GFN 2022: Reducerea riscurilor asociate fumatului ţine de respectarea drepturilor omului. Oamenii trebuie să ştie că există alternative cu risc redus la fumat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
GFN 2022

„Renunţă la fumat sau vei muri” – o idee care nu mai este valabilă deja pentru cei 1,1 miliarde de fumători din întreaga lume care nu se pot lăsa de fumat, care au azi şi alte opţiuni, mai puţin riscante.

„Noile categorii de produse cu nicotină cu risc redus schimbă complet paradigma” este  una dintre concluziile principale discutate la unison de experţii prezenţi la Forumul Global al Nicotinei (GFN), care a avut loc în perioada 16-18 iunie la Varşovia.

50 de experţi internaţionali prezenţi la Forumul Global al Nicotinei au discutat rolul vital al reducerii efectelor nocive asociate fumatului prin renunţarea la acest obicei. Între subiectele abordate s-au numărat nevoia urgentă de acces la produse cu nicotină mai sigure, confruntarea dezinformării, promovarea drepturilor omului şi a impactului abordării privind reducerea riscurilor asociate fumatului asupra politicilor globale de sănătate.

„În categoria produselor cu nicotină cu risc redus sunt incluse produsele de vapat cu nicotină, produsele cu tutun sau nicotină pentru uz oral – precum snus-ul, şi produsele care încălzesc tutunul. 1,1 miliarde de oameni din întreaga lume fumează pentru a consuma nicotină, dintre care 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii. Nicotina în sine este o substanţă cu risc relativ scăzut, dar deoarece mii de substanţe toxice sunt inhalate atunci când tutunul arde, fumatul este principala cauză a bolilor netransmisibile la nivel mondial, cu 8 milioane de decese în fiecare an. Toate produsele cu nicotină cu risc redus furnizează nicotină fără să implice arderea tutunului, iar mai multe studii ştiinţifice independente arată că acest lucru reduce efectele nocive în mod semnificativ în comparaţie cu fumatul”, se arată într-un comunicat oficial al organizatorilor GFN.

Forumul Global al Nicotinei oferă o oportunitate importantă pentru discuţii, dezbateri şi schimb de informaţii într-o comunitate globală care, în ciuda multor obstacole, rămâne angajată în obiectivul final de reducere a efectelor nocive ale tutunului, pentru a accelera procesul de eliminare a deceselor şi bolilor asociate fumatului.

„Fumătorii aveau înainte o singură opţiune: să renunţe la fumat sau să moară - dar ştiinţa a evoluat. Experienţele a zeci de milioane de oameni din întreaga lume care au reuşit să renunţe la fumat prin trecerea la produse mai sigure atestă acest lucru. Din păcate, mulţi dintre actorii cheie în controlul tutunului, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu doresc sau nu pot accepta aceste noi căi de renunţare la fumat. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a declarat co-fondatorul conferinţei, Paddy Costall.

GFN 2022

„Este nevoie să ne uităm spre ştiinţă şi spre ultimele descoperiri ale specialiştilor ca o modalitate de a ne autoadresa întrebări, de a pune sub semnul îndoielii discursuri publice care uneori sunt emoţionale şi nefundamentate. Este nevoie să ne autoeducăm, să ne informăm şi să decidem în consecinţă, dar bazat pe fapte, pe concreteţe, nu pe presupuneri, mituri sau informaţii neverificate la care suntem expuşi zilnic. Chestiunea reducerii riscurilor asociate fumatului ţine de respectarea drepturilor omului. Este nevoie ca oamenii să aibă acces la informaţii complete şi la perspective pertinente în ceea ce priveşte sănătatea publică. De asemenea, este nevoie ca oamenii să aibă acces la instrumente (produse moderne) care să îi ajute să diminueze riscurile asupra sănătăţii proprii”, a declarat Konstantinos Farsalinos, expert în sănătate publică, medic şi cercetător principal la Universitatea din Patras şi la Şcoala de Sănătate Publică-Universitatea din Attica de Vest din Grecia.

Specialiştii consideră că este necesară mai multă educaţie publică în privinţa noilor produse care încălzesc tutunul, ca alternativă mai puţin riscantă la fumat, în aceste ţări.

„Oamenii trebuie să ştie că există alternative cu risc redus. În China şi India aceste produse sunt folosite deja la scară largă – de exemplu în India, 200 de milioane de oameni le folosesc deja”, a spus Dr. Sudhanshu Patwardhan, Marea Britanie (medic de origine indiană, co-fondator al Centrului pentru Cercetare şi Educaţie în Sănătate din Marea Britanie).

Se estimează că 82 de milioane de oameni vapează acum în întreaga lume, iar alte 30 de milioane folosesc alte produse cu nicotină mai sigure, iar mulţi s-au lăsat complet de fumat după ce au făcut schimbarea. Însă accesul la aceste produse nu este universal; 36 de ţări au interzis produsele pentru vapat, iar 14 au interzis vânzarea de produse care încălzesc tutunul.

„Se estimează că 82 de milioane de oameni vapează acum în întreaga lume, iar alte 30 de milioane folosesc alte produse cu nicotină mai puţin riscante; mulţi se vor lăsa complet de fumat înlocuind ţigările cu noile tipuri de produse care nu ard tutunul. Multe guverne nu reglementează piaţa mai sigură a nicotinei, punând consumatorii în pericol din cauza produselor de proastă calitate sau de pe piaţa neagră. În multe locuri, în special în ţările cu venituri mici şi mijlocii, acestea sunt semnificativ mai scumpe”, se arată în acelaşi comunicat al organizatorilor.

Aleg sa inteleg declinari646x350 jpg

Articol susţinut de BAT

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite