Societate

articolul anterior articolul urmator

Gustul nostalgiei

34
29 Jun 2016 19:15:13
Radu Preda

O firmă de mezeluri derulează o campanie de revigorare a gusturilor de pe vremuri, dinainte de 1989. Concret, eşti invitat să guşti „o felie de nostalgie” sub forma parizerului, a salamului Victoria sau a celui de vară.

Din punctul de vedere al conceputului publicitar, menit să vândă în cele din urmă un produs, totul pare în regulă. Se ia produsul şi se plasează în contextul lui social şi cultural, mizând pe nostalgia vechilor cumpărători şi sperând în curiozitatea unora noi. Din această relaţie trăiesc inclusiv mărcile istorice occidentale: de la Vespa la Maggi, aşa cum şi la noi au revenit în forţă eugenia şi batonul cu ciocolată şi rom. Dacă ar fi doar o chestiune de marketing, nimeni nu ar avea ce să comenteze. Există mereu reclame bune şi altele proaste.

În cazul de faţă, trimiterile sunt nu doar la o perioadă trecută oarecare, ci la un capitol de istorie sumbru. Nu am văzut până acum, în Vest, campanii similare prin care să fie lăudate pastele ca pe vremea lui Mussolini, cum nici despre berea bavareză preferată de Hitler nu se vorbeşte. În schimb, da, am văzut o vodcă Stalinskaya care mizează pe rădăcina comună dintre personajul diabolic Stalin şi „oţel”. Iarăşi, nu sunt deranjat de modul cum o firmă îşi promovează marfa. În definitiv, nu mă obligă nimeni să o cumpăr.

Ceea ce însă mă îngrijorează până la revoltă este introducerea prin asemenea campanii de publicitate a unor mesaje de relativizare a trecutului totalitar comunist. Dacă Gostatul ajunge simbol al îndestulării – „Tot timpul de la Gostat, bine ai mâncat!” –, mai este doar un pas ca CAP-urile să fie lăudate pentru eficienţă, mai ales prin comparaţia cu fărâmiţarea terenurilor de acum. La fel, în această logică, reducem dictatura proletariatului la baraje şi stâlpi de electricitate, la numărul de apartamente construite şi absenţa oficială a şomajului.

Cei care laudă „realizările” comunismului consideră că modernizarea României nu ar fi avut loc dacă rămâneam o ţară liberă şi democrată. Adică, pentru a avea curent, apă caldă şi balcon închis cu cornier, a fost inevitabilă, vezi necesară, distrugerea elitelor, batjocorirea valorilor şi călcarea în picioare a drepturile fundamentale ale fiinţei umane. Acesta a fost „preţul”. Iată de ce nostalgia care se oferă acum pe farfurie are un gust teribil de sânge şi durere. Iar cei care o gustă sunt fie cinici, fie amnezici. Oricum, să fie atenţi să nu le stea în gât!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Mircea B.
29.06.2016, 22:13:49

Mezelurile actuale (astea comune, ca despre astea vorbim) sunt atat de proaste, atat de gunoaie incat nici in vremurile cele mai intunecate ale sclaviei comuniste nu putea sa conceapa cineva sa bage pe piata asa ceva ! Subproduse pline de chimicale, nici cea mai mica legatura cu carnea. Atentat la sanatate. Asa s-a ajuns acum ca Gostat-ul de care vorbiti sa devina reclama pentru atragerea clientilor scarbiti de gunoaiele contemporane ( luati o bucata de parizer si dati la pisica, o sa vedeti ca nu va manca)

+5 (9 voturi)
Paun Al
29.06.2016, 22:40:19

Cei care fac asemenea reclame au sondaje , studii sociologice ... stiu ca o mare parte dintre romani au nostalgia trecutului comunist , mai "sigur ", mai pervizibil .... deca prezentul capitalist , stresant si imprevizibil de astazi . Daca studiile le aratau ca o asemenea reclama nu are trecere la romani , cautau altceva .

+5 (5 voturi)
Dumitru Baruta
30.06.2016, 10:30:56

Dar chiar, ce are a face gustul bun al produselor de atunci cu cozile la care stăteam pentru a le obține? Și Cum se face că încă nu am uitat de-atunci gustul mușchiului tiganesc, al cașului și al untului ? Toate astea sunt nostalgii comuniste de care trebuie să îmi fie rușine? Produsele de acum din supermarketuri sunt niște gunoaie infecte faţă de acelea . Pe-atunci oamenii pe stradă arătau mult mai bine, nu vedeai copii obezi la 15 ani. Acuma semănăm tot mai mult cu târâturile obeze din America.

+4 (10 voturi)
marius cristian
30.06.2016, 11:26:53

Haideti dle Preda sa fim seriosi , chiar exagerati in concluziile dvs. ; nu neaparat nostalgicii mezelurilor comuniste sunt si nostalgici ai oranduirii respective ... pur si simplu tanjesc dupa o vreme in care singurul ingredient outlander din mezeluri era benigna soia , nu duzinele de otravuri ("E"-uri) din mezelurile asa zis capitaliste....

+1 (3 voturi)
Marcel Panciu
30.06.2016, 13:52:31

Gasesc acest punct de vedere usor exagerat. Nu-i puteti impiedica pe oameni sa fie selectivi cu amintirile lor. Daca omul isi aminteste cu placere cum statea la coada citeva ore pentru niste oase cu un pic de carne pe ele, nu-l puteti obliga sa asocieze "la pachet" aceste amintiri cu Canalul, Stalin, Securitatea si celelalte atribute negative ale perioadei comuniste. A doua cestiune: "modernizarea României nu ar fi avut loc dacă rămâneam o ţară liberă şi democrată"? Trec peste detaliul ca Romania interbelica numai libera si democrata nu era (amintiti-va cum se desfasurau alegerile atunci, si cine avea drept de vot) si va intreb direct: de ce nu a avut loc atunci modernizarea, intre 1920-1940? De ce, cu exceptia citorva orase, majoritatea Romaniei traia in Evul Mediu? Ce i-a impiedicat pe "democratii" lui Maniu si Bratianu sa modernizeze tara cind au fost la putere, in loc s-o jefuiasca ca-n codru? Cine i-a impiedicat sa le asigure conditii decente de viata muncitorilor si taranilor? Electricitatea era deja inventata de zeci de ani, canalizarea de citeva sute de ani. De ce a fost nevoie sa vina comunistii la putere pentru ca romanii sa poata beneficia de ele? Cred ca un capitol esential in condamnarea comunismului trebuie sa evidentieze neajunsurile grave din perioada interbelica, fara de care comunismul nu s-ar fi impus asa usor in Romania.

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările