Gigi Becali şi Bernard Tapie: cei doi fraţi gemeni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu se va schimba. Dupa cum are obiceiul, ea « suflă cald », reconfortându-şi prietenii care mai cred în ea... şi rece, pentru cei care cred că situaţia sa este disperată.

Cald, cu o justiţie care se pune în mişcare. Mai exact, cu câţiva procurori curajoşi, trimişi de DNA, care nu ezită să atace « peştii mari ». Prada cea mai frumoasă era până acum Adrian Năstase, trimis să mediteze câteva luni în închisoare. Cel care a meritat titlul de « cel mai corupt prim-ministru » - în ciuda concurenţei a încearcat să revină în prim-planul scenei politice de când a fost eliberat, dar riscă să se reîntoarcă după gratii, deoarece îl aşteaptă alte procese.

DNA s-a autodepăşit în luna mai. A îndrăznit să atace o adevărată « vacă sfântă » şi să-l aresteze pe Gigi Becali. Ameninţări, vociferări, mâini încătuşate întinse spre ziarişti n-au schimbat nimic. Fostul cioban devenit miliardar, ale cărui escrocherii şi ameninţări ar face din Bernard Tapie (70 de ani) un băieţel, a fost trimis la răcoare pentru trei ani şi, cu alte condamnări în aşteptare, ar putea sta mai mult.

image

FOTO: Bernard Tapie

Cu parcursul lor de fraţi gemeni, cei doi « gură mare » (« grandes gueules ») sunt astăzi în centrul actualităţii şi scandalurilor din ţările lor. La fel ca pe fostul preşedinte al Olympique Marseille, fotbalul şi poveştile meciurilor trucate au cauzat căderea patronului Stelei. Dar asemănările nu se opresc aici. În Franţa, fostul protejat al lui François Mitterrand, al cărui ministru a fost, a beneficiat de înţelegerea Christinei Lagarde, ministrul Finanţelor în timpul lui Sarkozy, azi directorul FMI, şi a încasat 400 de milioane de euro de pe spatele contribuabililor. Ca o aşa-zisă despăgubire pentru o afacere de care statul francez l-ar fi păgubit.

Totuşi, se poate consola (Gigi Becali - n.r.): în celulă sa, nu adoarme numărându-şi oile... ci milioanele.

Ciobanul român a putut conta pe un ministru al Apărării şi pe nişte generali necinstiţi pentru a-şi umple buzunarele într-un trafic de terenuri aparţinând statului român. Totuşi, se poate consola : în celulă sa, nu adoarme numărându-şi oile... ci milioanele. Răbdare : în curând va face ca Bernard Tapie, care, după ce a petrecut mai multe luni în închisoare, în 1997, se bronzează pe yahtul său de nişte sute de milioane de euro, unul dintre cele mai fastuoase din lume, în mijlocul Mediteranei.

image

FOTO: Bernard Tapie

O diferenţă notabilă totuşi între cei doi: dacă Bernard Tapie nu mai păcăleşte pe multă lume în Franţa - trei sferturi din francezi estimează că este un şmecher în care nu poţi avea încredere, pe când acum 20 de ani era considerat un exemplu de urmat pentru tineri -€“ obrăznicia lui Gigi Becali încă îi impresionează pe compatrioţii săi, cărora le pare rău să nu-l mai vadă la televizor. 

E şmecher... ştie ce face!   comentează taximetriştii din Bucureşti.

Trebuie totuşi menţionat că latifundiarul din Pipera şi ex-preşedintele au amândoi un sens ascuţit al oportunismului, nesfiindu-se să treacă cu tot calabalâcul în tabăra adversarilor lor politici, dacă şansa se schimbă şi pot avea un profit.

Dar, după cum arată mai multe semne, dacă judecătorii şi procurorii, încurajaţi de Bruxelles, nu mai au intenţia să se oprească aici cu vânătoarea de corupţi... de ce să « sufle rece » ? Pentru că, simţind vântul, politicienii şi guvernul încearcă să preia conducerea, pregătind un proiect de Constituţie care le va da putere şi garanţie totală. Simţindu-se ameninţat, preşedintele Băsescu a răspuns anunţând un referendum, dacă persistă în intenţiile lor, care le-ar limita prerogativele la o singură cameră şi 300 de parlamentari.

În Franţa, când se persistă în greşeală, când nu se trag învăţămintele din greşelile trecute, există o expresie populară : « Am repornit că în anul `40 »... 1940, an sumbru, care a văzut dărâmarea ţării, a armatei, şi, prin ricoşeu, a Europei, în faţa Germaniei naziste. Ei bine, În România avem impresia că s-a repornit... ca în anul 2012 !

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite