Societate

articolul anterior articolul urmator

Gheorghiţă: Acea imunitate colectivă de 60-70% nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%

37
27 Sep 2021 20:47:18
Autor: Cristina Morozan
Gheorghiţă: Anumite ţări vor recunoaşte doză completă de vaccinare persoanelor care au cele trei doze efectuate Foto: Arhivă
Gheorghiţă: Anumite ţări vor recunoaşte doză completă de vaccinare persoanelor care au cele trei doze efectuate Foto: Arhivă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat luni seară că suntem pe o pantă ascendentă în ce priveşte noile cazuri de coronavirus şi că se aşteaptă chiar ca marţi să fie raportate la 7-8000 de cazuri. Medicul militar a afirmat astfel că acea imunitate colectivă de 60-70% despre care se vorbea iniţial, nu mai este suficientă. „Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%”, a afirmat el.

„Ne îngrijorează, nu avem de unde să ştim unde ne vom opri, care va fi momentul la care vom ajunge la acea fază de platou, faptul că în ultimele 24 de ore am avut o rată de pozitivare a testelor de aproape 20 la sută înseamnă enorm, înseamnă un potenţial foarte mare de a genera multe cazuri de aici înainte, mâine, probabil că vor fi peste 7-8.000 de cazuri, poate chiar mai mult. Suntem pe o pantă ascendentă, suntem pe o creştere exponenţială, varianta Delta este dominantă, generează majoritatea cazurilor pe care le avem azi diagnosticate”, a precizat Valeriu Gheorghiţă la Europa FM

Situaţia actuală poate degenera, este de părere medicul Valeriu Gheorghiţă dacă nu respectăm regulile de distanţare şi de protecţie:
 
“Potenţialul de creştere a numărului de cazuri este extraordinar de mare, prin simplul fapt că vorbim de o variantă virală de două ori mai contagioasă.
 
„Ţinând cont că totuşi, în România, rata de imunitate colectivă, prin boală, prin vaccinare, este estimată la circa 50 la sută, avem în continuare sute de mii de persoane care sunt susceptibile la boală. Foarte important pentru noi este ca aceste sute de mii de persoane să nu se infecteze în acelaşi timp, să nu se infecteze toţi odată sau într-un interval relativ scurt de timp, pentru că asta ar bloca sistemul medical şi tot ce înseamnă activităţi“, a avertizat Gheorghiţă. 
 
De ce întâlnim la persoane vaccinate cazuri de infecţie cu varianta Delta
 
“Tocmai pentru că se multiplică tot mai uşor, determină cantităţi de virus de o mie de ori mai mari în organismul unei persoane infectate şi reuşeşte să evadeze, să păcălească, parţial, răspunsul imun, chit că vorbim de răspunsul imun după boală sau după vaccinare, şi atunci avem aceste cazuri de infecţii şi la persoanele vaccinate, însă riscul de infectare este mai mic, şi riscul de transmitere este mai mic, dacă vorbim de o persoană care este testată pozitiv, fiind vaccinată.” 
 
De ce în Israel, ţară care a atins printre primele o rată de vaccinare de 60%, avem o creştere importantă a numărului de cazuri
 
“Într-adevăr, există un scenariu cât se poate de clar în Israel, în momentul de faţă, în care numărul de cazuri este în creştere, dar trebuie să înţelegem că pentru varianta Delta, acea imunitate colectivă de care vorbeam iniţial, 60-70%, nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup în momentul de faţă de 80 până la 90 la sută, şi atunci când ai 60 % imunitate colectivă, când reduci şi renunţi la majoritatea restricţiilor, şi cel mai important, la folosirea măştii de protecţie în spaţii interioare şi în zonele supra-aglomerate, în momentul în care nu te confrunţi cu varianta Delta şi intră într-o populaţie şi devine rapid dominantă, bineînţeles că vei avea o creştere a numărului de cazuri“, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
 
Necesitatea celei de-a treia doză de vaccin anti-COVID
 
De marţi dimineaţă, 28 septembrie, cei care au o schemă completă de vaccinare încheiată în urmă cu cel puţin 6 luni în urmă pot să se imunizeze şi cu a treia doză de ser anti-COVID.
 
Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că se aşteaptă că centrele de imunizare să fie aglomerate, mai ales în următoarele zile. Pentru a primi a treia doză se poate face o programare prealabilă pe platforma oficială, dar imunizarea se poate face şi prin simpla prezenţă la un centru de vaccinare:
 
“Întrebarea pe care, firesc, fiecare om şi-o pune, am nevoie să fac această doză de rapel, da, ferm recomandată este această doză de rapel persoanelor vulnerabile, şi celor care au un risc foarte mare să se îmbolnăvească, risc de expunere, cum este personalul medical şi din Învăţământ”, a declarat medicul militar.
 
Valeriu Gheorghiţă mai spune că la finalul imunizării cu cea de-a treia doză, fiecare persoană va primi o adeverinţă, iar curând, această doză ar putea să se regăsească şi pe certificatul verde digital:
 
“În momentul de faţă, în Europa, este suficientă vaccinarea cu două doze pentru a permite accesul liber în celelalte ţări, dar asta nu exclude faptul ca anumite ţări vor recunoaşte doză completă de vaccinare persoanelor care au cele trei doze efectuate. Tocmai de aceea, chiar dacă în momentul de faţă certificatul digital va fi suficient, odată ce o persoană primeşte şi cea de-a treia doză, de rapel, dacă generăm din  nou certificatul digital, el va apărea cu trei doze”, a declarat coordonatorul CNCAV,
 
Cât priveşte reacţiile adverse după administrarea dozei a treia, medicul Valeriu Gheorghiţă spune că acestea nu diferă de cele pe care fiecare le-a făcut la primele două doze de ser anticoronavirus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Edmond Wolf
27.09.2021, 20:56:33

Vaccinarea în plină epidemie este contraindicată nu de ieri ci de decenii în toate manualele de epidemiologie. Un manual îl am în propria mea bibliotecă. Peste noapte niște așaziși specialiști efeminați schimbă brusc regulile. Nu numai că este aruncată la gunoi imunitatea generată natural dar sunt schimbate brusc și procentele. 60-70% imunizați nu mai este de ajuns ci după individul rujat din poză 80-90%. Alte persoane senile și cu funcții de președinți naționali vor 100% populație vaccinată deși aceste seruri nu oferă imunizare ci doar o slabă protecție pentru un timp scurt. Cu 100% vaccinați nu mai vorbim de vaccin anticovid ci de alte lucruri trimise la teoria conspirației pentru a fi decredibilizate și oamenii prostiți. Să încerce careva să mă vaccineze!

-9 (23 voturi)
Kelemen Jakob
27.09.2021, 21:03:59

"Acea imunitate colectivă de 60-70% nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%" Ai primit si tu instructiunile lui Ursula? Ti le-a inmanat Werner? Am inteles ca ati pregatit si proiectul ptr introducerea cert de injectare. Dupa segregare urmeaza dictatura, nu? L-am dat jos pe Ceausescu sa apareti voi? Trist. "Cine nu are semnul (cert de injectat) nu va putea vinde sau/si cumpara" Cum era cu Biblia in care nu credeati? Astea-s zilele de pe urma. Voi aia care ati acceptat doi mici, 100 de lei, un cert de injectare ptr a intra in...restaurant cum va priviti in oglinda? Oricum astea=s zilele de pe urma. Nu veti scapa nici voi unelte cu minte mica.

-7 (21 voturi)
J@ Ma 3.14sh
27.09.2021, 21:29:14

are dreptate !

+5 (19 voturi)
alexandre lucas
27.09.2021, 21:56:42

Ce penibil e copilul asta.... ce a spus ieri nu mai e valabil azi... un neica-nimeni dornic de afirmare...

-8 (20 voturi)
Liv Liviu
27.09.2021, 22:08:15

Trebuie sa justifice și dansul cumva salariul frumos pe care îl încasează, azi spune una mâine alta. Până acum imunitatea colectiva era la 70% acum spune la 80% nu m-ar mira că mâine să vina și să spună că trebuie să fie la 150%!

-10 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările