Guvernarea lui doi şi-un sfert

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am recitit programul de guvernare al USL şi am constatat că nicio prioritate din cele cinci stabilite nu a fost îndeplinită.

Băieţi, staţi la locurile voastre, în acest text nu vorbesc despre structura de informaţii poreclită „Doi şi-un sfert".
Vorbesc despre guvernarea USL, condusă de două persoane şi... un sfert: Crin Antonescu, Victor Ponta şi... celălalt, domnul al cărui nume îl uităm mereu, Daniel Constantin, de la Partidul Conservator. Liderul PC este practic absent de pe scena politică. Nu dă declaraţii, interviuri, n-are păreri, nu ia decizii, nu semnează acte la ministerul pe care-l păstoreşte, stă pitit sub o umbrelă parcă prea mare pentru domnia sa. Am recitit programul de guvernare al USL şi am constatat că nicio prioritate din cele cinci stabilite nu a fost îndeplinită, ci dimpotrivă. Vă prezint mai jos cele cinci priorităţi ale USL din respectivul document:

1. Respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze;

Ne aducem aminte de încercarea de suspendare a lui Traian Băsescu care a ocolit anumite legi tocmai, prin derogări şi scuze. Legea referendumului, de pildă.

2. Repararea inechităţilor sociale;

Inechităţile sociale, în opinia USL, înseamnă reîntregirea salariilor tăiate de Boc în 2010. Bugetarii şi-au primit înapoi o parte din bani, însă inflaţia şi diferenţa de curs au făcut ca această inechitate să persiste. Nu din cauza celor doi politicieni şi-un sfert, veţi spune. Bine, atunci cine este de vină pentru prăbuşirea leului din această vară?

3. Implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării;

În cele cinci luni de guvernare, problema secetei care a dus la scumpirea alimentelor de bază cu 30% nu a fost gestionată corect, problema privatizărilor (vezi cazul Oltchim) nu a fost rezolvată, ci dimpotrivă, ne-am făcut de râs, iar despre predictibilitate nu putem vorbi în condiţiile în care actualul guvern nu are absolut nicio viziune economică pe termen lung.

4. Depolitizarea administraţiei publice. Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic;

Numirile politice nu numai că au continuat, dar chiar şi managerii aşa-zis privaţi, care trebuiau să salveze companiile de stat de la colaps, au fost propuşi tot pe criterii politice. De pildă, Lucian Băluţ, şeful PSD Constanţa, a fost propus CEO „privat" la Administraţia Porturilor Maritime.

5. Toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism. Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

„Eforturile" pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare se regăsesc în ultimul raport al comisarului european pentru justiţie, care dă cu România de pământ. Se pare că eforturile au fost îndreptate către ocolirea acestor obiective.

Aceste priorităţi scrise într-un program de guvernare, care a fost uitat imediat ce s-a terminat de redactat, arată că demagogia şi impostura nu au culoare politică în România şi nu ţin cont de faptul că te cheamă, simplu, Adrian, Emil, Victor sau chiar Daniel.

Ovidiu Marincea este editor coordonator ''Adevarul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite