Gheorghiţă: Tinerii sub 18 ani care se îmbolnăvesc cu COVID-19 riscă să facă diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gheorghita

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri că tinerii care au sub 18 ani şi care se îmbolnăvesc de COVID-19 prezintă un risc dublu de a face diabet, după vindecare.

„Centrul American de Control şi Prevenirea Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID-19 au un risc de 2 ori mai mare, de 2 ori şi jumătate mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.

Din acest punct de vedere cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că infecţia cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie banală, o infecţie uşoară, fără risc de complicaţii.

Este adevărat că marea majoritatea a copiilor fac forme uşoare, fac forme inaparente clinic sau chiar asimptomatice, însă vedem că sunt situaţii în care evoluţia poate să fie nefavorabilă, cu risc de a face forme grave, mai ales în cazul celor care sunt în evidentă cu afecţiuni cronice, cum sunt diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, oncologice, renale, toate acestea crescând riscul unor forme grave şi unor complicaţii”, a spus Gheorghiţă la Romexpo, miercuri, unde s-a dat startul campaniei de vaccinare anti Covid-19 a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani.

Acesta a spus că vaccinurile aprobate şi autorizate pentru copiii între 5 -11 ani sunt sigure şi previn în mai mult de 90% din cazuri infectarea cu virusul.

La nivel naţional, au fost pregătite 231 de cabinete de vaccinare pediatrice, iar până acum au fost făcute peste 3.600 de programări în platforma de programare.

Am observat în spaţiul public foarte multe informaţii inexacte, înşelătoare, care nu fac altceva decât să genereze emoţii negative în rândul părinţilor. Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate şi autorizate pentru această grupă de vârstă, 5 -11 ani, sunt vaccinuri sigure, sunt vaccinuri eficiente, previn în peste 90% din cazuri îmbolnăvirile de COVID-19 şi, de asemenea, previn în cea mai mare parte a cazurilor formele severe de boală şi decesele.

Trebuie să înţelegem că în momentul de faţă în România, din peste 7.000 de persoane spitalizate în unităţile sanitare aproape 10% sunt copii, sunt persoane sub 18 ani, de asemenea sunt 7 copii internaţi în terapie intensivă din cele circa 650 de persoane care astăzi sunt în secţiile de ATI.

De asemenea, cred că aceste date nu trebuie să rămână doar simple cifre, este vorba despre viaţa unor oameni, este vorba despre viaţa copiilor noştri şi din acest punct de vedere trebuie să fim responsabili, trebuie să ne informăm din surse corecte, din surse validate ştiinţific” - a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

Harta centrelor de vaccinare pentru copii este disponibilă la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite