Societate

articolul anterior articolul urmator

Gheorghiţă: În ultima săptămână vorbim de peste 1.040 de cazuri, o creştere cu 60%. Iar rata pentru varianta Delta a crescut de cinci ori

6
2 Aug 2021 00:32:43
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO news.ro
FOTO news.ro

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că în săptămâna 26 iulie - 1 august s-au înregistrat peste 1.040 de noi cazuri de infecţie cu virusul SAR-CoV-2, semnificativ mai mult faţă de săptămâna anterioară, când fuseseră înregistrate 660 de cazuri, informează news.ro.

"E clar că ne aflăm pe un trend ascendent”, declară medicul, subliniind că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România. Estimările arată că la sfârşit de august se va ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar după jumătatea lunii septembrie se pot depăşi 1.500 de cazuri zilnic.
 
"În momentul de faţă observăm o creştere a numărului de cazuri, pentru că în săptămâna 26 iulie - 1 august vorbim de peste 1.040 de cazuri, ceea ce înseamnă o creştere cu 60% a numărului de cazuri de la nivelul săptămânii în curs. Tocmai de aceea este foarte importat ca în perioada următoare - pentru că e clar că ne aflăm pe un trend ascendent, am plecat de la începutul lui iulie când vorbeam de o medie la 7 zile a numărului de cazuri de 40 şi am ajuns în momentul de faţă la o medie de 144 de cazuri, deci practic o creştere foarte mare a numărului de cazuri. Acesta ar fi un aspect. Al doilea aspect este legat de faptul că avem, cât se poate de clar, varianta Delta inclusiv pe teritoriul ţării. În săptămâna precedentă vorbeam deja de 127 de cazuri confirmate, dar ceea ce este important este că în ultimele opt săptămâni rata de pozitivare a testelor de secvenţiere pentru varianta Delta a crescut de cinci ori. Deci acest lucru este cel care ne îngrijorează şi faptul că în săptămâna 29, din totalul secvenţierilor, 56% au fost pozitive pentru varianta Delta. Deci acest lucru ne arată că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România, or, la acel moment, numărul de cazuri care pot să apară poate să fie substanţial crescut. Noi suntem, în acest moment, pe o creştere lentă, numărul absolut de cazuri este mic şi asta este foarte bine, însă situaţia actuală nu poate să rămână aşa la nesfârşit”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3. 
 
Conform medicului, febra, durerile de cap şi de gât sunt tipice infecţiei cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, la fel şi rinoreea şi tuse, mai puţin frecvente fiind pierderea gustului şi a mirosului. Simptomele le pot avea inclusiv persoanele vaccinate. 
 
"Pot să vă spun categoric că suntem pe o creştere a numărului de cazuri. Or, dacă vorbim de o creştere a numărului de cazuri, se estimează, conform scenariilor noastre pe care ne uităm, că vom înregistra progresiv această creştere a numărului de cazuri. Undeva la sfârşit de august estimăm că vom ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar undeva după jumătatea lunii septembrie am putea depăşi 1.500 de cazuri în fiecare zi. Dar atenţie, aici vorbim de un scenariu, iar în viaţa de zi cu zi dacă până la acel moment varianta Delta devine dominantă, s-ar putea să fie mai accelerată”, a adăugat medicul. 
 
Întrebat dacă este posibil ca acesta să fie începutul celui de-al patrulea val al pandemiei, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: "foarte probabil că da”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

samurai _x
2.08.2021, 01:34:03

pai puneti ila treaba pe politisii aia locali si pe controlori in tramvai si trolebuze celputin 20% sunt fara masca- e vizibil iar procentul de pustaci de liceu vaccinati e de 0,5% -si astiase plimba nene, pe astia nimic sau sunt invincibili ?

-16 (18 voturi)
Davide Isa revine
2.08.2021, 07:21:46

Un mare fas...Oamenii racesc si fac gripa dintotdeauna. "Cazurile" astea -cel mai probabil- sunt "cazuri" usoare, fara pericol major pentru oameni. Dovada ca spitalizarile si decesele nu exista mai deloc (ca altfel nu ati fi scapat voi ocazia sa ne isterizati cu ele).

-30 (30 voturi)
Davide Isa revine
2.08.2021, 11:50:29

Nu ca n-ati fi in stare sa mintiti morbid, sa ne-ntelegem...

-29 (29 voturi)
Utilizator Adevărul
2.08.2021, 21:31:46

Comentariu considerat abuziv.

Iobag Nerfos
2.08.2021, 09:34:00

In primul rand mai veterinarule nu e vorba de infectari ci de teste pozitive, ceea ce nu e tot aia. In al doilea rand Marea Britanie are 50.000 de teste pozitive pe zi si nu mai au niciun fel de restrictii de-o saptamana. Adica au ajuns la concluzia ca raceala e raceala, nu virus mortal

-16 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările