Hotline pentru doctoriţa şpăgară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care i-au oferit bani doctoriţei Liliana Teodoriu pentru dosarul de pensionare sunt invitaţi să se autodenunţe la tribunal. În ultimele două zile, 30 de persoane s-au prezentat de bunăvoie în faţa procurorilor şi au povestit cum i-au dat mită medicului Liliana Teodoriu. 

Cele 30 de autodenunţuri au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Procurorii îi asigură pe cei care vor colabora că nu vor răspunde penal pentru dare de mită şi îşi vor recupera banii din cei 100.000 de euro confiscaţi doctoriţei. Cei mai mulţi sunt oameni bătrâni şi bolnavi, care au dreptul să primească indemnizaţie de la stat. Ei susţin că au fost constrânşi de şefa comisiei de evaluare a capacităţii de muncă să dea mită ca să le fie respectat acest drept.

Citiţi şi:

Botoşani:Ai dat şpagă pentru pensionare? Te poţi autodenunţa!

Doctoriţă şpăgară, cu 100.000 de euro din pensionări

Şi bolnav, şi cu pensie mică

Printre cei care s-au autodenunţat este şi un bărbat de 57 de ani din Botoşani, bolnav de inimă. Vasile B. s-a dus direct la grefierul-şef de la Secţia de urmărire penală şi a povestit cum, în ianuarie, i-a dat doctoriţei Liliana Teodoriu 700 de lei ca dosarul de pensionare pe caz de boală să rămână în plată. „Doctoriţa mi-a spus că nu poate să-mi dea pensie dacă nu sunt atent cu ea. Nu aveam bani la mine, dar a doua zi i-am dus 700 de lei. După ce i-am dat banii m-a încadrat la gradul III, ca să primesc pensie mai mică. Când i-am cerut explicaţii, mi-a spus că nu mai poate face nimic pentru că datele erau deja băgate în calculator", se arată în autodenunţul acestuia, înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

80% din autodenunţători susţin că i-au dat şefei comisiei de evaluare capacităţii de muncă sume cuprinse între 300 şi 500 de lei pentru o singură prezentare în faţa comisiei de expertiză. Procurorii nu au niciun dubiu că spusele oamenilor sunt reale, mai ales că au filat-o două luni pe doctoriţă şi au filmat-o când număra prada. „Avem imagini în care se vede clar cum ia banii şi îi numără. Cei care nu aveau bani să cotizeze erau trimişi să facă rost de ei. Până atunci, dosarul nu intra în plată", a spus Mihaela Mihai, procuror de caz.

Doctoriţa vrea banii înapoi

Procurorii vor să adune cât mai multe probe concrete în acest caz. Cum sunt convinşi că sute de oameni au fost constrânşi să dea mită pentru pensionare, iar mărturiile lor cântăresc greu la dosar, ei au deschis două linii telefonice la care victimele doctoriţei Liliana Teodoriu se pot autodenunţa. „Toţi  cei care se autodenunţă vor scăpa de răspunderea penală pentru dare de mită şi îşi vor primi banii înapoi  din cei 412.000 de lei confiscaţi în urma percheziţiilor făcute la sfârşitul lunii trecute în cabinetul de expertiză din incinta Casei de Pensii, dar şi în cele două apartamente ale Lilianei Teodoriu din Dorohoi", a spus Titiana Ungureanu, prim-procuror adjunct Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Bani vor primi şi cei care susţin că nu i-au dat mită doctoriţei şi au rămas fără pensie de la începutul anului. Procedura prin care vor fi  restituite şpăgile nu este încă stabilită. Între timp, medicul  arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată a depus o plângere prin care solicită restituirea banilor ascunşi prin dulapuri, sub parchet, dar şi în lenjeria intimă. „Medicul susţine că banii aparţin unei mătuşi şi ea doar îi păstra", a mai spus Titiana Ungureanu, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. 

Până acum, 160 de persoane au recunoscut că i-au dat mită doctoriţei. Mărturiile lor au dus la reţinerea şi, ulterior, la arestarea preventivă pentru 29 de zile a doctoriţei, pentru luare de mită în formă continuată. Conducerea Casei Judeţene de Pensii i-a suspendat contractul de muncă şi caută un alt medic specialist pentru evaluarea capacităţii de muncă, întrucât medicul Liliana Teodoriu este singurul specialist din judeţ. 118 persoane programate pentru expertiză au fost reprogramate. Cabinetul ar putea fi deschis pe 10 iulie, întrucât zeci de dosare au fost amânate de la plată după începerea anchetei.

Unde se fac autodenunţurile

- Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani: contact 0231/512790 sau 0231/513181 sau pe e-mail  la adresa pt_botoşani@mpublic.ro. De asemenea poate fi contactat direct grefierul-şef de la Secţia de urmărire penală, Maria Juncanaru, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

- Poliţia Botoşani: 0231/507012 sau 0231/507004.

"După ce i-am dat banii, m-a încadrat la gradul III, ca să primesc pensie mai mică. Mi-a spus că nu mai poate face nimic pentru că datele erau deja băgate în calculator."
Vasile B.
păgubit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite