Guvernul a aprobat OUG privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic, pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Executivul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021, urmând ca acestea să fie plătite eşalonat, pe o perioadă de cinci ani.

"Această măsură reparatorie este necesară pentru a asigura salarizarea corectă şi echitabilă a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, cu aplicarea Deciziilor ÎCCJ, şi pentru a preveni orice discriminare a salariaţilor", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Guvern.

Potrivit sursei citate, diferenţele de drepturi salariale vor fi acordate tuturor categoriilor de personal didactic şi vor fi actualizate cu indicele de inflaţie. 

De asemenea, sumele se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, şi se vor plăti eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a actului normativ, astfel: 

5% din valoarea diferenţelor salariale în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG; 

a)    10% din valoarea diferenţelor salariale în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG; 

b)    25% din valoarea diferenţelor salariale în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG; 

c)    25% din valoarea diferenţelor salariale în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG; 

d)    35% din valoarea diferenţelor salariale în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG; Plata sumelor în cauză se va face anual, într-o singură tranşă, până la data de 30 iunie. 

Pentru anul 2022, plata sumelor se va face într-o singură tranşă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite