Societate

articolul anterior articolul urmator

Ghid: regulile votului la alegerile locale, adaptate perioadei de pandemie

0
16 Sep 2020 04:00:48
Autor: Marian Avram
Alegerile locale vor avea loc la data de 27 septembrie
Alegerile locale vor avea loc la data de 27 septembrie

Guvernul a stabilit regulile speciale de protecţie sanitară la alegerile locale ce se vor desfăşura la data de 27 septembrie, astfel că alegătorii vor trebui să se dezinfecteze la intrarea şi la ieşirea din secţia de vot, iar cartea de identitate va trebui atinsă doar de ei.

În timpul campaniei electorale, purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru candidaţi şi echipele de campanie care participă la evenimente, întrunire sau alte acţiuni electorale. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie şi pentru participanţii la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidaţii, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenţie pentru remedierea disfuncţionalităţilor Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot. 
 
De asemenea, va trebui asigurată distanţarea fizică de minimum un metru între participanţii la procesul electoral, dar şi dezinfectarea periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral. În secţiile de votare vor fi amplasate şi soluţii dezinfectante, pe bază de alcool, precum şi recipiente unde se vor arunca măştile şi mănuşile folosite.
 
Organizatorii vor trebui să stabilească circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice. La intrarea în sediul secţiei de votare, alegătorilor li se va măsura temperatura, iar preşedintele secţiei se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15. Mai mult decât atât, accesul în sala unde se votează se va face eşalonat, astfel încât să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane. Alegătorii vor fi obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi în localul de vot şi la ieşirea din acestea. 
 
Cartea de identitate va trebui atinsă doar de către alegători, aceştia urmând fie instruiţi cum să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile.
 
Alegătorul îşi va îndepărta masca de protecţie de pe faţă doar pentru a fi identificat de membrii secţiei de votare, păstrând o o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi de membrii biroului electoral al secţiei de votare.
 
Totodată, buletinele de vot, ştampila şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora. 
 
În ceea ce priveşte urna mobilă, aceasta se va deplasa în primă fază la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de batrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă. Ulterior, echipa care transportă urna specială se va deplasa la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate. 
 
În plus, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi persoanele acreditate vor purta mască şi mănuşi pe tot parcursul numărării voturilor şi vor menţine o distanţă de mimimum 1 metru faţă de celelalte persoane. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii