpezire au pornit joi asaltul final împotriva munţilor de zăpadă. 

A fost cea mai grea misiune, spun militarii care trebuie să le aducă speranţă oamenilor care n-au mai ieşit din case de câteva zile.

image

„Am 300 de pâini şi încerc să ajung la Târlele“

„Getica”, a pornit din zori să deschidă drumul spre satele izolate încă de la primul viscol. Destinaţia finală: cătunul Târlele, care aşteaptă cu sufletul la gură să primească o pâine, iar drumul de acces să fie deblocat. 

„Am 300 de pâini şi încerc să ajung la cei peste 60 de localnici din Târlele, pentru că în satul ăsta nu am reuşit să ajungem de când a început viscolul”, spune primarul din Cochirleanca, Nicolae Ilie. La câţiva kilometri de drumul european, o maşină rămasă înzăpezită de două zile a fost scoasă din nămeţi de utilajele armatei. Când a văzut urgia, şoferul a abandonat-o în câmp şi s-a refugiat în sat, la localnici.

Un munte de zăpadă în curte

La Boboc (Buzău), oamenii au fost înconjuraţi de nămeţi cât casa. Curţile aproape că nu se mai disting, dar oamenii se ajută între ei. 

„La mine este un munte de cinci metri în curte şi de opt ore trag la lopată. Abia am reuşit să fac nişte trepte”, a spus un localnic. Abia joi, după al doilea viscol, oamenii au putut ieşi din case. Şi-au săpat tuneluri cât să ajungă la grajdurile de animale şi la magazia de lemne. Au refuzat însă ajutorul militarilor şi i-au trimis pe oamenii în uniforme la alţii, mai oropsiţi ca ei.

„Au venit militarii să ne ajute, dar noi încă mai suntem în putere şi le-am zis să meargă la bătrânii din Târlele, unde sunt izolaţi de sâmbătă”, a povestit Ion Bănică, localnic din Boboc. Până joi seară, militarii nu ajunseseră la Târlele. Drumul e anevoios şi nici autofreza militară nu face faţă dunelor de zăpadă. Însă până la deszăpezirea drumurilor, în satele izolate se trimit alimente şi apă cu elicopterele 

militare.

zapada- buzau - Un utilaj deszapezeste drumul catre satele Gara Boboc si Tarlele din jjudetul Buzau - 30 ianuarie FOTO Mediafax

Un utilaj deszăpezeşte drumul către satele Gara Boboc şi Târlele, din comuna Cochirleanca, judeţul Buzău, joi, 30 ianuarie 2014 FOTO Mediafax

Victimele zăpezii 

BRĂILA

Prefectul judeţului Brăila, Ghiorghi Obreja, era izolat şi joi, ora 15.00, după mai bine de 24 de ore de la aventura sa prin nămeţii din localitatea Gemenele. În tot acest timp, subprefectul Ionuţ Grosu a depus mai mult efort pentru salvarea şefului său decât pentru desăpezirea drumurilor. În judeţul Brăila, joi dimineaţă, erau izolate 53 de sate din 16 comune. 

IALOMIŢA

Deşi oficial judeţul Ialomiţa a scăpat joi de Codul Roşu, drumurile naţionale şi judeţene rămân în continuare închise. Cele mai multe probleme le ridică DN1D Urziceni – limită cu judeţul Prahova. Din cauza căderilor masive de zăpadă, această arteră de circulaţie era în continuare blocată joi seara. Peste 30 de localităţi ialomiţene sunt izolate. 

VRANCEA

Doi copii bolnavi, din comunele Măicăneşti şi Cîmpineanca, au avut de îndurat ore bune, pentru a putea fi preluaţi şi a ajunge în siguranţă la spitalul din Focşani, în noaptea de miercuri spre joi. Tot joi s-a înregistrat şi un deces în Vrancea, un bătrân de 74 de ani, din comuna Gologanu fiind găsit în casă de vecini în şoc hipotermic. 

CONSTANŢA

Doi copii de 2 ani au avut nevoie joi de intervenţie medicală urgentă. Un copil este din Cogealac şi s-a îmbolnăvit de bronhopneumonie, fiind luat cu elicopterul SMURD, împreună cu altă femeie de 57 ani din Fântânele, care suferise un accident vascular cerebral. Alt copil este din Tudor Vladimirescu şi a făcut o criză de astm bronşic. Pentru el a fost trimisă autoşenilata Consiliului Judeţean. 

Gheata formata pe o pasarela din statiunea Mamaia in Constanta-  30 ianuarie FOTO Mediafax

Gheaţă formată pe o pasarelă din staţiunea Mamaia, în Constanţa, joi, 30 ianuarie 2014. FOTO Mediafax

SUCEAVA

Temperaturile scăzute din ultimele zile au făcut trei victime. Un bărbat de 64 de ani din comuna Poiana Negri a murit din cauza hipotermiei. De asemenea, miercuri, un bărbat a de 52 de ani din Boroaia a fost găsit mort pe un câmp. Şi o femeie de 86 de ani din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava a murit la Spitalul Judeţean după ce a fost adusă miercuri seară, cu hipotermie. Corespondenţi „Adevărul“

Sinistraţi şi drumuri închise

România a fost lovită miercuri de un al doilea val de viscol, iar localnicii din mai multe oraşe ale ţării se luptă cu gerul cumplit şi cu troienele. În total, opt oameni au murit în aceste zile din cauza frigului. În plus, zeci de drumuri naţionale, autostrăzile Bucureşti – Constanţa (A2), Bucureşti – Ploieşti (A3) şi Ovidiu – Agigea (A4) au fost închise joi, iar sute de trenuri au fost anulate din cauza condiţiilor meteo.

Elevii intră în vacanţă

Vestea bună este că elevii din judeţele afectate de ninsorile din ultimele zile (Bucureşti, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea) intră încă de vineri în vacanţa intersemestrială, până pe 10 februarie, după ce Ministerul Educaţiei a anunţat că rămân închise şcolile. 

De altfel, elevii din Bucureşti şi din judeţele afectate de ninsori n-au făcut şcoală în săptămâna care tocmai se încheie. În judeţul Iaşi, doar 10 unităţi de învăţământ sunt închise, iar în judeţul Vaslui - 86. Iar situaţiile şcolare neîncheiate vor fi rezolvate în semestrul II, a anunţat ministrul Remus Pricopie.

Nu doar şcolile au fost închise în aceste zile, ci şi autostrăzile A2, A3, A4 şi mai multe drumuri naţionale. Nu pentru toţi, însă: premierul Victor Ponta a anunţat ieri sancţionarea şoferilor constănţeni care au ignorat restricţiile de circulaţie anunţate de Poliţie şi care au plecat la drum, în viscol, după care au cerut ajutor autorităţilor. 

Citiţi şi:

METEO Vremea pe două săptămâni: va mai ninge pe 29 ianuarie, dar până pe 2 februarie, în unele zone, se va încălzi uşor

Meteorologii au emis prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade. Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

Ninsorile îi trimit pe elevi mai repede în vacanţă. Cursurile sunt suspendate vineri în 14 judeţe şi în Bucureşti Toate şcolile din cele 14 judeţe şi din Bucureşti, afectate de ninsorile din ultimele zile, rămân închise şi vineri, potrivit Ministerului Educaţiei. Practic, elevii intră direct în vacanţa intersemestrială, care se va termina pe 10 februarie, când se vor întoarce la ore.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite