Societate

articolul anterior articolul urmator

Idioţii utili şi dragostea

100
12 Jul 2016 17:35:27
Florin Iaru

Scriam, nu demult, despre prostia omenească. Cum e şi normal, mi-au sărit în cap proştii proştilor. Ce metodă mai bună cunoaşteţi pentru a dezghoica creierosul ce împinge drobul de sare de pe cuptor sau vaca sus în pod?

Am mai scris şi despre prostia omenească revizuită, îmbogăţită şi reeditată. Cred că am demonstrat simplu (cu cât se complică mai mult, explicaţia e mai departe de adevăr) că nimeni nu le ştie pe toate şi că nici filosofia, nici matematica, nici fizica şi nici măcar titlurile academice nu te feresc de penibila păţanie de a da cu băţul în baltă. Împăraţi, preşedinţi, miniştri, analişti, artişti (intelectuali, de!) se iau de mână când e vorba să bată câmpii. Doar când se împart profiturile, apele se despart. Prostia nu mai e democratică. Unii prosperă, alţii trag ponoasele.

Azi vreau să vă vorbesc despre acest fel de prostie. Aia entuziastă, cu inima vibrând, cu sufletul în lacrimi şi cu mâna pe jungher. E vorba de idioţii utili. Deşi folclorul atribuie această formulare ba lui Lenin, ba lui Stalin, niciun cercetător nu i-a descoperit originile. Totuşi, sensul e clar: idiotul util e un propagandist benevol al unei cauze în care crede până la ultima suflare şi care, nesilit de nimeni, serveşte respectiva cauză, uneori, cu preţul vieţii. Idioţii utili roiesc. Idioţii utili roiesc în preajma preşedinţilor şi a partidelor. Idiotul util pune mâna pe armă şi pleacă la atac. E, totuşi, un mare mister: cum să-ţi laşi casa şi îndatoririle, copiii şi interesul, prieteniile şi vacanţele şi să nu mai dormi, să te umfli cu adrenalină şi, ca un cocoş, să sari la bătaie, dar cu amarnicul regret că nu eşti un tigru devorator de oameni? Vă mai aduceţi aminte marile conflicte din jurul uninominalului? Haite de propagandişti atacau la baionetă. Azi susţin contrariul. Da’ bătăliile electorale? Zvonuri, insulte, scabroşenii…

După ce timpul trece şi oamenilor le vine mintea la cap, clipesc ca sculaţi din somn, se freacă la ochi şi privesc realitatea din care şmecherii care i-au îmbrobodit le dau cu tifla. Oamenii se ruşinează. Propagandiştii de meserie, nu.

Nu fenomenul mă miră. E general uman. Aţi văzut cum au răbufnit violenţa şi xenofobia din placidul popor britanic? Parcă s-a destupat o şampanie bătută cu fundul de perete. Pun pariu că multora dintre cei care au insultat, incendiat sau lovit în dreapta şi stânga li se va face o ruşine cât capra. E firesc… Dar, dacă revenirea la raţiune e un proces explicabil (consecinţele, remuşcarea, cunoaşterea directă a victimei etc.), modul în care mintea omenească ajunge să ia foc şi să-şi incendieze bunul simţ rămâne un mister. Oamenii de ştiinţă (or fi englezi?, patagonezi?) au ajuns la concluzia că s-a născut deja un nou soi de om. Omul opac, pentru care nicio dovadă nu e mai presus de propriile convingeri. Dar nu despre acest tip de mutant e vorba, ci tocmai despre cel obişnuit să judece, să cântărească, până când, într-o bună zi, îşi pierde busola. De unde era critic subtil al sistemelor defecte, devine, peste noapte, la fel de opac ca mutanţii de mai sus. Mai ţineţi minte gospodinele în lacrimi care aruncau flori minerilor? Femei, până atunci, cumsecade. Nu e nicio deosebire. Da, dar, dragostea faţă de Iliescu… Hopa!, staţi, măi, că dragostea e lucru mare. Dragostea (faţă de Băsescu, de Lenin, de Mao, de Hitler etc.)… Idioţii utili iubesc. Asta era!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
12.07.2016, 18:16:31

”Totuşi, sensul e clar: idiotul util e un propagandist benevol al unei cauze în care crede până la ultima suflare[...] Idioţii utili roiesc.” Asa o fi..! Totusi, ar trebui intebati si domnii Sorin Ovidiu Vantu, Sebastian Ghita si Dan Voiculescu ce parere au despre cei care..”roiau” si inca ”roiesc” prin studiorille televiziunilor lor. Poate aflam de la ei, daca cei care au ”roit” si continua sa ”roiasca” prin studiourile alea, sunt ”utili”, ”benevoli” si slujesc intr-adevar ”o cauza nobila” pana la ultima suflare a bugetului pentru propaganda..!:) Lasand ”cauza” la o parte, s-ar sa aflam, ca nu au fost nici ”utili” macar, si ca pentru ca ”orzul stricat pe gastele”..”benevole” ale propagandei facute in favoarea mafiotii USL, nu i-a scapat de bulau nici pe S.O.Vantu, nici pe Dan Voiculescu, si nici pe mafiotii carora le tineau hangul, iar dl Seby ghita e si el cu un picior in gropa adanca a condamnarii penale. Ar mai fi de zis cate ceva despre..ridicolul, penibilul incare se scufunda ”utilii” si ”benevolii” trecuti prin studiourile televiziunilor celor 3 domni, atunci cand, aratand cu degetul in oglinda, incep sa strige ”sariti, hotii,,!” mai tare decat militienii sectoristi care-i alearga prin bazarul virtual al net-ului..!:) Despre rusine, remuscari, regrete, niciun cuvant..! Acestea nu sunt ”utile”, si cu atat mai putin ”benevole”..! acestea sunt ”benevole”

+5 (25 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.07.2016, 18:20:23

”s-ar putea sa aflam”, ”in favoarea mafiotilor USL” , ”in care se scufunda”. De ignorat ultima propozitie (”acestea sunt ”benevole”).

-6 (10 voturi)
herr v.4.01
12.07.2016, 18:39:25

"De ignorat ultima propozitie (”acestea sunt ”benevole”)." (vanatorul/de.k.) Nu fii meschin vanatorule/de.c. In mod normal ar trebui sa-ti ignori intreaga postare, dar nu te poti abtine sa te admiri cum torni aceleasi gogosi despre "rusine, remuscare, regrete"...

+3 (15 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.07.2016, 18:39:48

Altiminteri. trebuie spus ca, in Romania, falsul si minciuna sunt raspandite, se vand si se consuma in cantitati infinit mai mari decat sapunul, pasta de dinti si apa potabila la chiuveta ..! Se minte cu..entuziasm, ”util” si benevol”, peste tot si la toate nivelurile..! Se minte pe strada, se minte in scoli, universitati si tot felul de ..academii de cumetrie, se minte in ziarele si la televiziunle ”corporatismului” penal pesedisto-liberal, se minte in analize, prognoze si statistici economice, se minte in delatiuni dictate de catre procurorul de caz, se minte sub stare de juramant in fata instantelor judecatoresti, se minte in pe holurile si in birourile tuturor institutiilor statului, se minte in sedintele de guvern, se minte in Parlament si, se minte cu un tupeu iesit din comunul mioritico-dambovitean, chiar si la Cotroceni..! Toata bugetarimea, toata functionarimea si toata stabarimea, toata smecherimea, impostura si arivismul diletant care parazititeaza si ”debilizeaza” statului roman, mint de-ngheta apele ori de cate ori vor sa para altceva decat ceea ce sunt in realitate. Daca as putea, i-as intreba pe toti mincinosii astia: ” De ce-i mintiti pe oameni, bai nenorocitilor..? Ii fac minciunile voastre pe romani mai prosperi, mai respectati, mai seriosi, mai culti, mai educati, mai harnici, mai..europeni..? Va fac pe voi..? Ii salveaza de puscarii pe netrebnicii care se folosesc de voi pentru a mafiotiza si saraci intreaga tara..? Ati avut voi vreodata ..impulsul dat de un crez cinstit, crez in numele caruia sa spuneti adevarul despre ticolosii care-si batjocresc tara si neamul, ticolsi care va umilesc practic si pe voi, atunci cand ”va scapa” cateva firimituri de la masa lor..?”

-1 (17 voturi)
catalin toader
12.07.2016, 18:58:14

Are sens ca expresia asta cinica sa emane de la unul dintre liderii bolsevici - asi in manipularea oamenilor, fie ca erau idioti sau nu. Tot din acelasi spatiu vine si alta expresie celebra - "revolutia bolsevica a avut la baza inteligenta evreiasca, pusti letone si prostie ruseasca". Si este drept ca marea majoritate a oamenilor au ocazia sa incerce de suficiente ori in viata idiotenia utila. Mai prost e ca boala este extrem de contagioasa, astfel ca nu o incerca doar indivizii, ci si comunitatile, uneori chiar popoarele.Nu cred ca doar educatia te vaccineaza, astfel sunt celebre prostiile facute tocmai de oamenii inteligenti. Pare a fi in natura umana sa fii idot din cand in cand.

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările