Societate

articolul anterior articolul urmator

Greva generală a medicilor: „O situaţie penibilă de care pacientul nu se poate feri“

2
25 Nov 2013 20:03:49
Autor: Andrada Floria
Medicii au făcut ieri încălzirea pentru ceea ce urmează să facă joi: greva generală FOTO Andrada Floria
Medicii au făcut ieri încălzirea pentru ceea ce urmează să facă joi: greva generală FOTO Andrada Floria

Greva de avertisment a personalului medical de luni a paralizat pentru două ore mare parte din sistemul sanitar. Concret, internările, intervenţiile chirurgicale şi programările la doctor în mai multe spitale din ţară au fost amânate, medicii grevişti  asigurând numai o treime din serviciile medicale, în special urgenţele.

Şi acţiunile de protest ale cadrelor medicale nu se opresc aici. Acestea sunt hotărâte ca de joi, 28 noiembrie, să intre în grevă generală pe termen nelimitat, dacă astăzi şi mâine nu se vor lua măsuri concrete pentru revendicările lor. 
 
Din păcate, ministrul Sănătăţii nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susţinut de aproape 100.000 de oameni din toate unităţile sanitare, cu excepţia Spitalului Judeţean Braşov, unde managerul i-a ameninţat pe protestatari“, a spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
 
O săptămână de grevă poate fi fatală 
 
O parte dintre pacienţi nu au înţeles, ieri, de ce a trebuit să stea două ore la coadă pentru internare la Spitalul de Urgenţă Floreasca, de exemplu. După ce au înţeles însă cei mai mulţi au declarat că susţin demersurile specialiştilor din sănătate. Totuşi, oamenii se tem de eventualitatea unei greve generale pe termen nelimitat. 

Nu putem să le recomandăm nimic bolnavilor în legătură cu greva generală. Este o situaţie penibilă de care pacientul nu se poate feri. O întrerupere de o săptămână în Sănătate poate duce la efecte sociale catastrofale, pierderi uriaşe, ba chiar şi la morţi“, a subliniat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
 
La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că va sesiza instanţa dacă se va declanşa grevă generală joi, pe motiv că aceasta ar fi ilegală. În replică, preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, susţine că, dacă greva va fi considerată ilegală, medicii îşi vor lua zilele libere la care au dreptul pentru munca suplimentară depusă în acest an. 
 
Principala solicitare a sindicaliştilor este semnarea unor acte pentru a pune la punct un contract colectiv de muncă la nivel de sector sanitar. Liderul Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, dă asigurări că în situaţia unei greve generale organizatorii protestelor din fiecare spital, împreună cu conducerea spitalului vor întocmi un plan prin care să asigure o treime din serviciile medicale. ;
 
Sindicatele se aliază
 
Cadrelor medicale din Federaţia Sanitas, principalii actori ai grevei în sănătate, li s-au alăturat şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino“ şi Federaţia TESA din Sănătate – sindicatele şi salariaţii din sectoarele tehnic-economic şi administrativ din sectorul sanitar. 
 

Citeşte şi:
 
Personalul medical din judeţul Olt, în grevă de avertisment
 
Spitalele din judeţul Olt au luat o mică “pauză”, luni – 26 noiembrie, în urma unei greve de avertisment de două ore a personalului medical. Principala nemulţumire a protestatarilor este reprezentată de salariile mici în comparaţie cu volumul de muncă prestat şi specificul acesteia. Blocarea posturilor libere din sistemul medical este o altă doleanţă a oamenilor în halate albe.
 
Halatele albe au protestat “simbolic” la Tîrgu-Mureş
 
Medicii de la Spitalul Judeţean Mureş au fost solidari cu o parte din colegii lor din ţară care au declanşat astăzi grevă de avertisment timp de două ore, dar nu au întrerupt activitatea, a declarat conducerea Spitalului.
 
Grevă de avertisment în sănătate. Peste 2500 de angajaţi din Dolj au luat parte la acţiunea de protest
 
Angajaţii din sistemul sanitar au intrat  în grevă de avertisment  timp de două ore, între 08:00 şi 10:00. În Dolj, peste 2.500 de angajaţi din spitale au luat parte la această acţiune de protest.
 
FOTO Zeci de medici şi asistente au participat la greva de avertisment din Cluj
 
„Grevă“ a fost cuvântul zilei în spitalele Clujului. Zeci de doctori şi asistente medicale au protestat, între 8.00 şi 10.00, în speranţa că lucrurile se vor îndrepta în sistemul sanitar.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.11.2013, 08:32:58

Comentariu considerat abuziv.

654815544566
26.11.2013, 13:13:11

Medicii trebuie sa realizeze ..ca ori se lupta pentru un salariu decent, ori continua cu spaga. Problema cu spaga e ca din cand in cand, parchetul ii va baga la puscarie. Desi se castiga bine din spaga, nu stiu cati medici prefera sa traiasca cu o frica constanta ca "de maine" o sa-si vada familia din puscarie, la vorbitor. Asa ca eu ii sustin 100%, greva generala e singura lor sansa la un viitor cat de cat mai bun. Problema medicilor e ca guvernantii prefera sa dea bani leprelor pentru a-i vota, decat sa plateasca munca medicilor (leprele se stiu ei care sunt... nu-i mai numesc)

Modifică Setările