Iancu Ţucărman, supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi, a murit din cauza COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu Ţurcărman, supravieţuitoral Holocaustului, a murit infectat cu SARS-CoV-2 FOTO Daniel Anghelescu
Iancu Ţurcărman, supravieţuitoral Holocaustului, a murit infectat cu SARS-CoV-2 FOTO Daniel Anghelescu

Iancu Ţucărman, supravieţuitor al trenurilor morţii din timpul Pogromului de la Iaşi, a murit vineri, la vârsta de 98 de ani, fiind infectat cu SARS-CoV-2, a anunţat Ambasada Israelului la Bucureşti.

„Supravieţuitor al unor orori inimaginabile din timpul Pogromului de la Iaşi, un om cu o dorinţă de viaţă incredibilă, Iancu Tucărman nu a mai putut lupta împotriva acestui virus necruţător. A fost şi va rămâne în amintirea noastră întruchiparea demnităţii umane şi a iubirii pentru poporul evreu atât de greu încercat. Domnul Ţucărman a fost un model de stăruinţă şi de compasiune, un om care a reuşit să se împace cu trecutul şi să transforme propria experienţă într-o lecţie pentru generaţiile viitoare

Mă voi asigura că numele şi destinul său nu vor fi uitate şi că va fi onorat mereu, aşa cum se cuvine, deoarece pentru mine – precum şi pentru atâţi alţii – a fost o onoare să-l întâlnesc. Din păcate, avem alături de noi din ce în ce mai puţini supravieţuitori ai Holocaustului, iar amintirile noastre despre brutalitatea şi ororile din acele vremuri încep să se estompeze. De aceea, este deosebit de important să le vorbim generaţiilor tinere despre Holocaust, să ne amintim istoria cu părţile ei bune, dar şi cu cele nedrepte şi crude”, a transmis ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, într-o postare pe Facebook.

Într-un comunicat separat, ambasadorul Israelului a vorbit şi despre suferinţele lui Iancu Ţucărman în timpul  Holocaustului.

„Alături de alţi 146 de evrei, el a fost înghesuit într-un vagon al trenurilor morţii, în timpul Pogromului de la Iaşi, pentru simpla vină că era evreu. Doar opt supravieţuitori, printre care şi Iancu Ţucărman, au mai ajuns la Podul Iloaiei. A fost o victimă a antisemitismului atât în vremea Gărzii de Fier, cât şi de-a lungul epocii comuniste. Cu toate acestea, iubirea faţă de oameni, bunătatea sa, au fost direct proporţionale cu suferinţa îndurată atâţia ani”, a subliniat ambasadorul Israelului la Bucureşti într-un comunicat citat de Agerpres.

    

David Saranga va participa săptămâna viitoare la înmormântarea lui Iancu Ţucărman. 

Iancu Ţucărman a vorbit pe larg despre Holocaust şi drama prin care a trecut la vârsta de 19 ani, când a fost urcat în unul din „trenurile morţii“ care au plecat din Iaşi, într-un interviu pentru „Adevărul” acordat în 2016. 

„Am fost puşi să mergem cu mâinile ridicate, ca nişte criminali. Ţin minte că la mâna stângă aveam un ceas şi un plutonier major m-a lovit peste faţă şi mi-a smuls ceasul de la mână zicându-mi: «Mă, jidane, tot nu vei mai avea nevoie de el». Nu trebuia să fii mare filosof ca să-ţi dai seama că pornim pe un drum fără întoarcere“, îşi amintea el acea zi. 

Citeşte întreg interviul cu Iancu Ţucărman:

Drama unui evreu care a supravieţuit în trenul morţii: „Cadavrele erau stivuite ca lemnele. Stăteam pe ele ca pe scaune“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite