Guvernul le dă medicilor cu o mână şi le ia cu două

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a decis să plafoneze sporurile la 30%
Guvernul a decis să plafoneze sporurile la 30%

Guvernul a decis miercuri ca angajaţii din sistemul medical să beneficieze, începând din 2018, de indemnizaţie de hrană, care va înlocui bonurile de masă. În acelaşi timp însă sporurile vor fi plafonate la numai 30 la sută.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar parte din modificările aduse vizează personalul din sistemul santiar, precum şi cadrele didactice.

Concret, respectivul act normativ prevede, printre altele, faptul că personalul din sistemul medical va beneficia de sporuri de maximum 30%. În plus, cadrele medicale vor primi în locul tichetelor de masă - eliminate de la 1 ianuarie, o indemnizaţie de hrană. Practic, cei din sistemul sanitar vor încasa de la anul salariul, sporul în limita a 30 la sută şi indemnizatia de hrană.

În domeniul educaţiei, noul act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale. Reglementarea a fost necesară din cauza unei lacune din legea 153/2017. 

Nemulţumiţi de plafonarea sporurilor la nivelul spitalului

Potrivit medicului Bodgan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, afectaţi de măsura plafonării sporurilor vor fi în special medicii care lucrează în specialităţi deficitare cum sunt anestezia-terapia intensivă, anatomia patologică, TBC şi radiologie. 

„Mie, personal, mi se pare că lefurile vor scădea deşi sursele guvernamentale spun că veniturile vor creşte considerabil. Sincer, nu văd pe ce se bazează când fac astfel de afirmaţii. Asta nu pot să înţeleg. Sporul în ATI este între 50 şi 100%, la Anatomie Patologică e 100%, la blocul operator între 50 şi 100%. La chirurgie e 15%, deci pe chirurgi nu îi atinge”, a declarat chirurgul pentru „Adevărul”. 

Tinerii se vor duce acolo unde sunt salarii mai mari 

El este convins că nu se va ajunge la majorările anunţate prin legea salarizării unitare, care prevede că doctorii pot câştiga, din martie 2018, 12.500 de lei pe lună. „Pe lângă plafonarea sporului, rămâne în vigoare acea prevedere conform căreia norma de lucru a medicilor este 48 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă că nu vom mai fi plătiţi pentru gărzi. E praf în ochi, dar românii au înţeles acum că medicii au beneficiat de cele mai mari creşteri salariale. Realitatea este însă complexă, e greu de explicat”, a completat Bogdan Tănase. 

La rândul său, Leonard Bărăscu, preşedintele sindicatului Sanitas, spune că plafonarea sporurilor ar putea avea un efect negativ asupra personalului medical. „Toată lumea se va duce acolo unde sunt salarii mai mari. Problema este că încă nu sunt explicaţii foarte clare referitoare la cum se vor face aceste plafonări, nu am văzut un document. Dacă salariile acelea prevăzute în programul de guvernare se aplică fără să revizuim regulamentul de sporuri, am putea avea un şoc economic în sistem”, a punctat liderul SANITAS. 

Cum vor fi calculate sporurile

La nivelul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii se va forma un grup de lucru care va elabora noul regulament de sporuri, susţine şi Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii. „De anul viitor, de la 1 ianuarie, vor creşte salariul de bază şi sporurile, cu 25%. Noi avem apoi obligaţia ca, până la 1 martie, să facem un regulament de sporuri, care va fi agreat cu sindicatele şi cu cei din sistem. Încă nu putem avansa detalii despre cum vor evolua salariile în sistem”, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 

Plata cu ora pentru profesori 

O altă măsură adoptată prin aceeaşi OUG subliniază că profesorii vor putea fi plătiţi cu ora, reglementare care era necesară în sistem.

„Trebuia reglementată plata cu ora atâta vreme cât în legea 153 nu era stipulat absolut nimic. Va avea un impact pozitiv asupra salariilor, vizează tot personalul didactic cu predare din învăţământul preuniversitar, şi totodată dă posibilitatea rezolvării unor probleme legate de orele neacoperite din şcolile din mediul rural”, a precizat Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite