Guvernul României promovează pe milioane de euro ne-vaccinarea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos/George Călin
Foto Inquam Photos/George Călin

De câteva luni, premierul României, Florin Cîţu caută responsabili privind eşecul campaniei de vaccinare în alte locuri decât cele în care ar trebui să caute – adică în curtea Guvernului. Voi enumera câteva declaraţii şi apoi voi prezenta ideea că Guvernul României are o foarte mare responsabilitate cu privire la eşecul campaniei de vaccinare.

Pe data de 10 aprilie, premierul Cîţu declara relaxarea restricţiilor, deşi ţintele vaccinării (5 milioane de oameni până la 1 iunie, respectiv 10 milioane până la 1 august) nu puteau fi atinse.

Ulterior, în septembrie, după ruperea coaliţiei, premierul pasează vina exclusiv pe USR, care ar fi făcut jocul partidului extremist anti-vaccinist AUR (pe 9 septembrie).

O atitudine eronată are şi atunci când declară (pe 27 septembrie) că România are probleme cu campaniile anti-vaccinare – în sensul că responsabilitatea eşecului propriei campanii de vaccinare ar ţine de cei care propagă anti-vaccinarea. În forma sa incoerentă, a declarat că acestea sunt făcute de ani de zile (??) şi că este greu să le demontezi în câteva luni. Premierul ar avea dreptate, dacă Guvernul, sau el, ca şef al campaniei de vaccinare, ar fi încercat măcar să le demonteze. Simpla repetare a ideii că vaccinul salvează vieţi nu era convingătoare pentru 60-70 la sută din populaţie.

Cea mai interesantă declaraţie cu privire la responsabilitatea Guvernului vine pe 23 septembrie. Întrebat de ziarişti dacă se simte vinovat că nu merge campania de vaccinare, premierul răspunde (tot în stilul lui incoerent, agramat) că ,,eu nu sunt o firmă de advertising, ceea ce poate face Guvernul, am făcut”.

Într-adevăr, premierul Cîţu, şi Guvernul ca întreg (trebuie bine subliniat acest aspect: nu Ministerul Sănătăţii conduce campania de vaccinare, ci Guvernul României) au girat şi girează o campanie ce costă bugetul României câteva milioane de euro ca să se facă de fapt ne-vaccinare. La radio, tv şi presa scrisă au fost puse în circulaţie mesaje nu numai ambigue cu privire la vaccinare, ci de-a dreptul contrare vaccinării – aşa cum am arătat deja în textul Alege să te vaccinezi?, din Adevărul.

Premierul ar trebui să înţeleagă că, deşi nu este firmă de advertising, a semnat contracte pentru firme de advertising care au realizat clipuri cu mesaje ce promovează ne-vaccinarea. Desigur, cineva ar putea susţine că premierul Cîţu nu are capacitatea de a înţelege diferenţa dintre propoziţia ,,Alege să te vaccinezi acum” – susţinută în clipul Guvernului, şi ,,Mergi să te vaccinezi acum”. Dar are numeroşi consilieri, cunoştinţe sau prieteni, ca să nu mai vorbesc de firma lui de publicitate care ar fi trebuit să realizeze că în nici o ţară din lume nu se promovează alegerea de a te vaccina, în locul promovării vaccinării.

Este complet eronat că Guvernul a făcut tot ce se putea face pentru ca vaccinarea să nu fie la nivelul la care este de multe luni (la coada Europei). Dimpotrivă, Guvernul a făcut tot ce se putea face, pe milioane de euro, fie din neştiinţă, fie din prostie, fie din interes, fie din slăbiciune – asta numai justiţia ar putea proba, ca vaccinarea să eşueze şi mii de oameni să moară din cauza coronavirusului. Datele sondajelor arată cum, după apariţia vaccinului, rata de refuz în România era situată în media europeană. Ulterior, pe măsură ce a trecut timpul, inclusiv după debutul aşa-zisei campanii a Guvernului, rata de refuz a crescut. Faptul că azi ne aflăm la coada Europei este responsabilitatea morală şi juridică nu numai a partidului extremist anti-vaccinist AUR, a liderilor de opinie iresponsabili ce promovează informaţii false, nu numai a măsurilor lipsite de fermitate, consistenţă şi susţinere ştiinţifică (a se citi: a amestecului politicienilor în campanie) luate de autorităţi, nu numai a declaraţiilor de relaxare susţinute de premier şi preşedinte, dar şi, sau mai ales (după opinia mea) a campaniei publicitare dusă de Guvernul României. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite