Harta infectărilor cu SARS-CoV-2: Cum arăta Europa acum o lună şi cum arată în acest moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datele din UK arată că doar 15% din cazurile de infectare cu varianta Delta au fost înregistrate la persoanele vaccinate  Foto: Arhivă
Datele din UK arată că doar 15% din cazurile de infectare cu varianta Delta au fost înregistrate la persoanele vaccinate  Foto: Arhivă

Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a dat publicităţii situaţia comparativă între situaţia epidemiologică din Europa de luna trecută şi situaţia din acest moment.

„Cu o lună în urmă, în majoritatea Europei incidenţa cazurilor era fie în stagnare, fie în scădere, câteva excepţii fiind în Rusia, Portugalia şi UK. În momentul actual, Europa este în creştere a incidenţei, majoritatea ţărilor fiind în creştere cu până la 200%”, arată CNCAV. CNCAV arată că partea de jos a graficelor reprezintă evoluţia în dinamică a mediei ultimelor 7 zile a numărului de cazuri, normalizată la 1 milion de locuitori. 

„Creşterea cea mai mare este în Cipru, urmată de UK şi Olanda. În Europa a crescut incidenţa cazurilor de aprox. 3,4 ori în 19.07.2021, comparativ cu o lună în urmă”, precizează CNCAV. 

Numărul de cazuri noi COVID-19 a început să crească şi în România, unde s-au înregistrat, ieri, 102 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, 2 decese şi 38 de internări ATI. În România au fost confirmate 101 cazuri de infectare cu varianta Delta, 8 dintre acestea fiind la persoane vaccinate, dintre care 6 cu două doze, a declarat, marţi, coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiţă. Totodată, el a declarat că la nivel european se constată, în ultima săptămână, o creştere de multiplicare a cazurilor cu 64,3%. Situaţia COVID-19 în România urmează un trend descendent în ultimele 60 de zile consecutive, însă acoperirea vaccinală nu depăşeşte 40% la nicio grupă de vârstă, astfel că având în vedere şi potenţialul de evoluţie a variantei Delta este necesar ca unele restricţii să rămână în vigoare în continuare, conform unei evaluări a situaţiei actuale şi a perspectivei de evoluţie a COVID-19, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Harta infectarilor

Datele din UK arată că doar 15% din cazurile de infectare cu varianta Delta au fost înregistrate la persoanele vaccinate 

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 mai arată că, potrivit datelor centralizate în Marea Britanie referitor la cazurile de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, doar 15% au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă şi doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă. 

Potrivit CNCAV, vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecţiei, a bolii simptomatice, a spitalizărilor şi a deceselor. 

Până în 19 iulie, în Uniunea Europeană, acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%. 

CNCAV arată că Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a pus la dispoziţie date privind cazurile confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 - varianta Delta - şi spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcţie de statusul vaccinal. 

„Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate creşte, este firesc ca, din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populaţia expusă, procentul celor pozitivi din rândul populaţiei vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinaţi“, precizează CNCAV. 

Analiza numărului cazurilor de spitalizare raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcţie de statusul vaccinal, arată că: doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă; doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă; 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă. 

Conform statisticilor, procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie, este între 80 si 90%. 

Astfel, numărul persoanelor vaccinate complet este de 4 până la 9 ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie; gradul de acoperire vaccinală creşte semnificativ spre vârstele mai înaintate. 

CNCAV oferă şi explicaţii pe marginea unei situaţii ipotetice: pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinaţi şi 20 sunt nevaccinaţi. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizaţi, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinaţi şi 50% sunt nevaccinaţi. 

Însă, pentru o comparaţie corectă, rata de incidenţă trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinaţi/nevaccinaţi), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă 10%; 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora. 

„Chiar şi în această situaţie ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare“, adaugă CNCAV. 

Potrivit sursei citate, eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar şi în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet. 

Totodată, respectarea măsurilor de protecţie non-farmaceutice rămâne extrem de importantă. CNCAV prezintă şi calculul eficienţei elaborat de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie. 

Mai mult de 90% dintre adulţii britanici au anticorpi pentru COVID-19

Mai mult de 90% dintre adulţii britanici au anticorpi pentru COVID-19, arată datele publicate miercuri de Biroul pentru Statistici Naţionale (Office for National Statistics).

Aproximativ 92% dintre adulţii testaţi de ONS în săptămâna încheiată pe 4 iulie au prezentat anticorpi, faţă de 89%, în urmă cu două săptămâni. 

Anticorpii sunt dovada unei infecţii trecute cu SARS-CoV-2 sau a cel puţin unei doze de vaccin. 

În Anglia, 92% dintre persoanele testate de ONS în săptămâna încheiată pe 4 iulie au anticorpi pentru Covid-19, o creştere cu 2% faţă de rezultatele prezentate înainte cu două săptămâni. 

În Ţara Galilor a fost înregistrată o creştere de 1%, până la 93%, în Irlanda de Nord, de 3%, până la 90%, iar în Scoţia, de 4%, până la 89%. 

Marea Britanie este una dintre cele mai afectate ţări din Europa, cu mai mult de 5,54 de milioane de cazuri şi peste 129.100 de decese asociate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite