Goana după pomul de Crăciun. Cât ne costă brazii româneşti şi cei importaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Goana după cel mai frumos brad de Crăciun a început în toate oraşele ţării, iar pieţele şi supermarketurile au fost invadate de brazi. În ghivece, mai mici sau uriaşi, pomii îşi aşteaptă pe cumpărătorii dornici să-i împodobească.

Goana după „pomul perfect“: pulsul pieţelor de brazi din Capitală

Bucureştenii au de unde alege pentru a-şi cumpăra pomul de Crăciun: pieţele şi hipermarketurile din Capitală oferă o varietate mare de brazi, de toate mărimile şi pe toate gusturile, iar preţurile medii variază între 80 şi 200 de lei.

Fie că vor să aşeze darurile de Crăciun sub un brad argintiu şi bogat din Norvegia, sub unul neaoş, din Piatra Neamţ, sau sub unul artificial şi fără bătăi de cap, bucureştenii au de unde alege: pieţele şi hipermarketurile s-a umplut de brazi în aceste zile, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele.

Marfă românească şi de import în Călăraşi: cel mai scump brad costă 500 de lei

Cine vrea brad ce Crăciun în sufragerie, e musai să dea o raită prin piaţa Big de la Orizont. La Călăraşi, comercianţii au marfă pe alese şi pentru toate buzunarele. În acest an, preţul unui brad porneşte de la 60 de lei şi ajunge la câteva sute. Brazii în ghiveci costă între 300 şi 500 de lei, iar cel mai scump are o înălţime de 2,5 metri.

Comercianţii spun că oamenii nu se îngrămădesc la cumpărat, ci doar angajaţii instituţiilor le-au făcut vânzare. Marfa este românească, dar sunt şi brazi din import, aduşi din Danemarca.„ Brazii româneşti sunt ieftini, aşa că cine doreşte preţul este fix. Nu se negociază nimic”, spune hotărât Vasile Gheorghe. Brăbatul vinde brazi de sărbători de 20 de ani, dar spune că vânzări slabe ca acum nu a întâlnit.

Brazi de Crăciun pe toate drumurile la Focşani, potenţialii clienţi aşteaptă preţuri mai mici

Preţurile la brazi în Piaţa Moldovei sunt cuprinse între 20 şi 80 de lei, însă dacă negociezi bine cu comercianţii aceştia sunt dispuşi să mai lase din preţ.

Cu o săptămână înaintea Crăciunului,  brazi de iarnă se află la discreţie în Piaţa Moldovei din Focşani, în aşteptarea clienţilor care deocamdată se învârt în jurul lor, nefiind dispuşi să plătească preţul cerut de comercianţi.

Sunt brăduţi care costă şi 20 de lei, dar sunt şi alţii foarte bogaţi în rămurele, care au o „talie” extrem de frumoasă şi care costă 80 de lei, în condiţiile în care săptămâna trecută comercianţii cerea 120-130 de lei pentru un brăduţ.

Un singur loc pentru comerţul cu pomi de iarnă, în Buzău: cei mai ieftini sunt molizii, la 30 de lei bucata

Buzoienii care şi-au propus zilele acestea să îşi cumpere pomul de iarnă, nu au prea mult de umblat fiindcă municipalitatea a autorizat un singur punct pentru vânzarea coniferelor. Strada Independenţei, de la pieţa de lactate, până la cea de mărfuri, este spaţiul unde se vor comercializa brazi, molizi, crengi de brad şi vâsc, până pe 30 decembrie.

Primăria a autorizat amenajarea a zece standuri, pe trotuare, unele dintre ele fiind funcţionale încă de pe 12 decembrie. Primii brazi expuşi la vânzare de comercianţi au fost tăiaţi de la ocoale silvice din Vrancea şi Covasna, surse care au alimentat piaţa buzoiană şi în alţi ani.  

Piaţa brazilor la Ploieşti: Pomii româneşti, la 50-60 de lei, preferaţi de clienţi

Oferta foarte bogată de brazi naturali din pieţele şi din magazinele din Ploieşti nu i-a impresionat foarte mult pe cumpărătorii veniţi de acasă cu un buget strict şi cu o preferinţă clară, pomi din pădurile româneşti.

În Piaţa Decebal din centrul oraşului, brazii româneşti, cu lungimi cuprinse între unu şi cinci metri, costă între 40 şi 100 de lei, în timp ce, peste drum, într-o piaţă privată, oferta este completată şi cu brazi de import care, în funcţie de lungime şi desime, costă până la 300 de lei.

Brazii româneşti sunt cei mai ieftini: la Braşov bradul se vinde şi în rate

În pieţele din Braşov au apărut primii brazi de Crăciun. Oferta este variată, iar comercianţii sunt dispuşi să lase din preţ numai pentru a nu rămâne cu ei pe stoc.

Preţurile variază în funcţie de provenienţa bradului, dar şi de înălţime. Astfel, brazii de import, care sunt aduşi din Danemarca, se vând cu preţuri cuprinse între 150 şi 500 de lei. Ceva mai ieftini sunt brazii româneşti. Deşi aceştia nu sunt atât de frumoşi cum sunt cei de import, preţurile sunt totuşi rezonabile, fiind cuprinse între 50 şi 80 de lei. Odată cu brazii, au apărut şi coroniţele de cetină.

Slătinenii, buluc să-şi cumpere brazi de Crăciun

Cu o săptămână înainte de Crăciun, slătinenii au luat cu asalt Piaţa Zahana, cea mai mare din municipiu, pentru a-şi cumpăra un brad pe care să-l împodobească. Odată ajunşi în piaţă însă, aceştia sunt în dilemă: brazii adevăraţi au preţuri "înalte" cât... brazii, alternativa fiind însă molizii, cu preţuri mai acceptabile. Comercianţii se ţin tari pe poziţii şi, cel puţin deocamdată, nu vor să lase prea uşor la preţ.

ntrarea din spate a Pieţei Zahana este, în această perioadă, plină de viaţă de dimineaţă şi până seara târziu. Slătinenii se îngrămădesc, practic, în acest perimetru al celei mai mari pieţe agroalimentare din oraş (şi din judeţ, etc.) pentru a-şi alege un brad de Crăciun la un preţ cât mai acceptabil cu putinţă.

Brazii importaţi din Grecia "usucă"  buzunarele râmnicenilor

Piaţa Centrală din Râmnicu Vâlcea s-a umplut cu brazi din Grecia. Cei autohtoni se găsesc cu greu dar sunt cu 50 de lei mai ieftini. Direcţia Silvică Vâlcea nu mai are brazi de vânzare.

În piaţă, un brad grecesc costă între 100 şi 500 de lei, în funcţie de înălţime. Brazii de import sunt uşor de recunoscut după coroana bogată. 

„Sunt din Grecia şi îi dăm 100 sau 120 de lei. Cel de 3 metri costă 300 de lei, dar avem brazi şi la 500 de lei. Patronii sunt din judeţul Vâlcea, dânşii au decis să aducă brazi din Grecia”, spune Ionuţ, unul dintre vânzătorii de brazi din piaţă.

De unde ne cumpărăm anul acesta brazi de Crăciun, la Sibiu, şi cât ne costă

Primii brazi de Crăciun au apărut deja în pieţele sibiene. Preţurile pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge la câteva sute de lei.

În acest an, brazii de Crăciun pot fi cumpăraţi din cele trei pieţe din municipiul Sibiu, respectiv Piaţa Cibin, în zona în care vara pot fi găsiţi comercianţii de pepeni, Piaţa Rahovei şi piaţa din cartierul Vasile Aron. 

Preţurile sunt pentru toate buzunarele, şi variază în funcţie de provenienţă şi de înălţimea bradului. ”Preţurile pornesc de la 150 de lei şi ajung până la 300 de lei, în funcţie de înălţime, la cei străini. Nemeşii româneşti costă între 50 şi 100 de lei. Vânzarea merge slăbuţ deocamdată, dar e doar a doua zi când am ieşit. Oamenii caută în general brazi mai ieftini, româneşti, mai micuţi, de apartament”, spune Ovidiu Mihu, un comerciant de brazi de la Piaţa Cibin. 

Brazii din Danemarca au invadat pieţele arădene

Piaţa „Mihai Viteazu” din Arad s-a umplut de brazi mai mici sau mai mari, mai ieftini ori mai scumpi. Cei mai mulţi dintre ei sunt brazi de pepinieră aduşi din Danemarca.

În funcţie de înălţimea brazilor şi de bogăţia coroanei, preţurile variază între 100 şi 300 de lei. Dar oferta cuprinde şi brazi cu rădăcină, la ghiveci, preţul acestora fiind de 80-100 de lei. Avantajul lor e că se pot păstra şi după ce trec sărbătorile de iarnă şi se pot folosi din nou anul viitor.

Brazi pentru toate buzunarele în pieţele Clujului

Primii brazi în pieţele private ale Clujului au apărut de câteva zile, iar în locurile special amenajate de primărie, abia de luni, 16 decembrie. Preţului unui brad porneşte de la 25 de lei.

În zona Gării Cluj-Napoca l-am întâlnit ieri, 16 decembrie, pe Mircea Pop (55 de ani), pensionar, care îşi ducea acasă bradul cumpărat din Piaţa Mihai Viteazu, la 15 minute de mers pe jos de gară. „Cereau 25 de lei pe brad, dar m-am tocmit şi l-am luat la 15 lei. Nu are crengi bogate, dar îl împodobim“, spune bărbatul care în fiecare an a dus un brad acasă.

Târgumureşenii nu se înghesuie încă la brazii de Crăciun

Cei mai mulţi brazi de Crăciun au apărut în pieţele din oraş. Pomii au dimensiuni variate, de la 1 metru până la aproape 3 metri. Preţul pomilor de Crăciun este pe măsură. Dacă cei mici se vând de la 20 de lei în sus, în funcţie de coroană, cei care depăşesc doi metri costă mai mult de 200 de lei. 

Brazii de Crăciun invadează pieţele din Satu Mare, la preţuri mai accesibile ca anul trecut

Încă de dimineaţă comercianţii din Sau Mare şi-au descărcat marfa prin locurile special amenajate pentru vânzarea de brazi. Dacă anul trecut puteai să cumperi un brad de Crăciun din pieţele din municipiul Satu Mare cu 50 de lei, anul acesta preţurile au scăzut la 20 de lei. În schimb, cei mai frumoşi, aduşi din pepeinierele din străinătate, ajung şi până la 200 de lei bucata.

În majoritatea pieţelor din oraş au fost amenajate mici pieţe unde se vând brazi. Deocamdată, chiar dacă oferta este una generoasă, clienţii încă se fac aşteptaţi. 

Băimărenii au început goana după brazii de Crăciun

Cu doar şapte zile rămase până la Crăciun, băimărenii au început şi anul acesta goana după pomul perfect. Brazi româneşti sau din import, naturali sau artificiali, ofertele sunt în număr mare, astfel încât să satisfacă până şi gusturile celor mai pretenţioşi clienţi. Preţurile sunt şi ele foarte variate, pentru un brad natural acestea oscilând între 10 lei şi putând ajunge chiar până la 200 de lei.

Pomul perfect pentru sărbătorile de iarnă a devenit un simbol imposibil de trecut cu vederea pentru majoritatea băimărenilor.

Oferta de Sărbători la Constanţa: doar brazii româneşti au miros - spun vânzătorii

La Constanţa, oferta de brazi naturali s-a restrâns foarte mult comparativ cu anii trecuţi. Aceştia nu se mai găsesc în toate pieţele, pierzând teren în faţa brazilor artificiali. Un brad natural, fălos, de import, costă 200 lei. Dar chiar dacă nu este aşa spectaculos, bradul românesc are acel miros specific, care împodobeşte casa de Sărbători. Cel mai ieftin pom de Crăciun costă 30 lei.
 

La acest material au participat AnnaMaria Kozma, Ionela Stănilă, Borcea Ştefan, Iulian Bunilă, Dana Mihai, Simona Suciu, Mugurel Manea, Irina Rîpan, Ramona Găină, Untaru Claudia, Florina Pop, Ionel Albon, Cristina Cîcău, Cosmin Carp, Sînziana Ionescu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite