Goana mondială după Remdesivir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remdesivir, medicamentul folosit până acum cu succes în tratarea cazurilor de COVID-19, ar putea fi mai greu de procurat de către autorităţile din România, după furnizarea ultimei tranşe conform contractului încheiat cu autorităţile europene. Medicamentul este produs în SUA, unde compania Gilead a schimbat politica de distribuire către spitalele americane, fapt care ar putea afecta negativ repartizarea la nivel mondial.

Medicamentul produs de Gilead sub denumirea de Veklury – cu eticheta comercială Remdesivir – nu ajunge nici pentru spitalele din SUA, în condiţiile în care autorităţile americane au achiziţionat, în luna mai, 90% din producţia companiei pentru o perioadă de 5 luni. În luna mai, studiile clinice arătau că medicamentul pare să interfereze cu capacitatea noului coronavirus (SARS-CoV-2) de a se dezvolta în interiorul corpului uman, însă cercetătorii nu au stabilit cu exactitate cum funcţionează Remdesivir.

România primeşte Remdesivir în baza unui contract încheiat în vara acestui an de către Comisia Europeană (CE) cu producătorul, însă numărul de doze provine din restul de 10% rămas în urma contractului cu SUA. Mai departe, CE distribuie aceste doze către statele europene. Conform calendarului transmis de către autorităţile de la Bruxelles, ultimul lot (de 8.795 de flacoane) din cele 25.000 de doze de Remdesivir vor ajunge în ţară pe data de 9 octombrie. Alte două tranşe au fost livrate pe 7 august (6.026 de flacoane) şi pe 11 septembrie (10.336 de flacoane). 

Medic: „Oricum nu ne ajunge”

Dr. Cătălin Apostolescu – medic primar boli infecţioase la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti – a declarat, ieri, că dozele de Remdesivir pe care România le primeşte nu ajung oricum. „Este unul dintre foarte puţinele medicamente din care oricum avem o cantitate insuficientă, pentru că Remdesivirul nu poate fi cumpărat la liber, se cumpără prin activarea unor mecanisme europene şi primim o cotă-parte. Remdesivirul este eficace dacă este administrat în primele zile şi ar trebui, prin urmare, să le dăm tuturor. Or, această cantitate pe care o primim nu ajunge. Primesc doar unii dintre pacienţii cu forme severe”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu.

Dr. Alexandru Rafila: „Va trebui să ne descurcăm şi singuri”

Presa internaţională a scris că Gilead va vinde direct Remdesivir către spitalele din SUA, şi nu prin Departamentul american de Sănătate ca până acum, după ce instituţia a distribuit acest medicament în mod deficitar. Această decizie ar putea duce la o explozie a preţurilor şi la sincope grave în ritmul de achiziţionare, explică dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Dacă vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, bazată doar pe cine oferă mai mult şi mai repede, Alexandru Rafila crede că va exista o competiţie între ţări.

„Deja sunt peste 2.500 de pacienţi incluşi în schemele de tratament furnizate de Comisia Europeană şi, după ce se livrează şi a treia tranşă, probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri. Va exista o competiţie între ţări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere, şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament”, a spus Alexandru Rafila.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov arată că, la începutul pandemiei, era o competiţie la nivel internaţional pentru achiziţia de echipamente de protecţie. 

„A fost aplicată regula celui mai rapid şi mai ales a celui mai potent din punct de vedere financiar, care putea să plătească un preţ mai mare pentru acele echipamente. Atunci, tot ce s-a vândut la nivel internaţional a fost la un adaos comercial extrem de mare. Posibil că vom ajunge în aceeaşi situaţie şi cu Remdesivirul. Şi nu numai cu el”, a declarat Andreea Moldovan.

Raport îngrijorător: 1.591 de cazuri noi din 6.537 de teste

Între timp, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns la 137.491 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.591 de noi îmbolnăviri din doar 6.537 de teste efectuate de duminică până ieri. Mai exact, rata de infectare este 24,34%. În acelaşi timp, sunt înregistrate 5.048 de decese, din care 45 în ultimele 24 de ore, iar numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă a ajuns la 592, potrivit datelor transmise, ieri, de Grupul de Comunicare Strategică.

Cât de eficient este tratamentul cu Remdesivir, medicamentul administrat lui Donald Trump

Întreaga lume este conectată la SUA şi este cu ochii pe preşedintele Donald Trump, după ce acesta a anunţat că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Diagnosticat cu COVID-19, Trump a început terapia cu Remdesivir, aşa cum a anunţat Casa Albă. Liderul american a primit, iniţial, un tratament experimental ce constă într-o doză unică dintr-un cocktail de anticorpi. 

Medicamentul antiviral patentat de firma de biotehnologie Gilead este şi singurul aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a trata pacienţii cu noul coronavirus. 

Ce spun experţii

Însă nu toţi medicii cred în el. Iuliana Niculescu se numără printre coordonatorii Spitalului Beaumont, unul dintre cele mai mari din Detroit, Statele Unite ale Americii, şi are un rol activ în organizarea activităţii inclusiv pe perioada pandemiei de COVID-19. S-a aflat în prima linie şi a condus o bună parte din activităţile unităţii sanitare.

Deşi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a autorizat încă de la începutul verii, în procedură de urgenţă, utilizarea medicamentului antiviral Remdesivir pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, iar multe alte ţări au urmat aceeaşi cale, Iuliana Niculescu este mai degrabă rezervată în privinţa eficacităţii acestui medicament. „La începutul pandemiei am folosit şi noi Hydroxychloroquine şi antibioticul Azithromycin, iar în terapie intensivă s-a utilizat antiviralul Remdesivir şi antiinflamatorul Tocilizumab. Evident, armamentul terapeutic nu este foarte eficient. Remdesivir are ceva efect, dar este vorba despre un efect mai degrabă limitat. La fel stau lucrurile şi cu Tocilizumab“, spune Iuliana Niculescu.

Opinia ei este împărtăţită şi de Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, precum şi la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, unde este şi director al departamentului de sănătate publică şi cercetător „Cercetările arată că acest medicament are un beneficiu moderat, ceea ce înseamnă că ajută puţin, în combinaţie cu vitamina D şi cu un «cocktail» de imunoglobulină”, a explicat Cherecheş.

Rezervat este Mircea Şofonea, epidemiolog şi profesor universitar în Franţa, la Montpellier. „S-a tot vorbit despre diverse medicamente şi substanţe folosite în cazul COVID-19. Vestea proastă este că încă nu a fost găsit un medicament cu adevărat eficient. Vestea bună e că se vor găsi, mai devreme sau mai târziu. Până atunci, Remdesivir, la fel ca alte medicamente utilizate în clinicile din întreaga lume, are doar un efect limitat şi doar în unele cazuri”, a punctat şi francezul cu origini române. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite