Halkidiki - cel mai apropiat paradis de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Halkidiki, peninsula ce aminteşte de tridentul zeului mărilor, are rezervate surprize plăcute pentru fiecare turist, indiferent cât de pretenţios ar fi acesta. Cele trei braţe ale peninsulei

Halkidiki, peninsula ce aminteşte de tridentul zeului mărilor, are rezervate surprize plăcute pentru fiecare turist, indiferent cât de pretenţios ar fi acesta. Cele trei braţe ale peninsulei îi oferă celui care străbate Elada la volanul maşinii o privelişte de nebănuit: de pe vârful muntelui, "cobori" direct în mare, pentru ca apoi să te pierzi din nou printre pini şi măslini.

Deşi cei mai mulţi dintre turişti se îndreaptă către Corfu sau Creta, peninsula dantelată a Eladei are atâtea secrete de descoperit, încât merită să revii oricând aici. O simfonie în albastru şi verde. Aceasta este prima impresie pe care ţi-o lasă peninsula cu cele trei braţe dantelate: Kassandra, cel mai vestic braţ, Sithonia şi Athos, cu aura sa mistică.

De la Salonic până în Kassandra sunt 100 de kilometri, ce pot fi străbătuţi în mai puţin de două ore, pentru că drumul este larg. Dacă totuşi vreţi să ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi peisajele să vă fure. Este greu să descrii în cuvinte senzaţia pe care o trăieşti la punctul cel mai îngust al limbii de pământ, unde pare că vine marea peste tine, şi din dreapta, şi din stânga. Oraşul Kalithea, punctul extrem al peninsulei.

O urbe liniştită, de unde vă puteţi aproviziona cu de toate, de la suvenire simple şi până la haine de firmă. Nu duce lipsă de restaurante, situate fie de-a lungul drumului - pentru cei care au timp doar de un popas scurt, fie pe faleză - pentru un peisaj superb. În Kalithea se găsesc şi ruinele sanctuarelor dedicate lui Zeus şi Dionisos şi Nimfelor.

O altă staţiune destul de apreciată de turişti este Pefkohori, un sat tipic grecesc, cu case albe sau galbene, obligatoriu "înzestrate" cu terase şi flori în faţa balconului. Lămâii şi portocalii pe care îi întâlneşti la tot pasul completează peisajul exotic. Plaja nu este foarte lată, dar este extrem de frumoasă, albastrul desăvârşit şi liniştit al mării contrastând cu nisipul auriu.

Aici, ca şi în Kalithea, amatorii de petreceri se vor putea "odihni" într-o mulţime de cluburi. Nici petrecerile pe plajă nu lipsesc în sezon. Străduţele înguste la capătul cărora se vede marea azurie sunt potrivite şi pentru cei mai romantici.

Dacă tot ajungeţi pe Kassandra, merită să vizitaţi ruinele castelului din Nea Potidea, dar şi localităţile Kriopigi, Polichrono sau Paliouri. Aici veţi fi încântaţi nu numai de peisaje sau de construcţiile specifice, ci şi de căldura cu care vă întâmpină localnicii, chiar dacă mulţi dintre ei abia rup câteva cuvinte în engleză. Mai spre inima peninsulei, puteţi vizita Olinthos, un sit arheologic care poate nu impresionează la prima vedere, dar cu o istorie care merită aprofundată.

Situl, deşi în mare parte refăcut, reprezintă un oraş de aproximativ 10.000 de locuitori, o dovadă a ingeniozităţii grecilor, prin străzile drepte, făcute după un "plan urbanistic" clar. În plus, în împrejurimile oraşului veţi avea ocazia să daţi peste sute de broaşte ţestoase care se plimbă în voie prin iarbă.

Sithonia, ţinutul morilor de vânt

Braţul median al Peninsulei Halkidiki, Sithonia, se bucură de farmecul deosebit pe care îl au porturile mici, numeroase, cu plaje aurii şi intime. Peste tot te ademenesc nenumăratele livezi de măslini, păduride pini şi liniştea satelor de pescari.

Şi nu poţi să nu admiri arhitectura tradiţională a caselor şi a bisericilor. Drumul în sine de la Kassandra la Sithonia reprezintă o experienţă extraordinară, şoseaua fiind mărginită într-o parte de pădure şi în cealaltă de azuriul mării.

Cele mai cunoscute obiective turistice care merită marcate sunt morile de vânt din Sikia, castelul şi templul Agios Athanasios din Toroni. Barurile la malul mării, "coborâte" direct din stânci, în special în porturile minuscule, care îţi oferă o intimitate unică în Halkidiki, fac parte din farmecul aparte al braţului. Că tot veni vorba de intimitate, aici este de altfel şi singurul loc de pe peninsulă unde adepţii nudismului pot să se simtă în largul lor.

Athos, peninsula mistică

Ultima peninsulă din Halkidiki, Athos, este şi cea mai restrictivă. Turiştii nu pot merge prea departe, decât cu vaporul, în croazieră de-a lungul ţărmului. Doar bărbaţii pot debarca, după ce au primit un permis special, pentru care se trimit solicitări cu cel puţin câteva săptămâni înainte.

Mănăstirile se pot admira foarte bine şi de la bordul vaselor de croazieră care se iau din Ouranopolis sau Oraşul Raiului. Cei care rămân la ţărm pot să se distreze cu o sesiune de shopping, pentru că orăşelul este traversat de două străduţe mărginite de magazinaşe pline de suvenire şi de terase. Preţurile sunt însă destul de ridicate în comparaţie cu alte oraşe ale peninsulei, dar veţi fi surprinşi de mulţimea de vorbitori de limbă română.

Din Ouranopolis se poate pleca pe micuţa insulă Amouliani cu vaporaşul. Aici există un singur hotel, ale căror camere te întorc în timp, prin decorul din lemn şi piatră. Deşi izolată, insula îţi oferă, pe lângă intimitate, terenuri de sport şi, evident, nelipsitele centre spa.

Sejur de cinci stele, la tarife bune

În contrast cu pitoreştile sătucuri de pescari, numeroase şi de altfel foarte primitoare, sunt marile resorturi, de lux, cel puţin câte unul pe fiecare braţ al peninsulei. Pe Kassandra, de exemplu, există Sani Resort. Un orăşel în toată regula, cu propriul port şi helioport, cu punct vamal pentru cei care preferă să evite aglomeraţia din aeroport şi iau un zbor direct cu elicopterul de la Salonic la Sani, dar şi propria staţie de pompieri.

De două ori mărimea statului Monaco, resortul are de toate: plaje pentru familişti, cu locuri de joacă special amenajate, dar şi posibilitatea angajării unei bone, plaje pentru petrecăreţi, Bousulas Beach fiind declarată una dintre cele mai frumoase plaje din lume unde mixează DJ de renume, plaje pentru scufundări şi sporturi acvatice. Chiar dacă eticheta este la mare preţ, personalul, din toate ţările europene, face totul ca să-ţi fie pe plac. În acest "orăşel" există 15 restaurante cu specific divers, de la asiatic la mediteranean.

Tomata a fost declarat în urmă cu doi ani unul dintre primele 20 de restaurante ale lumii de către publicaţii de specialitate. Mai mult, amatorii de intimitate pot alege Sani Asteria Suites, un complex de vile unde accesul este limitat, cu ieşire directă la port. În acest resort, în afara hotelului, bungalourilor sau a vilelor, îţi poţi închiria sau cumpăra propria casă de vacanţă. Nimic nu îţi este refuzat la Sani, dar este drept că nici nu prea mai ai ce să ceri.

Peisajul exterior este completat de spa-ul faimos în toată Grecia. Mai mult, în cursul acestui an vor fi finalizate lucrările la biserica resortului. De asemenea, de 15 ani, în lunile iulie-septembrie, la Sani are loc un festival artistic care include spectacole de muzică, dans, arte vizuale, cu invitaţi de pe toate continentele. Chiar în acest weekend, invitat este Goran Bregovic şi orchestra sa.

Festivalul mai include demonstraţii de artă populară grecească, dar şi un desfăţ al simţurilor, maeştri bucătari din toată lumea exersându-şi talentul în faţa turiştilor. Tot în Kassandra, Danai Resort este un complex de lux care merită vizitat.

Braţul median al peninsulei dezvăluie imensul domeniu Porto Carras, al faimosului miliardar Giannis Carras. Întins pe sute de hectare, domeniul are şi propria plantaţie de viţă-de-vie care produce vinuri de soiuri rare. Tot aici, teren de golf, cursuri de echitaţie, port, de altfel cea mai bună carte de vizită a locului o reprezintă organizarea Summitului Uniunii Europene, în 2003.

Mult mai selectiv, Athos oferă turiştilor o alternativă la hotelurile imense din restul peninsulei. Şi anume Eagles Palace, de exemplu, încadrat în categoria "small luxury hotels". Multă piatră, o vedere superbă către largul mării şi, evident, dotări de lux pentru thalasoterapie.

Peştera Petralona, locuinţa celui mai bătrân european

La Peştera din Petralona ajungi după ce urci, pe jos, un deal destul de abrupt, dar care îţi oferă răgazul să admiri priveliştea. În peştera de pe muntele Katsika, descoperită în 1959, nu ai voie să faci fotografii, nici contra unei taxe, iar intrarea este aproximativ 10 euro. Labirintul îngust este ignorat imediat după ce păşeşti pe urmele lui Homo Sapiens din Kokines Petres, care, potrivit specialiştilor, are 700.000 de ani, ceea ce-l face cel mai bătrân european.

Până în prezent au fost descoperite 28 de straturi geologice, fosile ale unor specii extincte, dar şi de lei, hiene, urşi, elefanţi, rinoceri sau bizoni. Ghidul, extrem de volubil, este specialist în antropologie şi geologie, aşa că nu vă veţi plictisi. Pentru cei istoviţi de vizită, la intrarea în complex este o terasă cu preţuri rezonabile, care nu au fost influenţate de pustietatea locului.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Cu excepţia supermarketurilor, a benzinăriilor şi teraselor, toate preţurile de bazar se pot negocia, discountul obişnuit fiind de aproximativ 5%. La cumpărături mai numeroase, discountul poate lua şi forma unui cadou.

Magazinele de familie sunt în general închise la orele amiezii, dar supermarketurile rămân deschise.

Restaurantele, deşi te îmbie cu bucate din toate colţurile lumii, nu au în meniu supă sau ciorbă.

Băncile îşi încheie programul cu publicul mai devreme ca în România.

Clima este mediteraneeană. Soarele străluceşte 300 de zile pe an, în august fiind destul de cald. Nu este recomandat să vizitaţi obiective turistice la orele prânzului, mai ales fără să vă protejaţi de soare.

Dacă vreţi să vă petreceţi o vacanţă de cinci stele, puteţi face rezervări cu câteva luni în avans, chiar şi în extrasezon, când este oricum destul de cald. Preţul poate coborî şi la 35-40 de euro/zi all-inclusive.

NU RATAŢI !

Croaziera de-a lungul Peninsulei Athos, în vapoare ce amintesc de vasele de piraţi.

Deserturile greceşti, de la sarailii până la iaurt cu fructe, destul de ieftine, care se pot comanda la orice terasă sau restaurant.

Tsatziki, la orice masă, cu gustul său de nereprodus în orice altă ţară şi cinele la malul mării, în porturile micuţe de pe Sithonia.

Stageira, locul unde s-a născut Aristotel şi, la câteva zeci de kilometri distanţă, în munţi, parcul dedicat
descoperirilor şi invenţiilor sale.

Turnul Agios Pavlos (1407) şi Turnul Stayronikitas (1543) în Nea Fokaia.

Oraşul antic Olinthos, cu o arhitectură urbană modernă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite