Guvernul va adopta o hotărâre care va echilibra bugetele locale pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi şi salariile asistenţilor personali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre de Guvern prin care să fie aprobată alocarea sumei de 743 de milioane lei către unităţile administrativ teritoriale, astfel încât să poată fi plătite indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi salariile asistenţilor personali. Suma va fi virată din Fondul de rezervă al Executivului.

„Da, suntem pregătiţi cu hotărârea de Guvern. Suma ce urmează a fi alocată unităţilor administrativ teritoriale pentru a achita aceste obligaţii este de 743 de milioane lei”, a explicat Ion Ştefan, la începutul şedinţei de vineri a Executivului.

Premierul a adăugat că suma va fi alocată din Fondul de rezervă al Guvernului şi este defalcată pe baza solicitărilor transmise de prefecturi, pe baza necesarului localităţilor. 

„Acum, domnule ministru al Finanţelor şi doamna ministru al Muncii aici va trebui să gândim un mecanism, pentru că nu cred că putem accepta ca de fiecare dată pe final de an, Guvern să găsească sume pentru echilibrare, în condiţiile în care există obligaţie legală de cuprindere în bugetele locale a sumelor pentru plata indemnizaţiilor. Acum sigur sunt persoane vulnerabile, persoane care se află într-o situaţie dificilă şi nu putem să ne permitem să îi lăsăm fără venituri, pentru că ar fi profund nefiresc şi inuman. Pe de altă parte trebuie să existe o responsabilitate a primarilor în ceea ce priveşte alcătuirea bugetelor locale, astfel încât să asigure resursele financiare pentru aceste plăţi, iar noi evident trebuie să asigurăm cota parte de finanţare de 60% care a fost stabilită prin Legea bugetului de stat. Aici nu ştiu dacă nu ar fi bine să schimbăm un pic sistemul, dar nu e momentul unei discuţii. Deci am alocat aproape 750 milioane de lei către localităţi pentru a le permite plata indemnizaţiilor personalului cu dizabilităţi, salariile asistenţilor personali”, a adăugat Orban

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite