Guvernul va majora ajutoarele sociale din iulie, pentru a compensa creşterea preţurilor la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutoare sociale mai mari începând cu luna iulie FOTO Adevărul
Ajutoare sociale mai mari începând cu luna iulie FOTO Adevărul

Guvernul promite ajutoare sociale mai mari începând cu luna iulie pentru a acoperi creşterea preţurilor la energie. Premierul Victor Ponta a anunţat că venitul minim garantat va creşte, în medie, cu 13% în două tranşe, în timp ce alocaţia de susţinere a familiei va fi majorată cu aproximativ 30%.

Mai precis, venitul minim garantat va fi majorat în medie cu 8,5% din luna iulie şi cu diferenţa până la 4,5% de la 1 ianuarie 2014, potrivit Mediafax.

Efortul bugetar pentru aplicarea acestei creşteri şi pentru majorarea alocaţiei de susţinere a familiei, cu 30%, este estimat de Executiv, pentru al doilea semestru din 2013, la circa 200 milioane lei.

Alocaţia pentru susţinerea familiei va fi majorată într-o singură tranşă, cu 30%, a anunţat joi premierul Victor Ponta.

Suma necesară majorării ajutoarelor sociale va fi asigurată din taxarea producătorilor de energie pentru veniturile suplimentare obţinute de aceştia în urma liberalizării preţurilor.

„Va avea loc un proces de liberalizare graduală a preţurilor în sectorul energetic, iar cea mai eficientă metodă de protejare a consumatorului vulnerabil este această majorare a sprijinului social”, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, Guvernul a discutat deja pe această temă cu Fondul Monetar Internaţional.

În luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale.

Conform unor estimări realizate de experţii Băncii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi a celor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite